Ero sivun ”Maailmanvalloitus” versioiden välillä

2 600 merkkiä lisätty ,  20. maaliskuuta 2010 kello 16.25
==Espanjan maailmanvalta==
==[[Brittiläinen imperiumi|Britannian imperiumi]]==
 
Kun Kolumbus löysi Amerikan, alkoivat Euroopan maat kiinnostua siirtomaista. Britit opettelivat ensin uimaan, sitten purjehtimaan ja sitten saivat jopa laivatkin kellumaan. Pian Portugalin, Espanjan, Hollannin ja Ranskan jälkeen brittiläinen laivasto perustikin siirtokuntia Amerikkaan ja Afrikan kainaloon. Sittemmin britit löysivät tiensä Intiaan, josta tuli yksi tärkeimmistä imperiumin siirtomaista. Jonka jälkeen lähdettiin valtamaan Afrikka, Australia ja kaikki siinä välissä.
 
Brittiläisen imperiumin laajeneminen oli huipussaan siinä 1800-1900-luvuilla, etenkin kuningatar Viktorian aikakaudella. Tällöin briteillä oli jo neljännes maailman väestöstä seksiorjinaan. Ikävä kyllä Britannia oli merimahti ja sen mahti riippui merestä, siis merenkulusta ja laivalogistiikasta. Tällä asialla oli [[sukellusvene|tiettyjä heikkouksia]], jotka ilmenivät ensimmäisessä maailmansodassa.
 
Kun Hitler vaati uusintamatsia johtuen viimeisimmän maailmansodan katsomon melun aiheuttamasta häiriöstä, joutui Pikku-Britannia pistämään kaikki voimansa peliin taltuttaaksen Aatun toisessa maailmansodassa. Tosin sen seurauksena Euroopasta jäi enää vain paskat jäljelle, ja imperiumi alkoi rapistua kuin tyttöystäväsi elämänhalu vaakamambonne jälkeen. Britannia meni kertakaikkiaan bankruttiin. Koska siirtomaissa oli alkanut ilmentyä valitettavaa liikehdintää, ja ne pääsääntöisesti tulivat kalliimmiksi kuin mitä ne tuottivat tuloja, britit päättivät jättää siirtomaansa oman onnensa nojaan.
 
Nykyään imperiumista ei ole jäljellä mitään kunnollista. Jopa sellainen maa kuin Irlanti on onnistunut itsenäistymään sen raadosta. Siirtomaitakin on jäljellä enää vain pari hassua saarta jossain Jumalan selän takana, ja nekin ennemminkin vievät kuin tuovat rahaa. Mutta onhan sentään Kansainyhteisö. Entiset imperiumin maat muodostavat Brittiläisen Kansainyhteisön, jossa maat lähettävät vuosittain edustajiaan mm. Kiinaan ja Hollantiin litkimään teetä, pelaamaan rugbyä ja etsimään halpaa petiseuraa. Ja Bad English, jota puhutaan kaikkialla maailmassa. Britannian kulttuuriperintö on osoittautunut sen imperiumia vahvemmaksi.
 
'''Yhteenveto''': ''Brittiläinen imperiumi alkoi yhdestä pienestä saaresta, kattoi parhaimmillaan neljäsosan maailmasta ja sen muistona puolet maailmasta puhuu englantia toisena kielenään. Britannia ei ehkä onnistunut maailmanvalloituksessa fyysisellä tasolla, mutta kulttuuri-imperialisteina tommyt ovat kyllä vailla vertaansa.''
 
'''Raadin arvio''': Pankaa paremmaksi jos osaatte.
 
==Habsburgit==
palauttajat
1 575

muokkausta