Porin vaakuna
Porin diktaattori Mick Jagger

”Rauma will be sorry for not accepting me to perform there”

~Mick Jagger, Porin diktaattori

”Mikä vittu teitä porilaisia oikein vaivaa?”

~Jussi Vares

Pori (ruots. Björneborg) on Länsi-Suomessa sijaitseva Raumaa vihaava rannikkokaupunki, jota on yritetty kaupata jo vuosikausia joko Ruotsiin, Venäjälle tai Utopiaan siinä kuitenkaan onnistumatta. Poria on myös tyrkytetty ilmaiseksi lännen suuntaan. Tähän yritykseen Ruotsi on vastannut melko tiukkaehtoisella vaatimuslistalla;

  • Pori sitoutuu ottamaan vastaan kaikki maahan yrittävät pakolaiset.
  • Pori sitoutuu ottamaan ja loppusijoittamaan kaikki Ruotsin ongelmajätteet.
  • 200 milj. euroa pieninä seteleinä keskiyöllä täydenkuun aikaan onttoon tammeen kun ihmissudet ulvovat (muut ehdot olisivat täyttyneet, mutta setelipainosta loppui muste kesken).

Venäjä on ilmoittanut, ettei sillä ole tarvetta satamakaupungille, koska laivaston uppoamisprosentti on 97,4.

Historia

Porin kaupunki perustettiin eräänä syksynä pimeällä keskiajalla. Kaupungin perusti murrosikäinen hurri Juhana Herttua, jonka mukaan nimettiin paikallinen hotelli. Jostain syystä hotelli kuitenkin ajautui konkurssiin. Pian perustamisen jälkeen käytiin ensimmäinen raaka sota raumalaisia vastaan. Sota käytiin nykyisen Vähärauman alueella, joka silloin kuului Raumalle. Pori onnistui aluevaltauksessa. Nykyään Vähärauman kaupunginosassa sijaitseekin kukoistava grillikioski, ABC-liikennemyymälä sekä satunnaisia asuintaloja.

Porin nimen luullaan yleisesti periytyvän jostakin ruotsinkielisestä sanasta. Tosiasiassa ruotsi ei ole edes suomen sukulaiskieli. Pori on vironkieltä ja tarkoittaa kuraa.

Elo jatkui pieniä kahakoita lukuunottamatta rauhallisesti, kunnes Rolling Stones saapui esiintymään Yyteriin. Yhtyeen laulaja Mick Jagger ihastui tähän perinteikkääseen kaupunkiin, ja kaappasi vallan itselleen. Jagger oli saanut kansan suosion luvaten heille työtä ja rauhaa. Nykyään Pori taistelee edelleen Raumaa vastaan. Ainoastaan hallitsijaa, Jaggeria ei jostain syystä ole nähty esiintymisensä jälkeen. Kaupungissa liikkuukin urbaani legenda, jonka mukaan valeasuinen Jagger pitäisi pizza-kebab-ravintolaa keskustassa.

Pori on maamme vanhimpia kaupunkeja. Olisi jo korkea aika purkaa koko pulju.

Luonto

Pori on ehdottoman kuuluista villistä luonnostaan ja säästään, jossa on monimuotoista vaihtelua, hyttysiä (kesällä) ja jäätä (talvella). Tuulta ja räntää (aina).

Porin luonto on myös erittäin tunnettu yrityksestään palautua normaaliin tilaan. Tosin porilainen teollisuus on onnistunut tavoitteessaan ja saanut pidettyä luonnon kurissa. Tästä kiitos hienolle 1990-luvulla perustetulle ohjelmalle, "Kestävän Kehityksen Pori". Porilainen teollisuus ja luonnontorjunta on saanut jo monena vuonna arvostettujen ympäristöjärjestöjen arvonimiä.

