Spagetti (it. spaghetti, painotus tavulla ”ghet”,it. vilj. huom.) on pitkulaista, ohutta pastaa. Sen nimi juontuu italian kielen sanasta spaghetto, joka merkitsee ohutta nauhanpätkää. Kyseisestä valmisteesta tunnetaan kaksi muotoa, pyöreä ja litteä. Molempia on olemassa suorana ja kierrettynä. Tässä artikkelissa kuvataan pääasiallisen asiattomasti pyöreää versiota. Ei, tällä ei ole mitään tekemistä kengännauhojen kanssa. Kukaan ei sitäpaitsi enää nykyään käytä niitä, koska on olemassa tarralenkkarit ja muut ihme jalkineet. Ainoastaan niiden käyttäjien jalat ovat kuin spagettia, mistä syystä kyseisen kaltaiset henkilöt ovat erinomaisia spagaatin tekijöitä. Spagaattia ei voi pureskella.

Tankospagetti nousee spagetinlumoojan pillin soinnin innostamana kattilasta.

Copy & pastaMuokkaa

HistoriaaMuokkaa

Spagetti jalostettiin vuonna 0 jälkeen spagetin keksimisen (pastat vuosiluvuista) Apenniinien niemimaan lihavilla viljelysmailla rikki menneen sadon korjuun yhteydessä pelloille jääneiden viljankorsien uusiokäyttökilpailun tuloksena.

 
Pilalle mennyttä spagettia tomaattimurskavuoren alla ennen spagaattipelin alkamista.

Nämä korret istutettiin uudelleen peltoon, jossa ne kasvoivat geneettisesti määräytyvään maksimipituuteensa ja kuivuivat sopivan jäykiksi. Sittemmin alettiin valmistaa spagettitankoja suoraan viljankorsista, kun oli kehitetty varsinaisten viljantähkien poistoon sopiva agrikulturaalinen menetelmä, jolla ne saatiin leikatuksi ilman, että varsinainen spagettikorsi kärsisi vaurioita kyseisessä prosessissa.

Molempia tekniikoita käytetään edelleen spagetin tuottamisessa. Ei ole vielä selvinnyt, kumpi metodi vetää asiassa pidemmän korren.

KäyttöMuokkaa

Kyseisiä tankoja käytetään sangen yleisesti ruoalla leikkimisessä. Jotkut jopa syövät niitä. Pakonomaista spagetin pureskelua esiintyy Suomessakin nykyään runsaasti. Asiantuntijat ovat esittäneet, että pureskeluhaittojen vähentämiseksi tangot kannattaa joko liottaa tai suorastaan keittää pehmeiksi. Näin myös niissä mahdollisesti esiintyvät pieneliöt joko tuhoutuvat tai lähtevät Livohka-nimiseen paikkaan. Pehmennysprosessin tehoa lisää veteen liuotettu suola sekä muu sopiva aine, kuten intialaisen Gary Curryn kehittämä moniainesekoitus, joka sellaisenaan on oivallinen spagetin puhdistusjauhe.

Oikea käyttöMuokkaa

Useimmiten spagettitankoja käytetään kuitenkin mukavien ritisevien äänien aikaansaamiseksi esim. juhlissa. Mikä onkaan rattoisampaa kuin kuunnella niiden katkeamisen ritinää, ellei suorastaan rätinää papattien räiskeen ja ilotulitteiden soinnikkaiden äänten lomassa.

 
Avattu pakkaus täynnä spagettitankoja kilpailun alkamista varten puoliksi ulos vedettynä.

