Norsunluurannikko

République de Côte d'Ivoire
Norsunluurannikon norsutasavalta
150px
(lippu)
Motto: ”Yhtenäisyys, Järjestys ja Maapähkinät
LocationCotedIvoire.png
Valtiomuoto "tasavalta"
Hallitsija Dumbo
Pääkaupunki Yamoussoukro
Viralliset kielet ranskan kieli, töräykset
Pääuskonnot roomalaiskatolisuus, norsujenpalvonta ja on niitä muitakin
Itsenäisyys 7. elokuuta 1960
Valuutta norsunluu
Kansallislaulu "Yksi pieni elefantti marssi näin"


Norsunluurannikko on Länsi-Afrikassa sijaitseva umpikorruptoitunut valtio, jonka päävientituotteita ovat norsunluu (yllätys yllätys) ja malaria.

HistoriaMuokkaa

Norsunluurannikolla on pitkä ja monivaiheinen historia. Me valkoiset eurooppalaiset olemme ikävä kyllä liian laiskoja kiinnostuaksemme siitä. On muistettava, että siellä on ollut sisällissota ja vallankaappauksia ja sellaista.

Portugalilaiset tutkimusmatkailijat saapuivat ensimmäisinä eurooppalaisina norsunluurannikolle. Ne heistä, jotka eivät kuolleet trooppisiin sairauksiin, kävivät kauppaa norsunluulla. Toden teolla alueeseen pääsivät kuitenkin kiinni vasta ranskalaiset tutkimusmatkaajat, jotka tekivät norsunluurannikosta Ranskan siirtomaan. Kun kaikki elefantit oli metsästetty sukupuuttoon, alueelle istutettiin norsunluupensaita. Ne ovat maailman ainoita kasveja, jotka tuottavat luusoluja marjojen muodossa.

PolitiikkaMuokkaa

Norsunluurannikko kuuluu Länsi-Afrikan vakaimpiin valtioihin: siellä on tapahtunut vain 215 vallankaappausta itsenäisyyden aikana. Maan pitkäaikaisen presidentti Houphouët-Boignyn ansioksi on poliittisten saavutusten lisäksi luettava se, että hän on veistänyt yksin maailman pisimmän hammastikun (17,6 m). Norsunluurannikko on toistaiseksi ainut maa, joka seuraa virallisesti paavi Eusebiuksen vuonna 310 kehittämää ns. sattumanvaraista kalenteria. Vuosi 2007 on tämän nojalla 4501 ½ A kaikissa valtion virallisissa dokumenteissa. Arvostelijoiden, kuten UNHCR:n, mielestä kalenteri on vain temppu, jolla valtio harhauttaa kehitysyhteistyöjärjestöjen tilintarkastajia.

Armeijan rooli on Norsunluurannikolla sama kuin afrikkalaisissa tasavalloissa yleensäkin; se määrää kaikesta. Maan rajojen turvallisuutta vartioi Norsunluurannikkovartiosto.

Turismi: Mitä Norsunluurannikolla kannattaa nähdä?Muokkaa

Siinäpä vasta hyvä kysymys. Joka tapauksessa Norsunluurannikolle suuntaavan turistin kannattaisi harkita pitkään, hartaasti ja mieluiten kahdesti, lähteäkö ylipäätään matkaan. On hyvä pitää mielessä terveen itsesuojeluvaiston nyrkkisääntö: kun jopa lähetystyöntekijät häipyvät maasta, on muidenkin syytä miettiä reissunsa tärkeyttä. Perille pääseminenkin voi muodostua ongelmalliseksi, vaikka maassa on yksi kansainvälinen lentokenttä, Abdijan. Turistien harmiksi reittikoneen saa laskeutumaan alueelle ainoastaan kaappaamalla sen. Kun perille on päästy, Norsunluurannikko tarjoaa ruumiinjäsenten spontaanin irtoilun lisäksi muun muassa seuraavia huvituksia:

  • Abidjanissa on Kansallinen roskapostimuseo, joka sisältää miljoonia nigerialaisten lähettämiä roskapostiviestejä.
  • Edesmenneen presidentti Houphouët-Boignyn aaveen voi hyvällä tuurilla nähdä presidentin virka-asunnon ikkunoissa Yamoussoukrossa.
  • Abidjanin kansallisgalleriassa on esillä parhaimpia väärennettyjä picassoja koko maailmassa.
  • Basilique de Notre Dame de la Paix de Yamoussoukro on pääkaupungissa sijaitseva lähes täydellinen kopio Pietarinkirkosta. Kirkon rakentaminen maksoi 300 miljoonaa dollaria, ja se on yksi kristikunnan korkeimpia kirkkoja ja Norsunluurannikon seitsemän katolisen jatkuva puheenaihe.


  Tämä valtiota käsittelevä artikkeli on tynkä, varaton ja riidanhaluinen.
Voit auttaa Hikipediaa toteuttamalla taktisesti sijoitetun fission sen alueella.