Tapio Rautavaara

Tämä artikkeli käsittelee suomalaista laulajaa ja Olympiavoittajaa (1 kpl Kultamitali, Lontoo 1948). Sana "Rautavaara" voi tarkoittaa myös suomalaista kuntaa.

”Tiedättekö te kuka minä olen? Tapsa Rrrrautavaarra. Keihäänheitossa olympiakultaa ja jousiammunnassa maailmanmestaruus. Sytyttikö?”

~Tapsa mainostaa saavutuksiaan Spede Pasaselle vuonna 1964

Nyrki Tapio "Tapsa" Rrrrautavaara[1] (19151979) oli suomalainen miesprototyyppi ja metsänjumala, joka heitti keihästä lontoolaisella perunapellolla pitkälle vuonna 1948 ja tuli siitä kuuluisaksi. Rautavaara harjoitti myös tarkkuusammuntaa. Perustaidot hän oppi toisessa maailmasodassa, johon hän osallistui sekä sotivana että tiedottavana sotilaana. Rautavaara osallistui jousipyssyn äänenvaimentimen kehitystyöhön ja saadun patentin myötä hän on saanut osuutensa lyhentämättömänä näihin päiviin saakka.

Tapsa tiesi mihin tuopin jäljet lopulta johtavat.

UraMuokkaa

Urheilumenestyksen myötä Rautavaara pääsi myös esiintymään lukuisissa kotimaisissa elokuvissa. Elokuvissa käsiteltiin usein höltynyttä sukupuolikuria. Tuntemattomassa sotilaassa Rautavaara näytteli tuntematonta sotilasta, mistä hänet palkittiin Jussi-patsaalla. Elokuvamenestyksen myötä Rautavaara sai pian työtehtäviä myös maan lukuisilla Työväen -ja nuorisoseuraintaloilla. Tapsan tehtävänä oli esittää komeaa ja urheilevaa Suomi-paitaan sonnustautunutta urosta, jolla oli jalot ja ylevät periaatteet sekä terveet elämäntavat.

Viihdekulttuurin moniosaajana Rautavaara oli perehtyvä myös päihteisiin nauttivana osapuolena. Rautavaaran monet esiintymiset toteutuivat alkoholin vaikutuksen alaisuudessa, mikä toi esiintymistyyliin tiettyä rentoutta ja välittömyyttä, mutta levittyään vähitellen yleisempään tietoisuuteen aiheutti myös pahaa verta kaksinaismoralistisissa piireissä, joita siihen aikaankaan ei Suomessa vallan vähän ollut. Voidaankin sanoa, että runsas alkoholinkäyttö häiritsi Rautavaaran taiteilijauraa erityisesti 1960-luvun loppuvuosina.

Tapio Rautavaaran tärkeimmät yhteistyökumppanit olivat säveltäjä Toivo Kärki ja sanoittaja Reino Helismaa. Myöhemmin Rautavaara teki tiivistä yhteistyötä Jope Ruonansuun olemuksessa. Vaikka Rautavaaran kuolemasta pian on 50 vuotta, häntä edelleen imitoidaan sangen helposti.

Tapio Rautavaaran arvo nimikirjoituspörssissä oli arvostettu, joskin jäi selvästi Tauno Palon jälkeen. Nimikirjoitusmarkkinoilla kahdella Tapio Rautavaaralla sai yhden Tauno Palon.

Katso myösMuokkaa

  Tämä henkilöä käsittelevä artikkeli kaipaa tukevampaa ruokavaliota.
Voit auttaa Hikipediaa syöttämällä artikkelin henkilölle lisäkiloja.