Pummisetä

Pummisetä-elokuva oli yksi maailman parhaiten tuottavimpia elokuvia. Elokuvan ohjasi Steven Spielberg ja elokuva perustuu Mario Puzon samannimiseen romaaniin. Elokuva palkittiin kolmella Oscar-palkinnolla ja kyseinen elokuva ilmestyi vuonna 1969, 110 miljoonan dollarin budjetilla. Pääosissa nähtiin Al Pacino, Frank Sinatra, Ronald Reagan, Sean Connery, Paul Newman, Kirk Douglas sekä naispääosassa Lauren Bacall. Kuvaukset tehtiin vuosina 1965-1968, joiden pituus oli 3 vuotta. Kuvauksen pituus johtui läihnnä kuvaustiimin laiskuudesta.

Elokuva sai kaksi jatko-osaa: Pummisetä II (1972) ja Pummisetä III (1986).

JuoniMuokkaa

Varoitus: Seuraava kirjoitus saattaa paljastaa yksityiskohtia juonesta, kuten sen, että Harry Lime ei ollutkaan kuollut, mutta kuoli lopussa.

Elokuvan alussa päähenkilö ruotsalainen juoppohomo Per Svinsson (Pacino) etsii elämää. Vastaan tulee rikollisjengi, jotka vain haluaa tappaa kaikkia. Svinsson liittyy tähän jengiin, jonka johtajana on pahamaineinen Jimmy "Hevonvittu" Simsselson (Connery). Ensinmäiseksi Svinsson laitetaan murhaamaan 50 vihollisjengiläistä. Svinsson lähtee revolverin kanssa, piilottaen aseensa. Sitten Svinsson ovelasti huutaa: "Ne ketkä haluaa munaa ilmaiseksi tulee eteeni jonoon!". Puolet vihollisjengiläisistä menee jonoon, jolloin Svinsson hakee auton ja ajaa kaikkien jonossa olleiden yli. Puolet lopuista jengiläisistä alkaa ampumaan Svinssonia, mutta Svinsson ampuukin nämä 30 vihollista. Simsselson ilahtuu ja antaa Svinssonille ylennyksen jengissä.

 
Frank Sinatra elokuvan välitauolla, tietysti tupakalla.

Svinsson jatkaa töitään jengissä, kunnes koko jengin johtajan henkivartija Samuli Johnstoni (Sinatra) saapuu hakemaan Svinssonia, ja Svinsson viedään "ison pomon" luokse, joka sattuu olemaan Herra X (Reagan). Herra X:n vaimo on Lirum Larum (Bacall). Svinsson pääsee Herra X:n varpaiden nuolijaksi, ja ylenee pian pomon kullinhierojaksi.

 
Herra X (Ronald Reagan) pitää salaisen kokouksen erään mafioson kanssa. Yksi elokuvahistorian suurimmista kahvinjuontikohtauksista.

Elokuvan yksi suurimmista ja kuuluisimmista kohtauksista on, kun herra X pitää tapaamisen erään mafian pikkupomon kanssa. Tästä seurasi yli tunnin mittainen kahvinjuontikeskustelu, jonka puheenaiheena oli kiinnostava aihe eli mutterinhilavitkuttimen reagointi kaliumjodidiin.

Lopussa herra X lähtee tapaamaan mafiapomo Don Bonnannoa (Douglas), ja tämän henkivartijana toimii sen sijaan Aaro "Pikkumuna" Kikkelson (Newman). Viimeinen kohtaus tapahtuu raa'asti, kun Bonnanno ampuu Herra X:n, ja alkaa hulvaton tulitaistelu. Lopuksi lähes kaikki ihmiset lakosivat, mutta Svinsson selvisi ja ampui rennosti Kikkelsonin ja Bonnannon. Lopulta Svinsson ottaa jengin hallintaansa, mutta jengi kyllästyi heti alkujaan Svinssoniin, ja tämä ammutaan heti.

PalkinnotMuokkaa

Elokuva toi paljon kuuluisuutta, ja sen pääsponsori oli Corleonen mafia, joka toimii salanimellä "Putteri & Mutteri Oy". mm. Al Pacino nousi kuuluisuuteen elokuvan myötä. Ronald Reagan, Frank Sinatra ja Al Pacino saivat Golden Globe- ja paljon muita palkintoja kiitokseksi.

OscaritMuokkaa

Ehdokkaana: