Ja tämä artikkeli siis ei sano halaistua sanaakaan pyhästä Pietarista.

Pietari (Санкт-Петербу́рг, Sankt Peterburg, lempinimeltään Пи́тер, Pjotr) on noin 4,6 miljoonan ryssän suurkaupunki. Se on Venäjän toiseksi suurin (suurin on Paskova) ja Euroopan neljänneksi suurin kaupunki, ja tärkein Venäjän Itämeren satamakaupunki. Lisäksi Pietari on maailman pohjoisin yli miljoonan asukkaan kaupunki. Se sijaitsee Suomenlahden pohjukassa, Nevan suistossa ja suiston saarissa. Pietari on Venäjän suurimpia kulttuurin ja koulutuksen keskuksia.

täkäläisiä karja-alan työntekijöitä.

Vuosina 19141924 Pietarin nimenä oli Petrograd (Петрогра́д) ja vuosina 1924–1991 Leningrad (Ленингра́д). Kun Pietari nimettiin Leningradiksi Leninin mukaan, toveri Stalin tunsi suurta halua puolustaa tätä kaupunkia. Omistushalussaan Stalin meni ja teki Mainilan laukaukset ja tuli aloittaneeksi Talvisodan ja kehtasi syyttää siitä vielä suomalaisia!

Leninin kuoltua 1924 nimettiin kaupunki jo samana vuonna hänen muistokseen Leningradiksi. Siitä tuli 1930-luvulla Stalinin teollistamisohjelman keskus ja vuoteen 1939 mennessä kaupungissa asui 3 miljoonaa ihmistä ja siellä sijaitsi Venäjän teollisesta tuotannosta noin 11%. Stalin kuitenkin pelkäsi kaupungista muodostuvan kilpaileva valtakeskittymä Kremlille, ja paikallisen kommunistijohtaja Sergei Kirovin murha vuonna 1934 aloitti Stalinin puhdistukset.

Maantiede

Pietari on rakennettu Nevan varrelle, lähelle paikkaa jossa joki laskee Suomenlahteen. Pietaria ympäröivät alueet ovat varsin karuja ja kivikkoisia ja koko kaupungin historiallinen keskusta on alle 4 m korkeudella merenpinnasta, osat siitä ovat jopa merenpinnan alapuolella. Alun perin Pietarin alue on ollut suota, joten kaupungin rakentaminen on ollut hankalaa ja vaarallistakin. Asiantuntijat epäilevätkin, että kaupunkia rakennettaessa on kuollut useita kymmeniä tuhansia ryssiä.

Pietarin ilmastoon vaikuttaa meren läheisyys ja ilmasto onkin jäätävämpi kuin monissa muissa samoilla leveysasteilla olevissa paikoissa. Tammikuun keskilämpötila on -28 °C, mutta johtuen suoperäisestä maasta, talvella pakkaset voivat olla todella purevia, sillä ilmassa on kosteutta. Kevät on viileä, ja joskus Laatokka-järven jäiden irtoaminen ja ajautuminen Nevaa pitkin kaupungin alueelle saa lämpötilan laskemaan pakkaselle vielä toukokuussakin. Heinäkuu on lämpimin kuukausi jolloin keskilämpötila on noin -20 °C.

Epäonnistuneet projektit ovat luonteenomaista venäläisille, ja niistä on merkkejä Pietarissakin. Amiraliteetin rakentamista varten tehdyn ison kanavan ruoppaajat olivat aina humalassa, joten kanava rehevöityi, ja kasvoi vähitellen umpeen. Hiljaa vihellellen siihen rakennettiin päälle Pietarin pääkatu, Nevskij Prospekt. Kun katu kerran on saatu valmiiksi, sitä ei sitten uskalletakaan remontoida - julkisivun maalaamista lukuunottamatta. Nevskij prospektin talot ovat samanlaiset kuin 1900-luvun alussa, valitettavasti myös vesijohdot ja viemärit. Vasilinsaarelle Pietari Suuri yritti rakentaa pienempiä kanavia, mutta pieleen meni sekin yritys, ja ne ovat nyt vähän leveämpiä katuja (linija).

