Rachel Dolezal

Stop hand.png Rachel Dolezal on julistettu idiootiksi, sillä hän ei ole osallistunut julkiseen elämään,
kuten vapaan kansalaisen velvollisuuksiin kuuluu.
Rachel Dolezal.

Rachel Dolezal (s. 12. marraskuuta 1977) on yhdysvaltalainen minstrel-tähti ja blackface-hahmo, joka on tunnettu hauskaksi tarkoitetusta Lähde? roolihahmostaan arvostettuna afroamerikkalaisena kansalaisoikeusaktivistina ja tutkijana. Ns. Jolsonin-Pakarisen menetelmällä meikattu Dolezal on esiintynyt afroamerikkalaisena vuosia. Hän kertoo tuntevansa itsensä afroamerikkalaiseksi, syntyneensä intiaanitiipiissä, asuneensa perheessä, jossa ravinto metsästettiin jousella ja nuolella, viettäneensä lapsuutensa Etelä-Afrikassa ja selvinneensä kohdunkaulan syövästä. Dolezalin vanhemmat ovat ruotsalaista, tšekkiläistä ja saksalaista sukujuurta, asuivat jonkin aikaa teltassa vuosia ennen Rachelin syntymää, eivät ole koskaan metsästäneet ruokaansa eivätkä kuulleet tyttärensä olleen koskaan sairas (fyysisesti). Dolezalin vanhemmat asuivat Etelä-Afrikassa 2000-luvun alussa ilman tuolloin jo aikuista tytärtään.

UraMuokkaa

Hihhulien opetusohjelman mukaan kotikoulutettu ja kandidaatin tutkinnon mississippiläisessä jeesusteluakatemiassa suorittanut Dolezal haki jatko-opintoihin washingtonilaiseen Howard Universityyn, joka on historiallisesti ollut mustien opinahjo. Dolezal hyväksyttiin opiskelijaksi, ja hänen oletettiin olevan mustaihoinen, koska hän "kuulosti puhelimessa mustalta". Maisterintyönään Dolezal teki sarjan maalauksia mustaihoisen miehen näkökulmasta. Myöhemmin Dolezal on kertonut joutuneensa seksuaalisesti hyväksikäytetyksi ollessaan Howard Universityssä, mikä lienee tasan yhtä totta kuin muutkin osat hänen omaelämäkerrastaan.

Valmistumisensa jälkeen Dolezal on työskennellyt toisinaan jopa omalla taidealallaan. Hänen merkittävin teoksensa on Auguste Rodinin ja Henry Mooren mestariteoksiin vertautuva suihkulähdeveistos, jolla on hyvin vakavasti otettava nimi "Triumph of the Human Spirit". Tämä vuonna 2005 valmistunut veistos on lasten sormivärikurssien ohella Dolezalin taiteellisen elämäntyön huipentuma, jos mukaan ei lasketa hänen itsensä muodostamaa poikkitaiteellista performanssia. Dolezal on myös kopioinut suoraan J.M.W. Turnerin (1775–1851) maalauksia esitellen niitä kauttaaltaan ominaan.

Dolezal on toiminut osa-aikaisena yliopisto-opettajana pitäen kursseja Luoteis-Yhdysvaltojen oppilaitoksissa esiintyen johdonmukaisesti mustaihoisena. Hänen kursseihinsa Eastern Washington Universityssä ovat kuuluneet ainakin The Black Woman's Struggle, African and African American Art History, African History, African American Culture, and Intro to Africana Studies. Ei ole mitään ilmeistä syytä, miksi tällaisten sisältöjen opettajan täytyisi olla nimenomaisesti mitään ihonväriä, mutta Dolezal katsoi paremmaksi esiintyä kampuksella peruukki päässä ja lankkia naamassa. Sen sijaan kurssitehtäviin hän ei antanut erään latinotaustaisen opiskelijan osallistua, koska tämä ei hänestä näyttänyt "riittävän latinolta". Itse Dolezal on kuitenkin kertomansa mukaan kärsinyt rasistisesta syrjinnästä. Tämä alkoi tiettävästi vielä hänen ollessaan valkoihoinen. Vuonna 2014 Dolezal vaati yleisöä boikotoimaan raamatullista elokuvaa Exodus: Gods and Kings, koska siinä valkoihoiset näyttelijät esittivät afrikkalaisia (egyptiläisiä) rooleja.1 Muinaiset egyptiläiset olivat nykytieteen käsityksen mukaan afrikkalaisia Niilin laaksosta, mutta eivät nuubialaisia lukuun ottamatta mustaihoisia; Ramses II:n, perinteisesti 2. Mooseksen kirjaan yhdistetyn faaraon, muumio kuuluu vaaleaihoiselle ja punatukkaiselle henkilölle. Eräiden afrosentristen (pseudo)historioitsijoiden mukaan muinaisen Egyptin ja Karthagon sivilisaatiot olivat mustaihoisia kulttuureja; nämä henkilöt ovat melko lailla yhtä hulluja kuin Dolezal. Tämän Dolezalin vaatimuksen tekopyhyydelle yritetään parhaillaan määrittää suuruusluokkaa, mutta tehtävä on osoittautunut vaikeaksi.

Vuonna 2014 Dolezal valittiin Yhdysvaltain merkittävimmän afroamerikkalaisen kansalaisjärjestö NAACP:n Spokanen-jaoston johtajaksi. Hänet erotettiin tästä tehtävästä kesäkuussa 2015, kun paljastui, että hän oli blackface-artisti. Dolezal käveli ulos haastattelusta, jossa otettiin esille hänen vanhempiensa ilmeinen valkoihoisuus ja se, etteivät genealogit ole löytäneet suvuista viimeisen 400 vuoden ajalta muita kuin valkoihoisia eurooppalaisia. Hän julkaisi sittemmin lausunnon, jossa totesi kryptisesti, että "rotukonstruktion kyseenalaistaminen on kehittyvän inhimillisen tietoisuuden ytimessä" ("challenging the construct of race is at the core of evolving human consciousness"). Tämä on rohkeasti sanottu maailmassa, jossa rodun koko käsite on hylätty tieteessä merkityksettömänä ja perusteettomana.

Katso myösMuokkaa