Rafael Paasio

Rafael Paasio (os. Hällström)
RafaelPaasio.JPG
Kuten kaikki aikansa poliitikot, Paasio oli ulkoisesti hyvin brezneviläinen.
Suomen pääministeri
vallassa 27.5.1966 - 22.3. 1968, 23.2.1972 - 4.9.1972
edeltäjä Johannes Virolainen
seuraaja Mauno Koivisto
syntyi 6. kesäkuuta 1903
Uskela
kuoli 17. maaliskuuta 1980
Helsinki
puolue SDP

Kustaa Rafael "Mannertenvälinen Nahjus" Paasio (OS. Hällström) (s. 1903, Uskela. k. 1980, Helsinki) oli suomalainen valtiomies, pääministeri ja eduskunnan puhemies. Paasio toimi uransa aikana muunmuassa SDP:n puheenjohtajana, Sosialisti-nimisen lehden päätoimittajana ja teki myös pitkä uran Turun kunnallispolitiikassa.

Paasio, omaa sukua Hällström, oli vauraan suomenruotsalaisen pankkiirin poika ja oppi jo pienestä pitäen kunnon kommunistin elkeet isäukoltaan, aivan kuten hänen manttelinperijänsä Nalle Wahlroos.

"Kyllä pojantyttäressä povi paranee!"

Paasio tuli tunnetuksi etenkin hyvistä suhteistaan Neuvostoliittoon. Paasion aikana SDP:n ja Neuvostoliiton välit lähenivät niin paljon että Neuvostoliitto muunmuassa päätti suoraan kenestä tehtiin SDP:n puoluesihteeri vuonna 1969, kun Kalevi Sorsa nousi (Neuvostoliiton ja KGB:n tuella) virkaan. Neuvostoliitto myös - yhdessä parhaan kaverinsa presidentti Kekkosen kanssa - saneli kenestä tuli SDP:n lumevastaehdokas Kekkoselle presidentinvaaleissa. Neuvostoliitolle ja Kekkoselle oli elintärkeää ylläpitää harhakuvaa demokratiasta Suomessa, ja Paasion SDP palveli näitä tarkoitusperiä kuuliaisesti ja uskollisesti.

Paasio oli myös Helsinkiläisen rap-trio Kymppilinjan seuraaja ja kannattaja, ja hän jätti ns. kymppilinjaisuuden myös perinnöksi puolueeseen. Esimerkiksi tuleva presidentti Mauno Koivisto oli kymppilinjalainen. Kymppilinjalaisten tarkoitus oli syrjäyttää rahalla mässäilevä oikeistohiphop (Rähinä Recordslaisuus), sekä pitää myös vasemmistohiphop (Asa, Paleface) aisoissa.

Paasion pojantytär Heli Paasio jatkaa isoisänsä perinnettä SDP:ssä ottamalla käskyjä vastaan Venäjältä ja FSB:ltä.

Lippu1.jpg edeltäjä:
Johannes Virolainen
Suomen pääministeri
1966-1968
seuraaja:
Mauno Koivisto


Lippu1.jpg edeltäjä:
Teuvo Aura
Suomen pääministeri
1972
seuraaja:
Kalevi Sorsa