Muutamia näistä ovat

"You fucking idiots" -Greenpeace 1995

"Unbeliavable distroyers" -Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC 1998

"Stop It Now" -Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelma UNEP 1999

"We'll make you stop polluting" -Euroopan ympäristökeskus EEA. 2001

"Miten voitte tehdä näin" -Maan ystävät 2001

"No wildlife at all?" -WWF 2004

"Why?" -Worldwatch Institute 2008

"Kiina on lastenleikkiä teihin verratuna" -Luonto-Liitto 2009

"Ryhdymme voimatoimiin" -Suomen luonnonsuojeluliitto 2011

"Aktivistit ovat jo ovella" -Dodo 2012

Väestö

”Porilaiseet on kuulkaas outoa porukkaa. Porissa on niin heleveetin tasaasta ettei siellä pääse edes piilossa hässimään. Käh käh käh ”

~Jouko Turkka sen jälkeen kun hänen ohjaamansa teatteriesitys kiellettiin Porissa

”Porilaiset on ihan vitun syvältä!”

~Raumalaiset teinit.

”Me ollaa ehkä ihan vitun syvältä, mutta raumalaiset ne vasta helvetin syvältä ovatkin!”

~Porilaiset teinit.

”Mikä vittu teitä porilaisia oikeen vaivaa?”

~Jussi Vares

”Porilaiset hitsaa tykimmin!”

~Porilainen työtön hitsari.

Porin väestöön - aporiginaaleihin - kuuluu paljon erilaisia kulttuurityyppejä. Esimerkkejä näistä ovat traktorin vaihdekeppi perseessä syntyneet white-trash juntit, narkomaanit, syntymästä asennevammaiset itsekritiikittömät Porin murteella puhuvat pelimiehet sekä äärimmäisen heikosta itsetunnosta kärsivät massateiniurvelot. Porin katukuvaa koristavat myös säihkyviin kansallisasuihin pukeutuneet naiset ja heidän silkkitakkeihin, tummiin housuihin ja kiiltäviin kenkiin pukeutuneet, herrasmiesmäisen käytöksen omaavat miehensä. Tämä kansanryhmä esiintyykin aina edukseen; sivistyneesti, rehellisesti ja etenkin muille esimerkkiä näyttäen.

Porin kuuluisimpia henkilöitä ovat mm. Jorma Uotinen(puu- ja tanssialan yrittäjä), Rainer Friman (etninen artisti), Eino Grön(kansanmusiikkia esittävä, maanpaossa asuva toisinajattelija) ja Mick Jagger, joka kaappasi vallan vuonna 1970 ja nimitti itsensä Porin diktaattoriksi, kun ei enää jaksanut palata takaisin Englantiin yliarvostetun teen pariin. Todellista valtaa kaupungissa kuitenkin tuunaavat salonkidemarit sekä kokoomuslainen vapaamuurariloosi.

Elinkeinorakenne

Perustuu konkurssikierteisiin. Talouselämä pyörii vain koska se on voittopuolisesti harmaata.

Nähtävyydet

 
Porin kaupungintalo

Porissa on upeita tehtaanpiippuja - Tuhkaluodon kasvihuonevoimala, Outokemian mähnätehdas Y-Terissä ja Ei-Luvata Oy:n kuprutehdas Metallikylässä. Reposaaren Saha jopa purettiin piipun ympäriltä pois, jotta fallossymboli pääsisi oikeuksiinsa, ja parhaillaan (9. heinäkuuta 2008 kello 12:04) ollaan myös poistamassa maat piipun ympäriltä.

Miellyttävät raumalaiset haluavat aina sanoa jotain kannustavaa ystävistään porilaisista. Niinpä raumalaisten mielestä parasta katseltavaa Porissa on se kun maa nousee sentin vuodessa.

