Oulainen on kaupunki suomessa. Erityisen tunnettu se on siitä, että se on ainoa kunta Suomessa, joka omistaa siirtomaita Lähde?. Tämä siirtomaa on Merijärvi, jonka Oulainen ainakin uskoo omistavansa. Idässä taas on Haapavesi. Itse Oulaisista ei sentään ole mitään sanottavaa. Ainoa mitä Oulaisista tiedetään, on että siellä ihmiset tylsistyvät ja hyppäävät junan alle. Tämän johdosta Oulaisiin kaavaillaan maailman pisintä tunnelia, jonka kautta juna voisi turvallisesti alittaa kaupungin henkivahingoitta.

Illanviettomahdollisuuksia Oulaisissa on kaksi (2): tuoppi ja meduusa. Tuoppia koristaa biljardipöytä ja jakkara, ne ovat molemmat yleensä varattuja. Meduusassa ei enää voi edes tanssia koska se on konkurssissa.

Pyhäjoki kuvattuna Oulaisissa

Oulaisten halki virtaa kuuluisa rapujoki, jota oulaistelaiset pitävät myös lohijokenaan. Joessa ei ole rapuja eikä lohia. Tämä seikka kuitenkin voidaan sivuuttaa, sillä joskus niitä on ollut. Ja historia on tärkeää – sen oulaistelaisetkin tietävät. Sitähän opetetaan kouluissakin.

Oulainen kärsii pikkukaupunkisyndroomasta. Haapavesi on myös kaupunki, mutta oulaistelaiset pitävät sitä Merijärven kaltaisena junttilana. Helsinki sen sijaan on oulaistelaisille ikään kuin pienois-Oulainen.


800px-Taajama 571.svg.png Tämä paikka ja sitä käsittelevä artikkeli ovat tynkiä.
Estä väkivaltaiset alueliitokset laajentamalla artikkelia
.

Oulaisissa sisäsiittoisuus on yleistä ja siellä onkin väkilukuun suhteutettuna Euroopan suurin määrä sisäsiitettyjä ihmisiä VkTk:n (Viktorin tutkimuskeskuksen) mukaan.