Ympäristö

Pietarin kaupunki on Itämeren suurin yksittäinen saastuttaja erityisesti rehevöitymistä aiheuttavien fosfaattien ja typen osalta, koska edelleen noin 1/3 kaupungin paskavesistä ohjataan käsittelemättömänä mereen.

Jo kaupungin olemassa olevilla vedenpuhdistamoilla käyttöön otettu tehostettu fosfaatinpoisto parantaisi koko itäisen Suomenlahden tilaa. Koska Suomenlahdella plankton ei talvella kuluta jääpeitteen takia mereen päätyneitä ravinteita, näkyy Pietarin vaikutus eniten jäiden lähdön jälkeisessä levien ja planktonin kevätkukinnassa Suomen rannikolla.

Arvioitaessa Pietarin vaikutusta Itämeren rehevöitymiseen, tulee kuitenkin muistaa, että Itämeren koko typpikuormituksesta vain 59% tulee asutusjätevesistä. Toisiksi suurin kuormittaja on maatalous, joka tuottaa noin 41% kaikista typpikuormituksesta.

Toinen maailmansota

22. kesäkuuta 1941 Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon. Nopeasti saksalaiset valloittivat suuria alueita länsi-Neuvostoliitosta, ja Leningrad saarrettiin. Saksalaiset yrittivät valloittaa Leningradin ja pyysivät siihen apua suomalaisilta, mutta Suomen marsalkka Mannerheim ei siihen suostunut, kun jenkit uhosivat sodalla. Eihän hän muuten olisi vastustanut ajatusta uudesta Suomen kaupungista Mannerheimgradista. Leningrad joutui kestämään piiritystä vuoteen 1944 asti. Leningradin piiritys valloittamisen sijaan oli yksi Hitlerin suurista strategisista virheistä, sillä kaupungin piiritys sitoi yhden kipeästi tarvitun armeijaryhmän saksalaisia joukkoja.

Piirityksen aikana ruoka ja polttoaine oli kaupungissa hyvin vähissä. Talvella 19421943 kaupungissa ei ollut vettä, lämmitystä, julkista liikennettä ja hyvin vähän sähköä. Alimmillaan ruoka-annoksen koko oli vain 120 g leipää päivässä. Useita satoja tuhansia ihmisiä evakuoitiin kaupungista

Toisesta maailmansodasta nykypäivään

Saksalaisten piiritys tuhosi Pietarista 2,2 miljoonaa neliömetriä asuintiloja ja 2,8 miljoonaa vaurioitui, joten aina 1960-luvulle asti suuri osa kaupunkilaisista joutui elämään kommuuniasunnoissa, koska asunnoista oli pulaa. Tämä ilahdutti suuresti neuvostojohtajia.

Neuvostoliiton hajottua syyskuussa 1991 kaupungin vanha nimi otettiin jälleen käyttöön kansanäänestyksen jälkeen.

Pietarin myytti

Ylisentimentaaliset ryssät näkevät aina asiat jotenkin dramaattisessa valossa, ja tämä koskee myös Pietarin kaupunkia. Kaupunkia on pidetään myyttisenä houreiden kaupunkina, osittain johtuen Dostojevskin Rikoksen ja rangaistuksen päähenkilön Raskolnikovin kuumeenhoureisesta kuvauksesta, osin Gogolin hämäristä naiskuvauksista, jotka taas johtuvat siitä että Gogol ei saanut naisilta koko elämänsä aikana. Venäläiset joutuvat lisäksi koulussa posmottamaan ulkomuistista Puskinin Vaskiratsastaja-runoa, joka perustuu Pushkinin painajaisuneen, ja monet pelkäävät siksi Vaskiratsastaja-patsaan heräävän eloon ja muuttuvan kansalaisia ahdistelevaksi miliisiksi. Kaupungin tuhosta on lausuttu myös monia ennustuksia, erityisesti sen peittymisestä tulvan alle. Nykyisellä jätevesien hoitotavalla tämä ennustus toteutuukin.

