Salmiakki

”Wikipediassa lukee, että ammoniumkloridia hyödynnetään lannoitteissa, kuivaparistoissa, kylmäseoksissa, puhdistusaineissa ja yskänlääkkeissä. Sitä käytetään myös galvanointiin, juottamiseen ja värjäykseen. Siis miksei ulkomaalaisille oo kelvannu näin monikäyttönen karkki?”

~Stan Saanila Uutisvuodossa

”Sinä tarjosit salmiakkia, / minä olin hölmö, panin peliin koko elämän”

~Liisa Akimof Anonyymien Ammoniumholistien vertaistukiryhmässä
DramaticQuestionMark.png
Tiesitkö, että...
salmiakki on oikeasti valkoista? Kerrankin ihan oikea knoppi tarjolla tässä!

Salmiakki (kumma kyllä oikea nimi ammoniumkloridi [NH4Cl] ei oikein myynyt) on musta, Suomessa Eviran virheen takia karkiksi luokiteltu kemianteollisuuden tuote. Suomessa sitä syö kuka vaan, ja ulkomailla se on hauska pilailuväline. Salmiakki maistuu siltä, miltä lakritsin oksennus maistuisi.

EtymologiaMuokkaa

Wikipedian mukaan "[m]uinaiset kreikkalaiset löysivät ammoniumkloridia Ammonin temppelin läheltä, ja antoivat sille nimeksi sal ammoniacus, "Ammonin suola"". Wikipedia ei kuitenkaan kerro, miksi kreikkalaiset antoivat tuotteelle latinankielisen nimen.

KäyttöMuokkaa

Salmiakkia lienee alkujaan käytetty osana yskänlääkeseoksia, mikä selittää valmisteen epämiellyttävän, lääkemäisen maun. Ammoniumkloridia voidaan käyttää myös vesieliöstön ja jyrsijöiden myrkyttämiseen. Salmiakki tunnetaan ei-myrkyllisenä nautintoaineena lähinnä Pohjoismaissa, Saksassa ja Alankomaissa – ns. kulinaarisella suolasillivyöhykkeellä. Siinä, missä muualla Euroopassa on totuttu ajatukseen, että makeisen tulisi maistua hyvältä, on em. maissa vanhastaan ajateltu, että makeisten kuuluu olla kitkeriä, suolaisia ja ummehtuneita. Syy piilee protestanttisuudessa ja pitkässä talvessa, joiden yhdistelmä on aiheuttanut laajaa elämästänauttimiskyvyttömyyttä maiden populaatioissa.

Salmiakin viihdekäyttö on lähes tuntematonta muualla maailmassa, ja laajoissa reaktiokokeissa osapuilleen kaikki ihmiset Uuden-Guinean heimoyhteisöistä Nunavutin inuiitteihin pitävät ajatusta salmiakin "nauttimisesta" huvin vuoksi perverssinä. EU on rajoittanut ammoniumkloridin määrän elintarvikkeissa 3 grammaan kiloa kohti, koska se on ihan oikeasti myrkky, jolla voi tappaa rottia ja aiheuttaa iho-oireita, hengitysvaikeuksia ja tajunnan menettämisen. Pohjoismaiden, erityisesti hapansilakkaa nuuskakastikkeessa tarjoilevien ruotsalaisten, vaatimuksesta salmiakki"makeiset" kuitenkin jätettiin tämän rajoituksen ulkopuolelle. Tämä sopi EU-herroille lopulta hyvin, sillä riski siitä, että joku normaali ihminen todella altistuisi salmiakille, on häviävän pieni.

Salmiakkia voidaan käyttää myös välillisenä viihdeaineena pilailun muodossa. Vaihto-opiskelupiireissä ja työpaikoilla tunnetaan klassinen temppu, jossa ulkomaanpellelle tarjotaan ensimmäistä kertaa salmiakkia ja sitten seurataan tämän reaktioita ihmisparan miettiessä, yritetäänkö hänet myrkyttää.

Salmiakkia käytetään yleisesti myös makeisseospussien latistamiseen. Yleensä varsinaisten makeisten sekaan tungetaan vähintään neljännes näitä kitkeriä ammoniumpapanoita muistuttamaan siitä, että kaikki tässä paskaisessa maailmassa on murheen tahraamaa.

On esitetty, että salmiakki saattaisi toimia lääkkeenä koronavirusta vastaan. Nähtäväksi jää, kuinka moni pikkulapsi hankkii taudin vain syödäkseen kilokaupalla salmiakkia.

ValmistusMuokkaa

Ostatko salmiakkia kaupasta tai kioskilta? Idiootti! Sen lisäksi, että salmiakki on objektiivisesti pahaa, voit helposti valmistaa sitä kotona, ja Helsingin herrat jäävät nuolemaan ahnaita alv-näppejään. Tarvitset vain ammoniakkia ja vahvaa suolahappoa: survo ne yhteen, ja voilà! Tuloksena on salmiakkia. Tosin näin syntyvä salmiakki on valkeaa. Jos haluat siitä mustaa, voit sekoittaa siihen aktiivihiiltä tai esim. nokea. Kieltolain aikana salmiakin kotivalmistus oli kielletty, mutta nykyään salmiakkia saa valmistaa omaan käyttöön.