Scroll lock

Logo argument.png Tämä artikkeli herättää keskustelua.
Mikäli tekee mielesi selvittää omia käsityksiäsi Scroll lockin toiminnasta, voit kirjoittaa ne suoraan artikkeliin tai avautua keskustelusivulla.

Scroll lock on näppäin, joka ei tee mitään, jos näppikseen syttyvää turhanpäivästä(tunneilla rämppääminen) valoa ei lasketa. Mitään tekemistä minkään näppiksellä tehtävän aktiviteetin kanssa sillä ei kuitenkaan ole. Koita vaikka. Luulisi sen liittyvän skrollaukseen (pyörittele rullaa), mutta ei. Kuten huomaat, näppäin ei estä skrollausta sen puoleen rullallakaan kuin nuolinäppäimilläkään (näpytä nuolinäppäimiä), saati sitten skrillauspalkin klikkailuun (klikkaa skrollauspalkkia).

Scroll lock-näppäimen testitilaMuokkaa

Voit kokeilla scroll lockin skrollausominaisuuksia tässä. Jos keksit mitä se tekee, kirjoita siitä tänne.

KäyttötarkoitusMuokkaa

Kyllä tuolla näppäimellä ihan käyttötarkoituskin on. Scroll lock muuttaa näppäimistön PAGE DOWN-, PAGE UP- ja nuolinäppäinten toimintaa. Näin voidaan tietyissä ohjelmissa rullata ilman, että osoittimen paikka tai valinta muuttuu. Esimerkiksi Excel ohjelmissa scroll lock aktivoituna voidaan joko nuoli- tai PAGE DOWN- ja PAGE UP- näppäimillä vierittää ilman, että valittu ruutu muuttuu. KOKEILE VAIKKA!

Scroll lock on siis jonkun älyvapaan insinöörin suunnittelema keksintö, jolla ei vaan ole yksinkeraisesti muuta tehtävää kuin sammuttaa/ laittaa se saatanan valo päälle.Uutta tietoaMuokkaa

Uurastettuaan kaksi vuorokautta yötä päivää tämän polttavan arvoituksen parissa Käyttäjä:Hjassanin tiede- ja tutkintatiimi on viimein onnistunut ratkaisemaan Scroll Lockin arvoituksen. Teoria menee näin: Mikäli klikkaat kohdistinrasian rullainta, niin piste ja kaksi nuolta ilmestyvät näkyviin näyttöpäätteelle. Mikäli liikutat kohdistinrasian kursoria ylös tai alas, niin näyttöalue alkaa ns. "vyörymään" sinne päin. Mutta painamalla Scroll Lock-nappulaa vierintä pysähtyy ja piste ja kaksi nuolta katoavat!

Teoria on tosin vielä alustavassa vaiheessa, sillä se ei selitä täysin oikeassa yläkulmassa vilkkuvaa valoa ja sitä, että mikä tahansa muunkin näppäimen painaminen tuottaa saman tuloksen. Pysykää samalla hiki-kanavalla ja hiki-sivulla ja tule taas katsomaan huomenna samaan hiki-aikaan, että joskohan joku olisi rustannut jotain järkevää. Scroll lockilla voit kätevästi sytyttää koneelle pienen lampun. Älä kokeile tätä kotona.

Uusinta uutta tietoaMuokkaa

Scroll lockille on miljoonia dollareita markkinataloudelle uhraamalla löydetty myös muu tarkoitus kuin pelkkä vilkkuvalon sytyttäminen maailmaan ankeaan; Löydöstä raportoitiin seuraavasti:

2annettav5ssa t5et626ne5ssa Scr633 36c2 6n er5ttä5n hy-dy335nen, 26s2a se saattaa 1äädä vah5ng6ssa *ää33e, 163365n t5etty1en 25r1a5nten s51aan r44t44n t43ee25n n40er65ta. Tä33-5n te2st5 046d6st44 16n25n3a5se2s5 e35te-te2st50-ss-2s5.

Tämän pohjalta onkin kumottu se epäilevien tuomaiden näkemys, jonka mukaan "scroll lock" olisi täysin turha nappi! Tämän raportin pohjalta suoritettu tarkka tietojenkäsittelytieteellinen analyysi scroll lockista päinvastoin kertoo, että se eräs tietotekniikan modernein ja hyödyllisin nappi. Sen keskeisin vaikutus on pienen valon sytytys ja sammutus näppäimistöllä. Lisäksi se tuottaa joissain kannettavissa tietokoneissa salakirjoitusta suoraan näppäimistöltä. Se siis suojaa keyloggereiden seurannalta ja tekee erillisten salausohjelmien(esimerkiksi RSA) käytön ylimääräisiksi.

Alunperin Scroll Locin tarkoitus oli muuttaa nuolinäppäinten vaikutusta siten että sen sijaan että ne muuttaisivat kursorin paikkaa, ne alkaisivat "vyöryttämään" eli siirtämään kaikkea muuta ruudulla, paitsi sitä kursoria. Tämän ominaisuuden ainut, mitätön este, on se, että nappula ei toimi näin missään käyttökelpoisissa ohjelmissa.(Microsoftin Excel toimii näin) Linuxissa nappi toimii kuten pausenappula, joten Linuxissakin "Scroll lock" on hyödyllinen. Windowsin kannattajat tosin kritisoivat linuxia painotetuin kysymyksin siitä että linux tekee pause -nappulan turhaksi.

Lisäksi jotkut ohjelmat, esimerkiksi pelit ja jotkut hyötyohjelmatkin käyttävät scroll lockia joihinkin toimintoihin, esimerkiksi on aivan mahdollista että jossain ammuntapelissä pelaajan ohjaama hahmo voisi huutaa kyseistä nappia painamalla, ja jossain Operan kaltaisessa sitä voidaan käyttää äänentunnistuksen yhteydessä. Kun jokainen näistä ohjelmista antaa scroll lockille erilaisen tehtävän, on scroll lockin toiminta itse asiassa rajatonta. Näin ollen *kaikki* kritiikit siitä että Scroll Lock olisi jotenkin turha nappula on osoitettu vääräksi. Scroll lockin hyödyttömyys kertoo ainoastaan tietokoneenkäyttäjien tietämättömyydestä. Scroll lock on itse asiassa näppäimnistön mahtavin ja monikäyttöisin nappi!

Vielä uudempaa tietoaMuokkaa

Scroll Lockia käytettiin ennen muinoin vaikuttamaan nuolinäppäinten (joita kukaan ei koskaan käytä) toimintaan; kun Scroll Lock oli aktivoitu (pieni valo paloi), esim. wordissa tai jossin muussa tekstinkäsittelyohjelmassa (hellurei mikä sana) kursori liikkui riviltä toiselle vaakatasossa, kirjain kirjaimelta. Kun Scroll Lock oli epäaktivoitu (pieni valo ei palanut), alaspäin painettaessa kursosi hyppi riviltä toisele kuin olisi hakannut enteriä. Jea.

Aivan uunituoretta tietoaMuokkaa

Scroll Lockilla voi Windows NT-ympäristössä saada aikaan ns. CrashOnCtrlScroll-toiminnon, jolloin pitämällä Ctrl pohjassa ja painamalla kahdesti Scroll Lockia koko roska kaatuu.

Aikamoisen uutta infoaMuokkaa

Näppäin on tosiaan melko tarpeeton, mutta tekee se silti jotain. Aukaise excel ja paina Scroll lock päälle, sen jälkeen kokeile mitä tapahtuu kun painat nuolinäppäimiä. Tällöin mysteeri selviää.

Katso myösMuokkaa