Potentiaali

(Ohjattu sivulta Sähköinen potentiaali)
Sähköinen potentiaali, katsone sähköinen potentiaali.

”Soattoop olla, voan soattoop olla olemattahhii”

~Tunnettu savolainen potentiaali

”(Jokin) on lienee (jotenkin, jossakin)”

~Tyhmien mulkkujen, jesus-apinoiden ja urheilutoimittajien käyttämä ääliömäinen ja huutavan ilmeisen virheellinen potentiaalimuoto


Potentiaali lienee tapaluokka. Se ilmaissee viestijän pitänevän käsitellemäänsä asiaa epävarmana, mahdollisena tai todennäköisenä. Se ilmaistaneen lisäämällä tavu -ne indikatiivin vartalon ja sijapäätteen väliin, paitsi silloin, jos vartalo päättyy l- r- tai s- kirjaimeen, jolloin se kahdennetaan. Olla-verbin potentiaali muodostettaneen sanalla lienee (ei siis "olenee" tai "ollee", kuten olisi lie loogista ajatella. Asia lienee näin ihan vain siksi, jotta sinua vituttaisi. (Vrt. saksalaisten ja ranskalaisten ääliömäiset ja vastenmieliset verbintaivutuskikkailut.))

Esimerkiksi häröillen = ehkä häröilen tai lienen häröillyt = olen ehkä häröillyt. Lienemisen eli olla-verbin epävarmuutta ilmaistanessa käytettäneen verbiä lienee (Tbone lienee vandaali).

Potentiaalin tunnus lienee yleensä -ne-, mutta n-kirjain voinee mukautua edeltänevän konsonantin kaltaiseksi. Näin käynee kuitenkin vain kirjainten l, s ja r kanssa. Potentiaali taipunee vain preesensissä ja perfektissä. Potentiaalin perfekti muodostunee olla-verbin potentiaalin preesensistä ja pääverbin 2. partisiipista.

Puhekielessä potentiaalin korvannevat usein sanat ehkä, kai ja taitaa. Niin ikään lienee mahdollista muodostaa kaksinkertainen potentiaali (lienenee, nähnenee, kävellenee), jopa kolminkertainen (lienenenee, nähnenenee, kävellenenee). Mitä enemmän potentiaalissa taivutettaneva substantiivi lienee, sitä epävarmempi kertojan sanomasta tullee.

Huomattavaa lienee, että Savon murteessa ei tarvittane erillistä potentiaalia, koska myös indikatiivi lienee tulkittavissa potentiaaliksi. Tällöin vastuu tulkinnasta siirtynee kuulijalle. Kun savolainen sanonee, että "Taevas on sininen" sen todellinen merkitys lienee savolaiselle: "Lienöö taevas sininen, mutta toesaalta taas onhan se niinnii jotta suattaapi se olla muunnii värinen". Pohjanmaalla taas potentiaali miehen suussa kuulostanee epämiehekkäältä ja saanee lausujansa kuulostamaan homoseksuaalilta (mikä lienee Pohjanmaalla lähes yhtä paha kuin ryssä ja siksi potentiaalia käyttävillä miehillä lienee syytä vakavasti harkita muuttamista muualle). Potentiaalin käyttöä ei siis siedettäne Pohjanmaalla.

Potentiaali-sana arkipuheessa

Sanaa "potentiaali" tai "pontentiaalinen" käytettäneen kertomaan, että kyseisellä henkilöllä tai asialla lienee lahjoja (talent) eli potentiaalia kyseiseen tehtävään tai asiaan. Tässäpä esimerkki: "Tuolla pojalla lienee potentiaalia maajoukkueeseen" tai "Sinussa nähnen potentiaalisen Hikipedian käyttäjän."

Esimerkki onnistuneesta potentiaalin käytöstä: "Hän lie on lienee olemassa."