Porilaiset keksivät myös valjastaa nähtävyyden hyötykäyttöön. Nimittäin Meri-Porissa sijaitsevat tuulivoimalat. Voimalat rakennettiin alunperin koristeeksi, mutta maailmaa nähnyt ja jopa Tanskassa asti matkustellut Reino Ström kertoi, että voimaloilla voisi kuulemma tuottaa sähköä. Sähkölaitoksen asentajat kuitenkin ymmärsivät väärin tämän ehdotuksen ja kytkivät Tahkoluodon hiilivoimalan syöttökaapelit suoraan tuulivoimaloihin. Tästä johtuen Porin tuulivoimalat ovat tiettävästi ainoat jotka pyörivät myös tyvenellä ilmalla.

Seurauksena tästä pienestä virheestä, Porista pääsee tavallisella purjeveneellä Ruotsiin n. 3:ssa tunnissa, tiukan puhurin saattelemana.

Kulttuuri

Joka kesä järjestetään Porin ylpeys, Porin Jatsit. Presidentti Tarja Halonen on silloin tuttu näky backstagella.

Vuonna 2007 porilaiset tekivät suuren invaasion Raumalle josta he kaappasivat raumalaisten ainoan suuren rahantuottajan eli RMJ:iin. Sedu Koskisen, Porin kaupunginvaltuuston ja kukkahattutätien johdolla RMJ muutettiin kristilliseksi nuortentapahtumaksi. Totutusta poiketen, kaikenlainen alkoholi on kielletty festivaalilla. Esiintyjiksi kelpuutetaan ainoastaan ne artistit, jotka osaavat Raamatun ulkoa etu- ja takaperin. Musiikin tyylilajina on tietysti gospel ja kaikki esiintyjät luokitellaan Etelä-Suomen huipuiksi. Vuoden 2008 RMJ:stä ennustetaankin vuosisadan floppia festaririntamalla ja tämä ajaa Porin kaupungin, sekä Sedun konkurssiin. Viidakkorumpu onkin huhunnut, että Pori jouduttaisiin tapahtuman seurauksena myymään Raumalle uloskanto-hintaan.

Liikenne

Pori on maankuulu järjettömistä liikenneratkaisuistaan. Kun porukassa puhutaan yksisuuntaisista kaduista, ympyröistä, tai neljän kolmion risteyksistä, niin vääjäämättä joku toteaa "Ai Porissa vai?". Porin liikennesuunnittelussa aloitettiinkin 1990-luvun lopulla säästökampanja ja työkaluiksi annettiin ainoastaan reikälevy ja lyijykynä. Reikälevyn kulmassa on ilmeisesti valmistajan logo, joka muistuttaa nuolta ja tästä suunnittelijat saivatkin idean piirtää nuolia kartoille. Katuja sitten rakennettaessa tuon luultiin tarkoittavan yksisuuntaista ja näin ollen Porin keskusta muuttui mahdottomaksi ymmärtää.

Neljän kolmion risteyksissä ajettiin 90-luvulla tuhansia kolareita, joiden syyllisyyskäsittely on vieläkin kesken, koska liikennelaista ei ole löytynyt ratkaisua. Ympyrät ovat Porin ylpeys, etenkin kun 99%:lla paikallisista ei ole harmainta aavistusta, miten niissä tulee ajaa. Siksi varmuuden vuoksi jätetäänkin kaikenlainen järki kotiin ja ajetaan silmät kiinni, toivoen ettei osuta mihinkään kalliimpaan. Porilaiset ovat keksineen hämmästyttävän keinon eksyttää myös viattomat autoilijat, jotka ajavat valtatie 8:aa kaupungin läpi. Paikalliset päättelivät, että rakentamalla sekainen risteys VT 2:n ja VT 8:n liittymäkohtaan, saataisiin Poriin turisteja. Tästä koituikin pieni ongelma... kaupunkiin eksyneet ulkopaikkakuntalaiset aiheuttivat kaaosta (normaalin lisäksi) Porin "mielenkiintoisessa" liikenteessä. Pori onkin tiettävästi ainoa kaupunki maailmassa, joka on saanut OTD:n (Organisation of Traffic Disaster) liikenneapurahan järjestelyjen toteuttamiseen.