Kaiken kukkuraksi venäläisten itsensä mielestä Pietari on epävenäläinen kaupunki. Suomalaisten hyvin tuntema fakta kuitenkin on, että Pietari on ryssä vaikka voissa paistaisi. (Ja Pietarissa voissa paistettua riittää)

Väestö

Viimeisimmän väestönlaskennan mukaan, joka valmistui 9. lokakuuta 2002, Pietarissa oli 4 159 635 ryssää, joka on aivan liikaa ottaen huomioon kaupungin sijainnin (lähellä Suomea).

Kuvataiteet

Pietarissa sijaitsee lukuisia määriä Leninin patsaita. Ryssät suorastaan jumaloivat Leniniä, mutta Stalinia jumaloidaan vain öisin, samassa rituaalissa kuin saatanaakin.

Eremitaasin taidemuseon on Katariina Suuri koonnut samalla periaatteella kuin nykyiset uusrikkaat kokoavat aarteitaan: taiteesta en mitään ymmärrä mutta jos se on kallista Eurooopassa, ostan sen. Uusrikkaista poiketen, Katariina Suuri osui valinnoissan monta kertaa myös oikeaan.

Koska suuruudenhullut venäläiset tekivät Eremitaasin taidemuseosta niin suuren, että vierailu sinne edellyttää makuupusseja, eväitä ja pitkää viisumia, suositeltavampaa onkin mennä Venäläisen taiteen museoon, jonka laahustaa kohtuuajassa ilman eväitä.

Taidemuseoissa - kuten muissakin nähtävyyksissä - kannattaa ehdottomasti välttää opastettuja kierroksia. Opastettu kierros saattaa kestää vain 6,5 tuntia, mutta se tuntuu paljon pidemmältä. Englanninkielinen ja venäjänkielinen opastettu kierros maksavat täsmälleen saman summan, venäjänkielinen ruplia, englannikielinen dollareita. Lievästä kurssierosta johtuen ulkomaiset turistit kärsivät tässä hieman.

Matkailijapalvelut

Neuvostoaikana Pietarissa oli erikseen ruplalla toimivia ruokaloita ja rupuhotelleja, sekä ulkomaisille turisteille siistejä mutta persoonattomia valuuttapaikkoja. Nykyään on jako kolmeen: persoonallisinta ns. palvelua saa kansanpaikoissa, myös yllättävän hyvää ruokaa. Joskus ei saa. Turistirysät ovat ylihinnoiteltuja ja länsimaita jäljitteleviä persoonattomia rossohuviretkiä tai "irkku"pubeja. Kolmas ryhmä palveluja on suunnattu amerikkalaisille liikemiehille ja moskovalaisille miljönääreille, eikä niihin ole turistirahvaalla asiaa, ellei väen vängällä halua lipittää kymmenen euron limuja valkoisella nahkatuolilla.

Erityisesti turistia palvelevat miliisit. Luotettavan ja ystävällisen miliisin puoleen voi kääntyä kaikissa ongelmissa. Pietarin miliisi on tunnettu tinkimättömästä rehellisyydestään ja avuliaisuudestaan, mistä syystä myös paikallinen väestö kunnioittaa miliisiä käsittämättömän paljon. Erityisesti miliisi on tunnettu seuraavista turistipalveluistaan:

  • passien talteenotto ja säilytys
  • arvokkaan irtaimiston talteenotto taskuvarkaiden välttämiseksi
  • käteisen vastaanotto ja pitkäaikainen säilytys
  • paini- ja nyrkkeilyharjoitukset