NYT-liite

Sandglass vermin .svg Päivitystä kaivataan!
Tämä artikkeli ei ole ehkä paskaa, mutta se kaipaisi kipeästi päivittämistä.
Ole siis reippaampi kuin se, joka lisäsi tämän laatikon tähän, ja tuo artikkeli tähän päivään.
Information.gif Tämä artikkeli ei ehkä ole paskaa, muttei se mikään loistavakaan ole.
Pienellä työllä tästä artikkelista saa sellaisen. Jatkokeskustelua keskustelusivulla.

NYT-liite on Helsingin Sanomien viikkoliite, jonka tarkoituksena on tuottaa nokkelaa ja hauskaa journalistista materiaalia nokkelille ja älykkäille pääkaupunkiseudun kriittisille kuluttajille. Todellisuudessa lehteä ei lue kukaan, koska kaikki saavat saman voyeurismia ruokkivan sisällön ilmaiseksi City-lehdestä, trendisisällön blogeista tai yleisö-wc:n ovesta ja tv-ohjelmatiedot Internetistä.[1] NYT-liitteen originelleinta sisältöä ovat jaksot, joissa keskitytään parjaamaan emolehden sitä tilaajakuntaa, joka ei asu Helsingin rajojen sisäpuolella (varsinkin vantaalaisia). Mutta pitäähän sanomalehdellä nyt viikkoliite olla, eiks je?[2]

NYT-liitteen toimituksessa on toimittajille laadittu suppea, parinkymmenen juttuaiheen lista, jota he varioivat viikosta toiseen. Tässä otteita aihelistasta:

 • landea, kepua ja uskovaisia kauhistelevat jutut, jotka korostavat kaupunkikulttuurin (lue: NYT-liitteen toimituksen) ylivertaisuutta muihin nähden
 • jeesusteleva ja yltiöpositiivinen juttu jostain muodikkaasta marginaaliryhmästä, esim. homoista, lesboista, maahanmuuttajista tai pääkaupunkiseudun ulkopuolella elävästä, meikkaavasta kansalaisesta (toimituksen mukaan harvinaisia)
 • julkkiskulttuuria ja viihdeteollisuutta parjaavat jutut
 • viinan käyttöä ylistävät jutut
 • ravintolakritiikki, jossa toimittajille ei koskaan maistu mikään (lukuun ottamatta alpakkamureketta rauskuterriinillä, jota saa vain parittomina keskiviikkoaamupäivinä viiden pöydän ecuadorilaispaikasta); tiettävästi mikään ravitsemusliike ei ikinä ole saanut NYT-liitteeltä yli kahta tähteä
 • julkkisjutut, joita ei suinkaan tehdä siksi, että kansa haluaa lukea julkkisjuttuja (ks. Seiska) vaan siksi, että niissä mukamas ironisoidaan koko julkkiskulttuuri
 • lyhyet selitysjutut someilmiöistä ja -vitseistä, jotka vanhenevat jo kolme päivää ennen liitteen painoon menoa
 • tyhjänpäiväiset kolumnit, joihin kuka tahansa ääliö voi kirjoittaa mitä tahansa otsikolla ”Mitä ajattelin tänään”
 • Teuvo Lomania parjaavat jutut

Muu sisältöMuokkaa

Viikoittain vaihtuvan parin huippujutun[3] lisäksi lehti sisältää City-lehden menovinkit, City-lehden ristikon ja City-lehden mainokset. Ainoastaan City-lehden lukijoiden kamerakännyköillä itsestään nappaamat kuvat puuttuvat, mikä selittääkin NYT-liitteen erittäin sujuvan matkan suoraan postilaatikosta paperinkeräykseen.

TV-ohjelmia edeltävä osio sisältää NYTten-palstan, eli viikon uutisista väännettyjä lyhyitä heittoja, jotka on joko kopioitu Hikipedian etusivun Ajankohtaista-palstalta tai keksitty toimituksessa (jolloin ne käsittelevät Vesa Keskistä). Tämän viereisellä sivulla on lyhyt julkkishaistattelu, jonka keskeisenä ajatuksena on osoittaa toimittajan näppäryys kysymysten keksimisessä ja itsekorostuksessa.

Levyarvosteluista on laadittu erillinen ohje: arvostelua ei saa laatia yhtyeestä tai laulajasta, jonka joku toimituksen ulkopuolinen tuntisi tai jonka levyt ovat myyneet yli sata kappaletta. Elokuva-arvioissa tärkeintä on kirjoittaa kaksi palstaa ohjaajan aiemmista elokuvista, yksi palsta päänäyttelijöiden aiemmista elokuvista ja neljännen voi täyttää itsereflektiolla eli tilityksellä omista aiemmista arvioista.

NYT-liite Hikinewseissä

Aiheesta muuallaMuokkaa

ViitteetMuokkaa

 1. Kirjoitimme sen tahallaan isolla.
 2. Varsinkin valtakunnan luetuimmalla ja arvovaltaisimmalla. Sellainen, jossa julkaistaan juttuja kuten Rihanna ja Hynynen, nätisti alasti (3.6.2014, koostuu kuvista).
 3. Määriteosa huippu kuvaa tässä taittajan hiirikädelle asetettua haastetta, ei journalistista tasoa.

Aiheesta muuallaMuokkaa