Ero sivun ”Mitä minulla on taskussani?” versioiden välillä

175 merkkiä lisätty ,  5. toukokuuta 2008 kello 21.02
Oleminen eli eksistoiminen on mielenkiintoinen kysymys. Jos kuvittelen että taskussa on vaikkapa rahaa, niin onko raha siellä todella jossain muodossa. Minulla on tästä idea. Yleisen sopimuksen mukaan tämä ei kuitenkaan ole vastaus, vaan tästä olemassaolosta on lisäksi saatava jonkinlainen empiirinen varmennus. Lyhyesti voisi siksi sanoa että kaikki se on olemassa, mikä on kuten se on.
===Kysymyksen ratkaiseminen===
Toisin sanoen tässä meillä on olemassa jotain, jonka olemassaolon luonteesta meillä ei ole tietoa, mutta joka sijaitsee ennalta määrittelemässämme taskussa. Tiedämme kuitenkin että se on jotakin, joten sillä on jonkinlainen luonne. Yksinkertaisin vastaus kysymykseen olisi aika usein "käsi". Mutta yleisesti tätä ei ole jostain syystä pidetty kovin mielenkiintoisena ratkaisuna. Taskussa olemiseen ilmeisesti vaaditaan jotain kokonaisvaltaisempaa. Käsi on kuitenkin kiinni käsivarressa, joka ei ole taskussa. Jos siis olisi irtileikattu käsi, joka ei olisi kiinni taskun ulkopuolisessa ulokkeessa, sekin voisi olla taskussa. Vastaus '''"käsi"''' on siksi '''"plausible, but not confirmed"'''. Valitettavasti tämä ei vielä ole perustelu, vaan ainoastaan viittaus siihen että se on mahdollista. Toisaalta lähes mikä tahansa on mahdollista olla taskussa ja yritämme sen vuoksi pikemminkin eliminoida mitä siellä ei ole, jotta voisimme lähestyä sitä mitä siellä on. Valitettavasti tässä tiessä meillä on tietysti ongelmana se, että meillä ei ole annettuna minkäänlaista listaa siitä, mitä kaikkea siellä voi periaatteessa olla, joten eliminointitie on hieman hataralla pohjalla.
 
Muussa tapauksessa meidän olisi saatava jonkinlainen tieto siitä, mitä taskussa on. Tämän tiedon voisi saada vaikka uhkailemalla, mutta monet moralistit - paitsi kenties utilitaristit tai jesuiitat - olisivat sitä mieltä että tämä ei ole sovelias tapa saada vastauksia filosofisiin kysymyksiin.
Toisaalta tiedämme taskusita jotain. Ne ovat melko pieniä. Voimme siksi periaatteessa unohtaa valtamerilaivat. Yleissivistykseemme vedoten tiedämme myös että kyseessä eivät ole mitkään hävettävät asiat, koska muutoin niitä ei uskallettaisi kysyä. Esine on siis jollain lailla tavanomainen ja harmiton.
 
Koska olemme kaikki lukeneet [[Taru Sormusten Herrasta]] -kirjan, ja olemme päätelleet pitkän tovin, voimme tehdä [[deus ex machina|loppupäätelmän]] siitä että kyseessä on tietysti '''näkymättömyyssormus'''. Vastaus on varma, voisin vaikka kirjoittaa siitä väitöskirjan, jossa väitän kaikenlaista. Ei, en halua vaihtaa vastausta. Paitsi ehkä kolmeen kiloon kokaiinia...
 
Mitä, ai siellä olikin '''<choose>
14 355

muokkausta