Pythagoraan lause

DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
...Pythagoras oli oman aikansa Thomas Edison, eikä täten keksinyt lausetta itse, vaan tyytyi patentoimaan sen omalle nimelleen?

Pythagoraan lause (myös Pythagoraksen lause, Pytagoraan lause, Pytagoraksen lause ja laajennettuna Pythagoraan teoreema, Pythagoraksen teoreema, Pytagoraan teoreema tai Pytagoraksen teoreema.)[1] on vähintäänkin yhtä kuuluisa lause kuin Einsteinin suhteellisen kuuluisa yökerhoja koskeva lause, jonka mukaan tanssilattian keskimääräinen energia on yhtä suuri kuin rap-artisti korotettuna neliöön.[2]

Historia ja opetusmenetelmätMuokkaa

Lauseen alkuperää ei tunneta tarkasti, mutta matematiikan käänteisestä kronologiasta johtuen Pythagoraan lause on tarkkaan ottaen kosinilauseen erikoistapaus, vaikka jälkimmäinen keksittiin ensimmäisen jälkeen.[3] Pythagoraan lause on kuitenkin niin alkeellista matematiikkaa, että se on vaillinainen lause, koska siitä puuttuu predikaatti eikä sitä ole myöskään koskaan viimeistelty virkkeeksi.

On teoretisoitu, että tämä lause yhdessä umpijäätyneiden leukaperien kanssa olisi johtanut suomen kirjakielen syntyyn. Edellä mainittu käänteinen kronologia on kuitenkin aiheuttanut sen, että ensin oli (Pythagoraan) lause, josta matemaattiset merkinnät riisumalla jäljelle jäi aakkoset. Täten lause olisi ollut olemassa ennen aakkosia, joka kirjoitussa kielessä on mahdotonta.[4]

Yleisesti hyväksytyn kaanonin mukaan lause on kuitenkin Pythagoraan kehittämä ja tätä virallista totuutta myös opetetaan peruskoulussa. Opetushallituksen mukaan jokainen lapsi oppii väistämättä Pythagoraan teoreeman intuitiivisesti, kun se johdetaan suoraan kaavoista, jotka opetettiin edellisella tunnilla. Kliinisissä psykologisissa kokeissa on todettu, että laboratoriohiiret[5] oppivat parhaiten[6] Pythagoraan teoreeman käyttämällä ns. padon ylivuoto -opetusmetodia, jossa oppilaaseen ahdetaan niin paljon tietoa kerralla, että sisääntulevan tiedon määrä ylittää väistämättä "Emmäosaa"-kynnyksen.

”Emmävielkäätajuu, lol.”

~oppilas, joka Virallisen Totuuden (TM) mukaan on sisäistänyt vaadittavat oppisisällöt

Muita opetusmetodeja ovat:

Askarrellaan paskarrellaan paperista kolmioita ja neliöitä, joilla voidaan osoittaa pinta-alojen olevan yhtäläiset. Oleellista on, että jokin osa leikataan väärän kokoiseksi ja demonstraatio toimii yhtä hyvin kuin VR.
• Opettaja toteaa, että lause on tosi ja että hänen raapustamansa sekalainen kokoelma merkkejä x, sin, cos ja tan todistaa sen aukottomasti. Oppilas on vain kykenemätön ymmärtämään todistusta, koska se on niin hieno.
• Opettaja toteaa, että lause on tosi, mutta että hänkään ei aivan ymmärrä miksi. Oleellista on selittää sama asia samoilla sanoilla, mutta tällä kertaa aavistuksen hitaammin ja jokaisen lauseen perään lisäten "Ymmärsitkö?".
• Opettaja on sopivasti niskanperän kaavintaleikkauksessa, jossa samalla poistetaan se hassu luomi ja sijainen saa luvan selittää asian. Oppilaiden ymmärtämättömyys on seurausta sijaisen sekoiluista ja pätemättömyydestä. Mikäli oppilaat takeltelevat uudelleen opettamisen jälkeen, on todettava, että peli on menetetty, koska sijainen sotki oppilaiden päät.
• Keskiajalla ehdottomasti suosituin metodi oli kuitenkin rovio, sillä matemaattisten ongelmien ratkaiseminen voitiin kätevästi ohittaa leimaamalla kaava taikuudeksi.

Riippumatta opetusmuodosta teoreema on osattava, sillä se kuuluu osaksi yleissivistystä yleisen ja erityisen suhteellisuusteorioiden hallitsemisen ohella. Lisäksi vuodelle 2041 kaavailtujen EU-määritelmien mukaan myös rakettitiede tulee hallita 47,2-prosenttisesti.[7]

Yleinen muotoMuokkaa

Yleisesti hyväksytyn konvention mukaan lause merkitään muotoon:

O2 + M2 = G2

jossa G ei ole gravitaatiovoima, M ei ole vetovoimalain määrittelemän suuremman kappaleen massa ja O ei ole 0. Nämä muuttujat edustavat oikokulmaisen kolmion kahta katetria ja hypoteesiä.[8]

Kaava voidaan johtaa harhaan käyttämällä hämärästi muotoiltuja lauseita.[9]

SovellutuksetMuokkaa

 
Pythagoraan lauseen todistus käyttäen suklaata.[10]

Käyttäen korkeampaa matematiikkaa voidaan kaavasta johtaa myös muita matemaattisia lauseita kuten: sinilauseet, kosinilause, kosinipiika, vastalause ja lauseenvastike sekä vasta.