Tangot on pakattu polymeereista valmistettuihin läpikuultaviin pusseihin, jossa niiden katkominen onnistuu vaivattomasti ilman, että niiden pätkiä putoilee ikävästi lattialle. Toisaalta pussit on avattava ainakin kun kyseessä on spagetinpätkien pituusammuntakilpailu. Sinä tankoja taivutetaan sopivassa kulmassa Maan vetovoimaan nähden, jossa niiden saavuttaessa kimmoisuusrajan tapahtuu murtumisilmiö, jotan hyödyksi käyttäen tankojen keskiosat ammutaan liikkeelle kohti kilpailutilojen ennalta sovitussa paikassa sijaitsevaa kiehuvan kuumaa vettä sijaitsevaa kattilaa tai muuta sopivaa astiaa. Tietenkin kyseinen urheilulaji edellyttää aivan omanlaistaan erityislahjakkuutta ja runsasta harjoittelua hyvän valmentajan valvonnassa. Galileo Galilei kehitti aivan erityisen tekniikan käydessään spagettitangomarkkinoilla Pisassa, jossa hän sittemmin saavutti tankojen

 
Leonardo kehitteli oman versionsa viljankorsien uusiokäytöstä. Ne lensivät kauas kilpailuissa, mistä myös nimi

putoamisnopeusmaailmanennätyksen antaessaan henkeäsalpaavan näytöksen paikallisesta tornista vain spagettitangolla istuen. Sanotaan, että joku tuntematon vierasmaalainen olisi auttanut häntä yhdellä ainoalla jalalla tornin kallistamisessa oikeaan kulmaan esitystä varten.

Eri versiotMuokkaa

Nauhoitettu lähetysMuokkaa

Aiemmin mainittiin, että spagettia saa myös litteässä versiossa. Tämä malli syntyi italialaisten seppien keskuudessa. Heillä oli menossa vuotuiset taontakilpailunsa eräässä Po- joen laakson uneliaassa kylässä, missä paikallinen pappi oli osoittanut kyvykkyytensä mitä moninaisimmissa taidoissa, kuten penkkipunnerruksessa. Tässä lajissa hän ei ollut aivan lyömätön, ja otteli tasaväkisesti kylän pormestarin kanssa tämän tästä, siis varsin usein, ja se siitä. Yleensä he punnersivat penkeillä toisiaan, jopa päähän, mistä ei ollut haittaa kuin korkeintaan penkeille. Kun sepät kehuskelivat taontataidoillaan trattoisassa illanvietossaan paikallisessa trattoriassa, näytti kleriikki heille kuinka taolainen itse oli. Hän likisti kahden sormen välissä pyöreän, kivikovan herneeksi luulemansa kiväärinkuulan litteäksi. Se meni tietysti heti pormestarin nenään, tosin aivan huomaamattomasti pastorin tekemän sormiliikkeen seurauksena. Sepät päättivät näyttää paremmuutensa, ja ryhtyivät paremman puutteessa litistelemän – spagettitankoja. Siitäpä kehkeytyi kunnon tankomat. Tilaisuudessa läsnä olevat median edustajat nauhoittivat tapahtuman, ja nauhaspagetti oli nähnyt päivänvalon. Illan mittaan tämän spontaanin taontarupeaman seurauksena syntyi myös uusi, lähes jalaton pöytämalli kuin myös tuoli, jossa ko. istumavälineestä on jäljellä vain istuintyyny, toisin kuin esimerkiksi Glenn Gouldin pianotuoli, josta puuttuu nimenomaan juuri tyyny.

 
Tyypillisesti kypsää spagettia, joista on poistettu tarpeettomat tähkät.

Irlannista Italiaan aiemmin muuttanut Marc O´Polo

 
Marc O´Polo vei epähuomiossa spaghetin mukanaan Kiinaan koska oli unohtanut pyyhkiä suunsa kunnolla. Aluksi sitä luultiin parraksi. Myöhemmin kiinalaiset jalostivat spagettikorsista kuuluisat syömäpuikkonsa, jotka sittemmin otettiin käyttöön klassisen musiikin esitystilaisuuksissa.

