Huomaa, että henkilö, joka tekee rikoksen on rikollinen.

Rikos on erittäin yksiselitteinen asia.

  • Rikos on se, mistä tulee lain mukaan rangaistus.
  • Rangaistus on se, mitä tulee lain mukaan rikoksesta.

Yleensä lait muotoutuvat kansanedustajien mielipiteiden kautta. Tätä kutsutaan oikeustieteeksi, vaikka rikostiede olisi varmasti oikeampi termi. Oikeustiede on perus­luonteeltaan systematisoitua byrokratiaa. Useiden mielestä vieläpä varsin huonosti systematisoitua. Oikeustieteessä tavoitteena on ohjata ihmisten käytöstä ja valtion budjettia poliitikkojen haluamaan suuntaan. Koska lainlaatijat ovat laiskoja, he eivät yleensä pura lakia vaan ilmoittavat, että uusi laki joiltakin osin kumoaa jonkun osan jostain toisesta laista. Näin laista tulee siisti "poikkeuksien listaus". Lakituvassa tämä ilmenee siten, että jotain "lakia A ja sen pykälää X ei sovelleta tapauksessa Y, joten noudatetaan itse asiassa lakia Y, joka on korvattu lailla Y2, koska Lain Y2 pykälässä D niin lukee." Lopuksi se asianomainen, jolla on kalliimpi lakimies, voittaa.

EsimerkkejäMuokkaa

  • 16-vuotias saa Suomen lain mukaan harrastaa seksiä (Rikoslaki 19.12.1889/39, 20 luku:Seksuaalirikoksista, 6§:Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö), mutta henkilö saa katsoa K-18-filmejä vasta 18-vuotiaana.
Toisin sanoen seksiä voi harrastaa, ottaa tämän jopa nauhalle, mutta katsoa nauhoitettaan ei saa, ennen kuin kaksi vuotta on kulunut. Tosin videointipäivämäärän kanssa kannattaa olla tarkka; jos olet nauhalla vajaa 16, syyllistyisit laittoman seksin lisäksi nauhaa katsoessasi lapsipornoon. Mieti sitä.

Aiheesta muullaMuokkaa