Russellin teekannu

Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Russellin teekannu.
Hubble -teleskooppikuvaa josta voimme havaita, että Russellin teepannu on juuri ja juuri liian pieni näkyäkseen.

Russellin teekannu on kuuluisan filosofi Bertrand Russellin teekannu. Se kiertää avaruudessa Maan ja Marsin kiertoradan lähettyvillä. Teekannu on tärkeä, koska se on historian ensimmäinen avaruusromu.

Teekannun päätyminen avaruuteenMuokkaa

Teekannu päätyi avaruuteen vahingossa. Russell kertoi käyneensä tutkimusretkellä avaruudessa etsimässä Jumalaa. Jumalaa ei löytynyt kovista etsinnöistä huolimatta. Pettyneenä Russell päätti ryhtyä ateistiksi ja pitää tauon. Koska huoltoasemia ei ollut lähittyvillä, oli välipala picknick -tyyppinen ratkaisu, joka oli peribrittiläiseen tyyliin keksejä ja kello viiden teetä.

Tauon aikana Russell keksi aikansa kuluksi että matematiikka ja logiikka ovat yhtä. Ja rakenteli pari paradoksia huvikseen, koska osasi. Tässä vierähtikin varttitunti mukavasti. Sen jälkeen Russell kulutti aikaansa murisemalla ärtsysti mutta sivistyneen oloisesti. Missään ei ollut sanaristikoita täytettäväksi, joten tauko oli kaiken kaikkiaan tylsempi kuin voisi luulla.

Koska avaruuspukuteknologia oli siihen aikaan varsin alkeellista, Russell joutui lopettamaan aterioinnin hieman kiireellä. Hän huomasi vasta kotimatkallaan unohtaneensa teekannun. Siinä vaiheessa rakettipolttoaine oli kuitenkin vähissä, eikä paluu ollut kannattavaa.

Teekannun ulkonäkö ja ominaisuudetMuokkaa

Teekannun kerrottiin olleen hienostunutta englantilaista posliinia, johon oli maalattu kukkasia. Koristelut ovat liian pieniä näkyäkseen moderneilla teleskoopeilla, joten tieto teekannun ulkonäöstä perustuvat Russellin kertomukseen.

 
Satelliittikuvaa Russellin teekannun suunnasta. Kohde ei juuri ja juuri näy.
Fysikaalinen termi jolla halutaan luoda tieteellinen vaikutelma, jotta uskoisit teekannuun. Termin lukuarvo ja muita tietoja joiden tavoitteena on antaa mielikuva eksaktiudesta ja tarkkuudesta.
Keskietäisyys Auringosta 227 900 017 km 1,52366231 AU Eli juuri niin kaukana että modernit teleskoopit eivät juuri ja juuri kykene tarkentamaan siihen.
Eksentrisyys 0,9341233 Toisin sanoen kappaleen eksentrisyys on varsin suuri
Kiertoaika Auringon ympäri Teekannu pysyy paikallaan, joten se ei kierrä aurinkoa. Tätä kautta se on aurinkoon rinnastettava taivaankappale, jonka suhteen muiden taivaankappaleiden liikkeet voidaan sovittaa
Inklinaatio 1,85061°

Teekannun kritiikkiMuokkaa

Russell joutui myöhemmin vaikeuksiin, koska kaikki eivät uskoneet että teepannu kiertää avaruudessa. Hän selitti kuinka se, että hän esittää että Maan ja Marsin välissä on posliininen teekannu, joka kiertää aurinkoa elliptisellä radalla, kukaan ei voisi todistaa väitettäni vääräksi. Hän muistutti että teekannu on liian pieni havaittavaksi parhaimmillakin teleskoopeilla.

Russell oli erityisen loukkaantunut siitä että hänen väitettään pidettiin suunnattoman röyhkeänä teko, ja hänen katsottiin puhuvan hölynpölyä. Russell sai peräänsä sekä psykiatrit että inkvisiition.