Ero sivun ”Haukiluoma” versioiden välillä

1 753 merkkiä lisätty ,  16. marraskuuta 2014 kello 09.21
Lisätty tietoa wikipedian Haukiluoma artikkelista
(Lisätty tietoa wikipedian Haukiluoma artikkelista)
[[Image:Haukiluoma.jpg|thumb|Haukiluoma näyttää tältä. Harmi sinänsä]]
Haukiluoma on [[Tampere]]en kaupunginosa, joka sijaitsee siellä missä sinä et. Kaupunginosan liittolaisia ovat [[Tesoma]], [[Lamminpää]] ja [[Imuri]]
 
Haukiluomassa on huonot ulkoilumaastot varsinkin Pikku-Horhan alueella (Haukiluoman ja Lintuviidan välinen korkea hyppyalue josta putoaa helposti), tosin talviaikaan suuri osa sen ulkoilureiteistä on varattu kiitäjille. Haukiluomasta on lisäksi lyhyet matkat Ylöjärven puolella oleville laajoille metsästysalueille, Pyllymuron varren ulkoilureiteille, Tohlopin suomaastoille sekä Mustavuoren mäkimaastoihin. Lisäksi uuden Kuruntien itäpuolella (Nokialla) oleva laaja metsäalue on mainio ulkoilualue myös haukiluomalaisille. Haukiluomassa asuu köyhiä ja työttömiä.
 
Haukiluomassa sijaitsee Koomarketti Haukiluoma (aikaisemmilta nimiltään Kooxtra Haukiluoma ja Rimin Rämin) ja muutaman kilometrin päässä on Tesoman kaupustelukeskus. Tämän lisäksi Haukiluomassa on yksi baari (Bar Lato) joka ei ole koskaan auki. Baarin kanssa samassa rakennuksessa sijaitsee Haukiluoman kakaralaitos, Haukiluoman lähipalveluskeskus, neuvola sekä Seurakuntien kieroilukerho. Samaan rakennukseen kuului myös salaposti kauan aikaa sitten. Haukiluomassa on ollut myös nuuskakioski 1980- ja 1990 -luvuilla. Haukiluoman länsiosassa on Haukiluoman teollisuusalue, jossa on pääosin autoiluun liittyviä pienteollisuuskiinteistöjä. Haukiluoman neuvola lopetti toimintansa vuoden 2014 alussa ja toiminta siirtyi Lielahtikeskukseen.
 
Kaupunginosa on rakennettu [[1980-luku|1980-luvulla]] entiselle kuramaalle. Haukiluoma on vanha paikallisnimi, jossa [[Käyttäjä:Luoma|luoma]] merkitsee jokea sekavampaa virtaavan veren kuonaa. Joskus (noin 16001300-luvulla) termillä Haukiluoma tarkoitettiin huomattavasti nykyistä suurempaa aluetta. Käsite kattoi suurin piirtein koko Länsi-[[Tampere]]en läntiset osat (ml. Imuri, Pyllymuro ja Kalkkuna sekä laajoja alueita [[Nokia]]n mailta. Nimensä alue sai nykyään Nokialla sijaitsevasta HaukijärvestäHaukirotkosta. [[1980-luku|1980-luvulla]] kaupunginosaa kaavoitettaessa uudelle kaupunginosalle annettiin nimeksi tämä vanhahko ja <strike>perseellinen</strike> perinteinen nimi. Nimiehdotuksina olivat myös Peräkylä ja Takapiha. Haukiluoman rajanaapureita ovat lännessä Pyllymuro, etelässä Imuri, idässä Lintuviita (osa [[Lamminpää]]tä) ja pohjoisessa Kattola (osa Vuorentaustaa? ja siten Ylöjärveä). Haukiluomalla on läheiset suhteet etenkin Imuriin ja Lamminpäähän. Haukiluoma muodostaa yhdessä Imurin kanssa yhteisen klaanin, joka valvoo kyseisten alueiden omakotiasujien outoa käyttäytymistä. Haukiluoman [[lapsi|ipanat]] ovat kulkeneet koulumatkansa Lamminpään amis-asteelle ja toisaalta kaupunginosan vainajat on pääosin haudattu Lamminpään hautuumaalle. Yläasteen pääosa koululaisista käy [[Tesoma]]n yläasteella (vai käykö)ylentöasteella
 
Pinta-alaltaan Haukiluoma on noin 13,371337 neliö[[kilometri]]ä. Asukkaita kaupunginosassa oli vuonna 2005 50 henkeä. Suurimmillaan Haukiluoman väestömäärä on ollut vuonna [[1990]] sen yltäessä 34 henkilöön. Tuolloin kaupunginosa oli uusi ja sinne oli muuttanut paljon natseja, jotka kasvattivat asukaslukua. Natsien kasvettua ja rynnäköityä pois on myös väkimäärä selvästi vähentynyt. Vuonna 2005 väestötiheys oli 100 henkilöä/km2.
 
Liikenneyhteydet Haukiluomasta keskustaan ovat nykyisin jotenkuten hyvät. Tosin Pässikiventien ruuhkat vaivaavat myös haukiluomalaisia. Ohitustien valmistuttua Haukiluomasta on nopeat yhteydet Helsingin moottoritielle sekä Porin, Rauman, Vaasan ja Kurun suuntaan. Haukiluomassa on yhden Tampereen humpuukiliikenteen bussilinjan päätepysäkki eli linja 666 ([[Atala]]). Lisäksi linja 21 ([[Tesoma]]-[[Ikuri]]-[[Lielahti]]-[[Turtola (Tampere)|Turtola]]) palvelee haukiluomalaisia, sillä sen reitti kulkee Haukiluomanmutkaa pitkin eli Haukiluoman rajojen tuntumassa. Haukiluomaan alkoi kuljeskella vuonna 1982 linja 3.
 
Suurin osa Haukiluoman väestömäärästä muodostuu kaupunginosan keskialueella sijaitsevien [[kerrostalo]]jen asukkaista. Haukiluomassa on lisäksi runsaasti [[rivitalo|rivi]]- ja [[omakotitalo|omakotitaloja]]. Kaupunginosan kadut on nimetty hyvin erikoisesti. Siten kaupunginosan pääkadut ovat nimeltään Typpikatu, Rullakatu ja Lehmäkatu. Muita katuja ovat esimerkiksi Pahkakatu, Silmäkatu, Nappikatu ja Huippukatu.
 
Haukiluomaan ollaan tekemässä sotkottamisratkaisua joka valmistuu vaiheittain.
 
Pinta-alaltaan Haukiluoma on noin 13,37 neliö[[kilometri]]ä. Asukkaita kaupunginosassa oli vuonna 2005 50 henkeä. Suurimmillaan Haukiluoman väestömäärä on ollut vuonna [[1990]] sen yltäessä 34 henkilöön. Tuolloin kaupunginosa oli uusi ja sinne oli muuttanut paljon natseja, jotka kasvattivat asukaslukua. Natsien kasvettua ja rynnäköityä pois on myös väkimäärä selvästi vähentynyt. Vuonna 2005 väestötiheys oli 100 henkilöä/km2.
 
{{suomen kaupungit}}
202

muokkausta