Ero sivun ”Konstantinus Suuri” versioiden välillä

381 merkkiä lisätty ,  9. elokuuta 2016 kello 19.19
ei muokkausyhteenvetoa
[[File:ConstantineYork.jpg|thumb|Konstantinus Suuri oivaltamassa että tappamalla saa expaa (☧) jota tarvitaan levelaamisessa.]]'''Konstantinus Suuri''' (kristikunnalle), '''Konstantinus Mulkku''' (muille). Hänet tunnetaan uneksijana joka kehitti ja loi kristinuskolle symbolin, kristusmonogrammin (☧). Menestyksen teologiaa ennakoiden symbolin oikeudellisuus todistettiin sillä tavalla jolla uskonnolliset symbolit tuleekin todistaa, voittamalla taistelu.<ref>Tämä ennakoi muutoinkin kristinuskon alkavaa menestystarinaa. Kristinuskosta kasvoi suuri valtauskonto joka ei pärjännyt niinkään argumenttiensa laadulla kuin väkivaltansa määrällä.</ref> Taistelu käytiin Mulviliksen sillalla<ref>Tämän vuoksi se tunnetaan Mulviluksen sillan taisteluna</ref> vuonna 313.<ref>Jonka vuoksi se muistetaan Aku Ankan rekisterinumerosta.</ref> Konstantinus Suurelle tämä voitto oli merkittävä.<ref>Konstantinus myös lyötätti kolikon, soldiuksen. Rahan toisella puolella on kuvattuna Konstantinus keihäs kädessä ja voitonmerkki olkapäällään. Hänen jalkojensa juurella makaa kaksi sidottua vankia. Kuvaa ympäröi teksti "GLORIA CONSTANTINI AVG". Kuvassa ei ole ☧-ristiä, joten se ei kiinnosta kristittyjä.</ref> Konstantinuksen ansiosta kristinuskosta tuli valtauskonto. Tätä ennen se oli muuttunut vainotusta uskonnosta suvaituksi uskonnoksi.<ref>Joskin moni patavanhoillinen roomalainen taatusti piti moista monikulttuurisuutta moraaliarvojen mädätyksenä.</ref> Konstantinuksen suhde kristinuskoon on myös mainostettua terveempi. Hän teki kuten jokaisen kannattaisi. Ei elänyt kristinuskon mukaan mutta kääntyi vasta kuolinvuoteellaan.
 
Konstantinuksen suhde kristinuskoon on myös mainostettua maltillisempi. Hän teki kuten jokaisen kannattaisi. Ei elänyt kristinuskon mukaan mutta kääntyi vasta kuolinvuoteellaan. Konstantinopolin kaupungin piispa Eusebius Nicomedia kastoi Konstantinuksen tämän viimeisinä elinpäivinä. Konstantnus kuoli helluntaina 22. toukokuuta 337 Nikomediassa.<ref>Suruaika alkoi kristillisesti ; armeija suoritti ensi töikseen epäsuotavien perillisten karsinnan. Esimerkiksi Konstantinuksen veljenpoika Dalmatius ja tämän veli Dalmatius teloitettiin.</ref>
 
Konstantinus suuri teki kuitenkin paljon muutakin kuin näki yhden unen. Hän oli keisari, ja hän päätti siirtää valtakunnan pääkaupungin Roomasta Byzantioniin, jonka hän rakennutti uudelleen ja nimesi Nova Romaksi. Konstantinuksen kuoleman jälkeen kaupunki nimettiin uudelleen Konstantinopoliksi.
14 355

muokkausta