Retku on siipeilijä, joka keskittyy lähinnä elämään toisten kustannuksella eikä hanki koskaan työtä.

Retkut liikkuvat monesti laumoissa. He käyttäytyvät erittäin huonosti ja saattavat vaikka sikailla ravintolassa ja unohtaa kaiken kukkuraksi lompakkonsa kotiin. Retkujen elämäntyyliin kuuluu myös rankka ryyppääminen ja yleinen häröily. Tyyppiesimerkki retkusta voisi vaikkapa pyöräillä Keravalta Imatralle laulaen samalla kyyneleet silmissään CMX:n Arkangelia. Retkut eivät ota vastuuta tekemisistään; retkut ovat vastuuttomia! He eivät välitä ympäristöstä ja ovat sokeita toisten kärsimyksille ja yhteiskunnallisille ongelmille. He eivät tiedä totuudesta mitään ja tulevat palamaan helvetin liekeissä.

Retkut elävät joko sossun varoilla tai sitten voi olla, että he ovat aiemmin olleet kunniallisia, työtä tehneitä kansalaisia, jotka sittemmin ovat hankkineet itselleen jonkin sairauden ja nyt he nauttivat täyttä työkyvyttömyyseläkettä. Retkut saattavat myös elää hyvän onnensa (ks. Hannu Hanhi) tai rikkailta lähiomaisilta pummaamiensa varojen (ks. Aku Ankka) turvin.

Retkujen keskimääräinen elinajanodote on selvästi tavallista väestönosaa synkempi. He kuolevat alkoholin aiheuttamiin sairauksiin tai liikalihavuuden aiheuttamiin sydänvaivoihin keskimäärin 50-60-vuotiaina.

Täyden retkustatuksen voinee saada aikaisintaan n. 15-vuotiaana, kun peruskoulun päättötodistus on saavutettu. Retkuja esiintyy pääasiassa pääkaupunkiseudulla, mutta harvinaisina myös pohjoisemmassa. Kaikista helsinkiläisistä retkuja on arviolta 5%.

Muita yhtä lailla hulvattomia ihmisryhmiä

Katso myös