otti uuden huonekaluidean mukaansa kauan suunnitellulle lomamatkalleen Kaukon luokse itään, eikä ollut ainoastaan kastunut, vaan oli suorastaan rikastunut tällä ikealistisen mainiolla oivalluksellaan. Myöhemmin historioitsijat ovat virheellisesti uskoneet tiettyjen spagetaaliarkeologisten lähteiden väittämän perusteella, että pastavalmisteet olisivat alunperin tulleet Eurooppaan juuri Kiinasta, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Tämän harhakäsityksen syynä pidetään asiantuntijapiireissä yleisesti valtakunnanmarsalkka C.G.Mannerheimin Kauko Idän luokse tekemän matkan väärennettyä raporttia, jossa esitetään, että marskilla oli jokin heinänkortta muistuttava pitkulainen kappale suupielessään, jota hän esitteli yleisölle ratsastaessaan Esplanadin puistossa voitettuaan kotimaisen spagaattiturnauksen joukkuekisan. Oikeasti se oli vain heinäluomankorsi, joka oli aiemmin luultu myös pula-ajan laihtuneeksi sikariksi.

Nauhaspagetti koki vielä voimakkaamman tulemisen kun Guglielmo (Elmo vaan, pojat) Marconi, makaronin keksijä, tarjoili tätä nauhoitettua spagettia Tuomas ”valopää” Edisonille, ja tämä kehitti sen avulla ensimmäisenä sähköisen äänentallennusmenetelmänsä. Tästä oli suurta hyötyä monissa muuten tummissakin vaaleissa ja erityisesti niiden äänentoistossa.

TagliatelleMuokkaa

Tämä nauhoitettu spagetti on syheröitynyt miltei palloksi tiettyjen, toistaiseksi salassa pysyneiden valmistusmenetelmien ansiosta. Sitä käytetään italialaisessa mailapelissä, spagaatissa. Sen pelaajat voivat kesken pelin innostua pureksimaan pelivälinettä, mistä syystä niitä on aina mukana muutama pussillinen. Palloja sitkastetaan kestävyyden takaamiseksi partisaanijuustolla. Kentälle levitetään kunnon kerros tomaattimurskaa ennen

 
Tagliatelle-palloja muodostumassa sykeröitymisprosessissa.

ottelun alkua, ja siihen sirotellaan oreganoa, timjamia ynnä muita ruohoja jalkapallofanien mieliksi. Sen pintaan roiskaistaan valkosipulimurskaa itikoiden ja muiden tuhohyönteisten karkottamiseksi, ettei peliin aiheudu niistä ylimääräistä häiriötä. Lopuksi kentälle päästetään irti tuhat härkää, jotka tallovat kaikki jalkoihinsa.... ei, se olikin hispanialainen paella.

JenkamakaroniMuokkaa

Tämän pastan alakulttuurilajin synty piilee synnyinpaikkakuntansa kieroluonteisten ihmisten tarpeessa siirtää omaa kierteisyyttään spagettitankojen ylijäämäpätkien avulla edelleen. Niitä voidaan käyttää juuri kieroutensa vuoksi erinomaisesti mm. koneruuveina. Jenkapastan idean alkuperä voi myös olla Archimedeen ruuvin pienimuotoisessa lisäsovelluksessa. Siinä jenkapastaa käytetään erinäisten nesteiden siirtämiseen alemmasta astiasta ylempään. Pastakappaleelle annetaan toistaiseksi tuntemattomalla voimansiirtomenetelmällä pyörimisliike, jonka ansiosta neste kulkee astiasta toiseen

 
Fusilli- pastat luokitellaan kierteen tyypin mukaan nouseviksi tai laskevakierteisiksi.

painovoimaa vastaan samaan tapaan kuin nykyaikaisten suurkaupunkien viemärijärjestelmässä, jossa Archimedeen ruuvin suuremmalla versiolla nostetaan esimerkiksi perseestäsi viemäreihin päätynyt moska saostuskaivosta maanalaiseen putkeen, jossa se taas puolestaan painovoiman saattelemana valuu edelleen paikkaan, jossa uusi ruuvi odottaa ulostettasi.

Jenkamakaronikin saattaa päätyä kyseiseen järjestelmään, jos sitä käytetään epäasiallisesti ja väärin, esimerkiksi syödään kunnollisen ravinnon puutteessa.