Porin satama:

Porin satama on tärkeä kiinnepiste Suomen transitoliikenteelle. Vuosina 1840 - 1990 rakennettu Tahkoluodon syväsatama ja -väylä mahdollistavat erikokoisten alusten kiinnittymisen laituriin.

 
Sokerilaiva

Vienti

Vanhat autot (Afrikkaan takseiksi), sokeri(kuvan laiva sokeri- ja autolastissa matkalla Afrikkaan), sahatavara, huumeet, kiivas kommunismi, toisinajattelijat.

Tuonti

Kappaletavara (usein huolitsijan toimesta kappaleina), hiili (piirustushiili), alkoholi (ahtaajien vatsassa), afrikkalaiset pakolaiset (sokerilaivan paluulasti), huonolaatuinen elektroniikka (salakuljetettu, Kiina, Taiwan)

"Mitä vittua, pääseekö Poriin junalla?"

Vastaushan on–VR:n muuta väittävistä juoruista huolimatta–ei pääse, sillä Pori on yksi niistä kaupungeista, joihin liikennöidään vain sinisillä vaunuilla. Tämä tarkoittaa sitä, että Valtion Nauta-reisien junat kulkevat vain silloin kuin niille itselleen sopii, eli toisin sanoen työssäkäyntituntien ulkopuolella, kun kiskot ovat vapaat satamaan menevältä hyötyliikenteeltä.

VR on myös huomannut taloudellisen hyödyn ajattaessaan käytöstä poistettuja sinisiä vaunuja Poriin. Nimittäin maan viettäminen Tampereelta rannikkoa kohti. Näin VR säästää huomattavat summat rahaa, kun junat "valuvat" omalla painollaan menomatkan. Paluumatka sujuukin mukavasti halvalla polttoaineella, eli Porista ostetulla kotipolttoisella. Näin matkustajat maksavat hyvän summan matkastaan ja junayhtiö tekee voittoa. Valitettavaa on, että tämäkin vaikeutuu jatkuvasti maannousun myötä.(kts. nähtävyydet)

Harrastusmahdollisuudet

Pori tarjoaa loistavat puitteet kaljanlanttaukselle. Kuppilaa on joka niemessä, notkossa ja saarelmassa. Toinen suosittu ajanviete paikallisten keskuudessa on julkinen kuseskelu tienvarsilla, keskustan puistoissa ja Kävelykadulla. Suosituin harrastus kaupungissa on kuitenkin joutenolo. Markkinatalous on siunannut porilaisia runsaalla vapaa-ajalla.

Urheilu

Porilaisten omasta mielestä urheilullinen ylpeys on jääkiekkojoukkue Porin Ässät. Tätä pidetään kuitenkin maanlaajuisesti varsinaisena häpeäpilkkuna. "Joukkueen" perusti vuonna 1976 amerikkalainen miestenmies ja julkihomo John Smith, seksilomallaan Y-terissä. Joukkueen nimi olikin alunperin "Ass-rammers". Porilaisten tunnetusti huono kielitaito pääsi taas oikeuksiinsa ja nimi käännettiin väärin. Samalla Mr.Smith lopetti harrastusryhmän rahallisen tukemisen ja ryhmä joutuikin turvautumaan erilaisiin ansaitsemismuotoihin, mm. fanituotteiden myyntiin ja jääkiekkoon, voidakseen pitää yllä perinnettään. Ässät toimivatkin nykyään muiden jääkiekkojoukkueiden viihdyttäjänä. Tosin julkisesti tästä häpeällisestä yksityiskohdasta ei juuri puhuta, sillä itsensä myyminen on Suomessa edelleen paheksuttaavaa toimintaa. Ässien, tai Äässien(kuten Porissa leikkisästi sanotaan), motto onkin "Ei homolla tavalla, vaan miehekkäällä porilaistavalla."

