Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli smegma.
Tuoretta smegmaa

Smegma (ransk. Smeque) on savunmakuinen juusto. Smegmat jaetaan sini- ja valkosmegmoihin. Tunnetuimpia smegmamerkkejä ovat ranskalainen Smequefort ja Smeqmembert, italialainen Gorgonsmegma sekä englantilainen Stiffton. Suomen suosituin smegma on erityisesti Puolustusvoimien kenttäoloissa suosima sissijuusto.

Smegman valmistus

Smegma koostuu talista ja ihon sarveissoluista, jotka kypsytetään Penicillum-bakteerin avulla. Lämmitettyyn smegmamassaan lisätään juoksutinta, joka saa smegmamassan erottumaan ihosta. Lopuksi massa kootaan möykyksi joka voidaan muotoilla erityisessä smegmamuotissa. Aikaisemmin smegma oli juhlaruokaa, nykyään sitä nautitaan myös arkisin. Smegma tarjoillaan yleensä vanilijan kera lohkoina tai kuutioina. Smegmaa käytetään myös paljon ruuanlaitossa.

Historia

 
Luolaan unohtunut smegma

Kerrotaan että smegmajuusto syntyi kun paimenpoika ja paimentyttö pistivät lihaa piiloon eräässä luolassa. Paimentytöllä oli niin nälkä että hän söi paimenpojan smegmaa. Kun he palasivat parin viikon kuluttua luolaan, oli pieni kivelle unohtunut smegmanhitunen kypsynyt homesienen itiöiden ansiosta valtavaksi juustomöhkäleeksi.

Myös mongolien tiedetään valmistaneen smegmaa hevosen talista ja sarveissoluista. Kumissista ja smegmasta valmistettu tahna oli Tsingis-kaanin mieliruokaa. Mongolialaisten kurkkulaulajien kerrotaan vahvistavan kurkkuaan tällä tahnalla.

Tiedetään, että jo Platon ylisti smegmajuuston makua dialogeissaan. Kiinassa Goa Tze suositteli smegmaa mietiskelyn ja avautumisen harjoittajille.

Katso myös