Overlook Hotel

Talonmies Jack Torrancella oli alinomaisia pidätysvaikeuksia. Kuvassa hän on juuri saanut aikaiseksi kirveenmentävän reiän henkilökunnan wc-tiloihin päästäkseen pissille ja pian!

Overlook Hotel on Yhdysvalloissa Oregonin osavaltion syrjäseudulla sijaitseva korpihotelli. Se rakennettiin v. 1905-1907 ja rakennuspaikaksi oli valittu aiemmin intiaanien vanha hautausmaa. Paikalliset intiaanit tekivät hyökkäyksiä rakennustyömaalle, kullankaivajat tekivät tihutöitään, Neuvostoliitto uhkaili ydinsodalla ja lopulta presidentti George W. Bushin hallinto antoi siunauksensa laajamittaisiin mineraali- ja öljyetsintöihin alueella, mutta siitä huolimatta Overlook Hotel otettiin käyttöön alkuperäisen aikataulutuksen mukaisesti. Overlook Hotellin henkilökunnalle on aina maksettu ns. syrjäseutulisää. Tästä johtuen mm. Martti Syrjä on esiintynyt hotellin yleisölle. Hotellin järjestyksenpidosta sen aukioloaikana vastaavat nykyisin aseistetut psykiatrit.

Huolimatta kylmästä sijainnistaan Overlook hotellin sisäpiha on puutarhoitu sangen viihtyisäksi.

Overlook Hotel syrjäisestä sijainnistaan johtuen oli heti alkuajoistaan lähtien hörhöjen ja erakoiden suosiossa. Hotellin yhteydet ulkomaailmaan rajoittuivat vielä 1980-luvun alkuun saakka radiohuoneesta käsin tapahtuvaan yhteydenpitoon paikallisiin viranomaisiin, jotka olivat lähimmilläänkin peräti 190 mailin päässä. Huolimatta upeista maisemista ja hyvistä talviliikuntaolosuhteista hotellin ympäristössä ei juurikaan hiihdetty eikä lasketeltu. Poikkeuksen oikeastaan teki vain valmentaja Kari-Pekka Kyrö, joka pakeni talvella 2001 Overlookin maisemiin rauhoittamaan hermojaan häneen kohdistettujen aiheettomien dopingsyytösten vuoksi. Pääasiassa hotellin vieraat seikkailevat ja leikkivät hotellin etupihalla sijaitsevassa labyrintissa ja keskittyivät keskinäiseen horinointiin hotellin lukuisissa ravintoloissa.


Overlook-hotellin asiakkaat

Johtuen syrjäisestä ja vaikeapääsyisestä sijainnistaan Overlook Hotel on toiminut piilopaikkana monille julkisuuden ihmisille. Julkisuutta Overlook Hotelliin ovat paenneet mm.

Suomen hiihtomaajoukkue on selvittänyt mahdollisuuksia järjestää korkeanpaikan leiri Overlook Hotellin toimiessa tukikohtana. Sijaintia puoltaa tässäkin pitkät etäisyydet - Overlook Hotellissa on helpommin piilossa kaikkinäkevien kameran ja lehtimiesten katseilta. Tiettävästi hiihtomaajoukkueen entinen valmentaja Kari-Pekka Kyrö on suorittanut eloonjäämiskurssin Overlook Hotellin maisemissa.

 
Jack tappamassa aikaa leikkien perheensä kanssa kuurupiiloa. Jack on etsijänä, kuiskas muuten?

Kenelle Overlook Hotel ei sovi?

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että Poirot kerää kaikki asianomaiset samaan huoneeseen ja selittää näille rikoksen yksityiskohdat.

Overlook Hotel on koko historiansa ajan ollut avoinna vain keväästä syksyyn. Tässä se eroaa mm. Aleksis Kiven entisöidystä kuolinmökistä Tuusulassa, joka on avoinna vain syksystä jouluun. Talvikuukaudet (lokakuusta helmikuuhun) hotelli on suljettuna ja siellä päivystää vain yksi perhe tai henkilö, joka huolehtii jännityksen ja kauhun toimivuudesta ja kunnossapidosta. Päivystystehtäviin kelpasi aina vuoteen 1980 kuka tahansa, mutta sattuneiden tragedioiden jälkeen Overlook Hotelliin talonmieheksi tuleva on joutunut monivaiheisiin soveltuvuustesteihin.

 
Hotellin valvontakamera ikuisti kuvan kirves kädessään hiippailevasta talonmiehestä.

Overlook Hotellin ensimmäinen murhenäytelmä sattui talvella 1970, jolloin talonmiehenä toiminut mieshenkilö nuhteli perhettään siinä määrin voimakkaasti, että perhe kuoli. Toinen murhenäytelmä sattui talvella 1977. Tuolloin talonmiehen virkaa toimittanut kirjailija, juoppo ja opettaja Jack Torrance oli vastoin kaikista edellisenä syksynä hotellinjohdolle antamistaan lupauksista huolimatta tullut hulluksi. Tutkijat väittivät myöhemmin tämän hulluuden johtuneen valtavasta eristäytyneisyydestä sekä lumen pelosta. Torrance oli etelästä kotoisin, jossa lunta ei oikeastaan tunnettu edes nimeltä. Torrance yritti raapustella ajankulukseen kirjaa, mutta sortui viinaan, rauhoittaviin lääkkeisiin, harhanäkyihin ja ryhtyi muutoinkin käyttäytymään tavalla, joka olisi ollut luontevampaa kesäkuukausina hotellin aukiollessa. Torrance horisi aluksi aivan omiaan, näki näkyjä vilistävästä labyrintista ja ties mistä ja viimein ennen suoraa toimintaa kirjoitti peiliin REDRUM-tekstin. Sen jälkeen hän ottikin käteensä kirveen ja ryhtyi rikkomaan hotellin irtaimistoa ilmentääkseen pahaa oloaan. Jack Torrance tuli siinä samalla teloittaneeksi häntä pitkän matkan takaa rauhoittelemaan tulleen mustan mieshenkilön, joka kuului hotellin henkilökuntaan. Tämän jälkeen Torrance tavoitteli perheensä henkeä, mutta neuvokas äiti ja poika selviytyivät kuin ihmeen kaupalla ja pakenivat paikalta lumikiitäjällä. Jack Torrance jäi juttelemaan läsnäolemattomien henkilöiden kanssa hotellin pihamaalla sijaitsevaan huurteiseen labyrinttiin, kunnes paleltui hengiltä.

Tarinan opetus lienee se, ettei erakoituvia alkoholisteja ja lääkkeiden väärinkäyttäjiä saa sijoittaa erämaassa sijaitseviin suuriin rakennuksiin ilman tehokasta ja tauotonta valvontaa.