RakettispagettiMuokkaa

Tämä pasta kehitettiin satelliittivakoilijoiden tarpeisiin jo 1950- luvulla. Se sisältää sekä polttoaineen että hapen, joten sitä voidaan käyttää myös avaruudessa energian lähteenä. Rakettispagetti ei sovellu spagetinkatkomisolympialaisten kilpailuvälineeksi kovin hyvin sangen vähäisen pituutensa vuoksi.

 
Alunperin rakettispagettia ei osattu lyhentää sopivaksi, joten sen ylityöntyvää osaa käytettiin peräsimenä.

Sen katkominen on siksi hankalaa. Hikipasterialaiset kulinaariarkeologit ovat esittäneet, että rakettispagetti olisi Galilein ja muiden pisalaisten pisamakasvojen tankospagettiammuntakisojen ylijäämää maastossa, mistä sitä löydetään paikoitellen vielä runsaasti. Tähän viittaa myös sen avaruustutkimukselta kuulostava nimi.

Pastoraalinen universumiMuokkaa

Pastan apoteoosiMuokkaa

Pastan suunnattoman moninaiset ilmeneismuodot ovat osoitus maailmanpastan olemassaolosta. Tämä brahmsiininen brahmaaninen, äh, olkoon salattu pastanhenki valuu kaiken maailmanvedenkaikkeuden läpi rajattomana älyttömyytenä ja valvoo sen olemassaolon oloa sen olemassaolon ajan olematta olematta. Se valvoo sitä kunnes pastaversumin alati laajeneva kokonaiskattila kiehuu yli joltain reunalta sen sunnattoman taivaankattilankannen alavimmalta kohtalta. Tätä apokalypsolaista suurtapahtumaa odottavat kaikki hyväoikeauskoiset pastorit, nuo pastannolliset torikauppiaat, jotka huutavat kuin huutavan ääni erämaassa maailmanpastan tuloa. Vain yksi hahmo on kyetty tunnistamaan ja auttavasti dokumentoimaan maailmanpastan äärettömän monista ilmenenismuodoista, muut esiintyvät kuin salattuina mitä moninaisimmissa pusseissa ympäri maailmakauppaa aina itsekunkin lähipuodin hyllyillä hyllyen, kunnes päätyvät lopulta SINUN lautasellesi, sinä viheliäinen kuluttaja. Muista, että olet mitä syöt; liityt lopulta itseensä maailmanpastaan, ja alat pastahirviön armosta muistuttaa yhä enemmän omaa paskpastaasi.

PastahirviöMuokkaa

Oi suuri pastahirviö! Anna anteeksi tämä mitättömän vaatimaton ylistyspuheesi! Minä, alhainen ja kurjaakin kurjempi pastanpurija tunnustan syöneeni usein

 
Minä ole sinun pastasi. Älä pidä muita pastoja.

luvatta sinun pastaasi, mutta rohkenen mainita kielletyn nimesi tässä hikipasteriaalisessa yhteydessä vain, koska tiedän sinun monien ilmenemismuotojesi kautta haluavan tulla kaikkien ihmisten pääruoaksi ja pastaksi tämän kaiken sekulinaristisen epäpastan keskellä. Älä siis kiellä minulta pientä pastilliasi, fusilliasi, basilliasi, tagliatelleasi tai nuudeliasi.


Huh, nyt se on sanottu. Uhraan heti pari tankopastatuohusta.

MuutaMuokkaa

  • Pasta on onnistunut menetelmä naamioida kananmunasta ja vehnäjauhosta ym. tehty taikinan tökötti houkuttelevaan muotoon. Vielä kun tiedettäisiin mitä se houkuttelee, niin voitaisiin kenties ruveta pyydystämään sitä.
  • Pasta on maailman helpoin ruoka valmistuksen kannalta. Riittää, kun osaat käyttää copy-pasta- tekniikkaa.
  • Spaghetto oli alunperin spagaatin harjoitteluleiri.
  • Makaroni (makarooni) on spagetin alakulttuuri.
  • Lasagne on yhteensulanutta nauhaspagettia.
  • Nuudelit ovat puudelinkarvoista tehtyä nauhapastaa.
  • Pastakone keksittiin, jotta taikinan leikkaajien sormet eivät lyhenisi loputtomiin.