Sähköpotkulauta

AA 6041 020.jpg
Kaksipyöräisiä
liikenteenvaarantimia
Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli Sähköpotkulauta.
Sähköpotkulaudan varhainen esiaste, bensiinitäytteinen Moottorisahaskuuttaaja kiellettiin Suomessa raaistavana. Raa- ja muu istuminen on tunnetusti epäterveellistä.

Sähköpotkulauta on maailman lasten ja humalaisten nyttemmin suosima akkukäyttöinen liikunnanvälttelin ja liikenteenvaarannin. Suomen alkoholilainsäädännössä sähköpotkulauta rinnastetaan polkupyörään, koska molempia saa ajaa ympäripäissään jalkakäytävällä ihan miten vain, kunhan takarapakaaren alaosasta 20 cm osuus on maalattu valkoiseksi ja varustettu kissansilmällä. Käyttäjien mielikuvissa laite rinnastuu lasten kolmipyörään, koska molempia saa ajaa lapsikin missä vain ja jättää sitten kulkuväylälle poikittain kun ajelu ei enää huvita. Lautoja vuokraavat startup-lautatarhat kuten Voi, Ei ja Taasko ovat palkanneet Saarioisilta äitejä keräämään sähköpotkulautoja öisin pois kaupunkien satama-altaista ja puiden oksilta.

Sähköpotkulautojen nopeus on rajoitettu 25 kilometriin tunnissa, mutta kukapa sellaisen päällä jaksaisi tuntia seisaaltaan notkua. Niinpä useimmat laudat on omatoimisesti säädetty kulkemaan tuo matka puolessa tunnissa tai vartissa, niin ehtii kapakasta kotiin ennen kuin sammuu ja kaatuu katuojaan. Muille tienkäyttäjille aiheutuvien häiriöiden minimoimiseksi lautojen nopeuksia halutaan etenkin yöaikaan alemmiksi, jotteivät sanottujen tienkäyttäjien yöunet häiriinny kadulta kuuluvista tömähtelyistä ja kirosanoista. Monissa maissa sähköpotkulaudat on kielletty kokonaan, kuten Ranskassa jossa ne aiheuttivat enemmän tapaturmia kuin ravintolakeittiöiden mandoliinit tai kotipihojen trampoliinit ja giljotiinit konsanaan.

Kun moottoroimaton potkulauta on Suomen lainsäädännössä ”jalankulkua avustava laite”, on kaksikin henkilöä kantava sähköpotkulauta pikemminkin ”illan kulkua avustava laite”, joilla voi kätevästi lähteä ravintolaillan päätteeksi yöjalkaan kenen mukaan?.