Väittelyssä Pythagoraan lause on erittäin hyödyllinen, sillä se toimii loistavana red herringinä, kun vastapuoli yrittää tarkistaa paperille riipustamiesi ad eloquantiam -pohjaisten väitteidesi todenperäisyyden ja todellisen merkityksen. Tässä vaiheessa kannattaa olla valmis suoltamaan sisältöä ad nauseam, jotta vastapuoli ei ehdi prosessoida kaikkia väitteitäsi. Tarkoituksellisesti kannattaa vielä käyttää muutamaa sivistyssanaa hieman väärin, jotta vastapuolesi kiinnittää niihin huomiota, jolloin voit syyttää tätä saivartelusta - peittäen täydellisen pätemättömyytesi täydellisesti. Loppuun kannattaa vielä heittaa jokin latteus, kuten vaikkapa " Olen kyllästynyt kuin pasifistin pistooli.". Näin kukaan ei edes muista, että käytit Pythagoraan lausetta aasinsiltana voittaaksesi epärehellisin keinoin. Hyi sinua.

Rakennustyömaalla Pythagoraan lauseen tietämisestä on vain haittaa. Niin sanottu timpurin kolmio[11] perustuu Pythagoraan lauseeseen, sillä sivujen pituudet ovat kymmenen monikerta yksinkertaisimmasta lukukolmikosta, joka täyttää Pythagoraan lauseen: 3, 4 ja 5. Työkalulla voidaan mitata helposti suorakulmia ilman teollisia työkaluja, sillä se on helppo tehdä, on halpa ja materiaalia on yleensä runsaasti saatavilla. Työnjohtajaasi ei kuitenkaan kiinnosta pätkän vertaa millä periaatteella timpurin kolmio toimii tai millä maatamullistavilla tavoilla aioit sitä soveltaa, koska ajatteleminen ei kuulu työnkuvaasi.

ViitteetMuokkaa

 1. Lauseen/teoreeman nimen oikeinkirjoitus on Pythagoras-nimen päätekirjaimesta (s) johtuen tulkittavissa useammalla eri tavalla. Edes asiantuntijat eivät tiedä, onko nimen genetiivi Pythagoraan vai Pythagoraksen. Lisäksi asiaa vaikeuttaa kysymys siitä, onko kyseessä lause, sääntö, teoreema vai kaava.
 2. "Rap-artistin neliö" on myös monitulkintainen parsi, mutta yleisesti ottaen räp-artistit eivät ole isoja (mm. 50 Cent on nimensä perusteella vain noin puolimetrinen), mistä johtuen rap-artistin neliökään ei voi olla suuri, mikä puolestaan selittää aukottomasti sen, miksi yökerhoilla on aina huono tunnelma.
 3. Pythagoras. 570eaa–495eaa, antiikin Kreikka. "Ja muita hankalia lauseensisäisiä viittauksia."
 4. George Lucas on julkaissut aiheesta retconin eli retroaktiivisen juonijatkumon korjauksen teoksessaan APC-kiria, joka julkaistiin salanimellä Micael Agri-Coca-Cola. Teoksen julkaisuvuosi (1543) ja George Lucasin syntymävuosi (1944) noudattavat tiukasti EU:n retconien julkaisustandardia E290.
 5. Ihmisiä, koiria, kissoja, marsuja, hevosia tai yksisarvisia ei vahingoitettu näissä rottakokeissa.
 6. Rotan aineenvaihdunta on erittäin lähellä ihmisen aineenvaihduntaa. Tällä ei ole mitään tekemistä mitatun älykkyyden kanssa. Rotat eivät oppineet Pythagoraan teoreemaa.
 7. Komitea oli alusta loppuun ruotsalaisvetoinen, joista yksikään ei ollut ns. maallikkojäsen eli tavallinen kansalainen. Määritelmässä myös mainitaan kylkiäisenä, että Virallisen Totuuden (TM) mukaan bastu keksittiin Ruotsissa ja sen ainoa oikea nimitys on "bastu". Perimätiedon mukaan ruotsalaiset söivät surströmmingiä kokouksen aikana, minkä takia kenelläkään ei ollut intoa tarkistaa esityksen varsinaista sisältöä ja se hyväksyttiin sellaisenaan.
 8. On mahdollista, että suomennoksessa on tapahtunut iltalehtimäisiä asiantuntemattomuuteen liittyviä käännösvirheitä. Hikipedia pahoittelee käännöksen epätarkkuutta.
 9. Hikipedian toimitus ei tiedä mikä helvetin sanaleikkitehdas tästäkin artikkelista on tullut.
 10. Suklaan on tieteellisesti todettu havainnollistavissa esimerkeissä käytettynä lisäävän halua syödä suklaata. Sinunkin tekee nyt mieli Fazerin sinistä, eikö teekin?
 11. Laudoista tehty kolmio, jonka sivut ovat 30cm, 40cm ja 50cm.

Katso myösMuokkaa