Porin urheilupiirit ovat myös hyvin tyytyväisiä jäsentensä menestykseen suojalkapallossa sekä kännykänheitossa. 

Maailmalla myös hyvin tunnettu extremelaji, "juokse nakkikioskilta tappelua karkuun" on kehitetty Porissa. Tämä kehittyi luonnostaan viikonloppuöinä käytyjen suunnittelukokousten jatkeeksi. Yleensä tässä lajissa voittaa se, joka pääsee kotiin ilman että nenä on poskella tai legot kurkussa.

Suosittu alalaji edellisestä on myös "portsarin poka", jossa ideana on kokeilla montako kertaa ravintolan ovimies kestää nimityksiä "homo", "mulkku", "kusipää" ja "yks vittu". Sitten yritetään parhaansa mukaan joko juosta miestä karkuun, tai taistella vastaan kiinnotossa. Voittaja on yleensä se, joka saa pitkitettyä kauimmin operaatiota. Ylimääräisiä lisäpisteitä saa yöstä valtion tarjoamassa "Hotelli Sinisessä Miekassa". Tästä johtuen Porissa lajin kärkijoukko on niin tasoissa, että mestaruus ratkaistaan vetämällä pitkää tikkua.

Porilaisia on myös kehuttu taitaviksi paikkojen hajottajiksi.

Minne mennä & huvitukset

Porissa voi aina mennä vapaasti minne vain. Porilaisten mielestä kuitenkin poispäin on suotavin suunta, mikä koskee etenkin raumalaisia.

Jos tuntee edes jonkinlaista vetoa väkivaltaan tai siihen johtavaan verbaaliseen alisuoriutumiseen, voi sanoa lauantai-iltaa jonkinlaiseksi huvitukseksi. Massateinit itkevät torin kulmilla, humalaiset keski-ikäiset huutavat joko ystävilleen tai aviopuolisoilleen ja loput ovat vain olevinaan ja haluavat piestä sattumanvaraisesti joko suutaan tai vastaantulevia ilman mitään suurempaa syytä.

 

Porilaist

Porilaisten suissa suomen kaunis kieli raiskautuu oraalisesti. Kaikki mitä porilaiset ikinä puhuvat, on tiivistettävissä kolmeen useinkuultuun porinkielen ilmaisuun: ekstiä, sannypia & tuanoini. Ne eivät tarkoita yhtään mitään.

Alla yleisiä kuvailevia sanoja

  • Ei paskempi (naisesta) = Erittäin puoleensavetävä, kaunis nainen.
  • Ei paskempi (miehestä) = Hyvin menestynyt, komea mies, mielellään jääkiekkoilija tai NASA:n kouluttaja.


Pori sanakirja Osa I, porilaisille ja heidän ystävilleen

Suomi-Pori
Hauska tavata pitkästä aikaa = Eläk' sääki viä?
Saisinko menun? = Onks mitää ruakaa?
Sallitteko, että poltan? = Onks tulitikkui?
Luvallanne, jos sallitte? = An ko mää.
Paljonko tämä maksaa? = Kui paljo?
Se on kallis. = Nii paljo?
Se on edullinen. = Nii paljo?
Miten ikävää! = Voi kauheet!

Englanti-Pori
Big Mac = pikmäkki
Connecting people = Ooks pahas paikas?
Fitness center = Syäks nappei?
How do you do = Moro/Morjes
Hurry up! = Tuuksä/Al tul ny
I'll have a beer please! = An iso!
International = Ulkolaisii
Enjoy Coke! = En jua kokakollaa!
E-mail = Emmää saa tätä auki
Light = köykäne
Make love not war! = An ny vähä äläkä rähjää!
Managing director = Mee pomo
Sales manager = Se piänempi nilkki
Chairman of the board = Se ko sai kenkää
Secretary = Kaffeekeiti
Please = Tos o!
Excuse me! = Oho!
So? = Kui?
Second hand shop = Vanhoi romui
New fashion = Kalliit krettui
Show must go on = Puulaaki kaatu, vaihretaa nimi
Show-business = Komeljanttareit
See you later! = Menisit sääki kottiis ny vaa!
T-shirt = Puulaaki mainosrätti
College = Puulaaki kalliimpi mainosrätti pomoil
Team work = Porukas sähläämine
Where's the toilet, please? = Tarttis käyr kusell.
Sorry, I don't speak English = Puhusit sääki suamee vaa! Emmää ymmär tommosest mittää


Lyhyt oppimäärä porilaista kommunikointia 1) Toveri tokaisee baarissa "lähetääks johonki muual välis?", johon porilainen vastaa "men ny v***uu!". Tämä kääntyy muualla Suomessa muotoon "odotahan hetki, toveri,mennään vaan ihan kohta".

2) "Et sää muute mikää iha p***a jätkä ol", kääntyy muotoon "sinä olet todella hyvä toveri, ehkä jopa paras ystäväni". Yleensä kolmen promillen hönössä usein käytetty lausahdus.

3) "Ei mikää iha ruma hua*a ollu tuakaa", on kuin onkin kehu "olipas siinä nätti tyttö!"

4) Tuttu turkulaislausahdus: "joo vai ??" poriksi käännettynä on: "ei s**tana?? Kohteliaisuuksia porilaisittain ladeltaessa on AINA muistettava käyttää kieltosanaa tai loukkausta! Sitä ilman lausuttu kehu tulkitaan välittömästi v***uiluksi. Esim. "olipas teijä bändil vähä hyvä keikka tänää" saa yleensä vastauksen "mitä sää siin v***uilet?". Oikea muoto siis kuuluu: ei ollu iha p***a keikka teilt". Puhekielessä joka kolmantena sanana esiintyvä "Tua" ei tarkoita mitään vaan on yksinkertaisesti merkki siitä että äänielimet pystyvät tuottamaan vielä sanoja vaikka aivotoimintta onkin pysähtynyt tai hidastunut. Lopuksi kunnon porilainen klassikko eli miten porilainen ehdottaa kaverilleen ravintolaan lähtöä: "Ei tua noi mittää pi**utouhui ol?

Porilainen kiittää: "Ei mitään". Tai: "Ei mitään kiitoksia"

Porin tulevaisuus

Historia toistaa itseään.

Miten Poriin pääsee?

Turusta päin lähtiessä, Pori on ensimmäinen mainittava kaupunki Lähde?, pohjoiseen mentäessä 8 tietä pitkin. Poriin pääsee myös lentokoneella, jos omistaa sellaisen. Porissa pitää olla aina myös henkilöllisyystodistus mukana, sillä jos et pysty todistamaan että et ole Raumalta, olet raumalainen ja silloin kuulut kansanryhmään jota on vainottu ja tullaan vainoamaan heidän tyhmyytensä takia (miks asuu Raumal ku Poriki o keksitty)

Miten päästä pois Porista?

Turkuun ja Helsinkiin lähtee päivittäin useita linja-autovuoroja, Tampereelle myös junia (ilman bissevaunua). Lähes päivittäin voi lentää Helsinkiin tai Tukholmaan. Sundsvalliin pääsee uimalla[1]. Lisäksi paikallisilla hautuumailla on vielä tilaa.

Raumalle pääsee helpoiten seuraamalla kylttejä Vaasaan ja heti Porin rajojen ulkopuolella kääntämällä auton ympäri ja ajamaan suoraan, eksymättä VT8:n ja VT2:n liittymässä[2].

Viitteet

  1. Sama koskee myös muita Ruotsin rannikkokaupunkeja (toim. huom.)
  2. Mutta miksi olet menossa Raumalle (toim. huom.)