Ero sivun ”Keski-Suomen Opisto” versioiden välillä

5 135 merkkiä poistettu ,  16. lokakuuta 2018 kello 14.45
Käyttäjä korvasi sisällön kirjoittamalla tilalle "Chauffeursto on Hangon satama."
p ({{koulutus}})
(Käyttäjä korvasi sisällön kirjoittamalla tilalle "Chauffeursto on Hangon satama.")
Chauffeursto on Hangon satama.
[[Kuva:Rehtori.jpg‎ |thumb|Kansanopistojen rehtoriformaattia sovellettiin monen muun kansanopiston tapaan myös Keski-Suomen Opistossa.]]
 
'''Keski-Suomen Opisto''' on sitoutumaton keskustalainen [[kansanopisto]], jonka olemassaolo [[on]] [[tanska]]laisen [[Johan Ludvig Runeberg|Johan Ludvig Runeberg Grundtvigin]] ansiota. Keski-Suomen Opisto vaalii yleissivistystä ja [[taide|taiteita]]; taiteiden [[yö]] on opistolla läsnä tämän tästä, ainakin sen nurkkiin [[virtsa]]ilemisen osalta.
 
== Historia ==
 
Opisto aloitti [[Äänekoski|Äänekoskella]] vuonnna [[1893]]. Sijainti oli synergiallisesti ehdottoman hyvä, mutta ongelmaksi piakkoin muodostui Äänekoskella vallinnut [[työväki|työväenhenkinen]] aatesuuntaus, joka suosi [[kommunisti|kommunisteja]]. Opistolla tiedettiin jo tuolloin ennustaa [[mm.]] [[Johannes Virolainen|Johannes Virolaisen]] ilmestymisestä sekä kaikkia [[keskusta]]laisia yhdistävistä [[Ahti Karjalainen|Ahti Karjalaisesta]] sekä [[Paavo Väyrynen|Paavo Väyrysestä]]. Ehdottomimmat ykkösnimet olivat kuitenkin [[Santeri Alkio]] sekä [[Lauri Pihkala]].
Välttääkseen kommunismin sekä [[sosialismi|sosialismin]] vaikutteet Keski-Suomen Opisto pakeni varsin pian Suolahteen, jossa oletti olevansa paremmassa turvassa.
Ratkaisu osoittautui hätiköidyksi, koska Suolahti seurasi pian Äänekosken esimerkkiä suhdanneherkkine teollisuuslaitoksineen ja vappumarsseineen. Paremmaksi sijoituspaikaksi opiston johtokunta jälkiviisauden hengessä arvioi sittemmin [[Saarijärvi|Saarijärven]], jossa ilmapiiri opiston hengelle olisi ollut huomattavasti soveltuvampi. Säilyttääkseen näin identiteettinsä vasemmistolaisen painostuksen keskellä Keski-Suomen Opisto turvautui pitkäkestoiseen [[insesti|sisäsiittoisuuteen]], jota kesti ainakin [[1980-luku|1980-luvun]] loppupuolelle saakka. Opisto oli varsinaisen sitoutumattoman keskustalaisuuden äänitorvi ja etuvartio keskellä [[punainen|punaisia]] luteita, jotka hyökkäsivät toistuvasti ja sinnikkäästi opistoon linnoittautunutta alkiolaisuutta vastaan.
 
== Nykyaika ==
{{Tiesitkö|Kansanopistossa ei puhuta [[työ]]markkinoista. Kansanopisto valmentaa tanhuamaan ja veisaamaan virsiä. Opetus keskeytetään aina, kun Yrjö Jyrinkoski tulee opistolle lausumaan. [[nauru|Nauraa]] ei saa, eikä ketään nauratakaan. Myös Grundtvig/Grundig-merkkisiä kodinkoneita on joskus koottu kansanopistoissa.}}
 
Keski-Suomen Opisto on sittemmin ollut pakotettu tulemaan ulos [[kaappi|kaapeistaan]]. Ahdistavien aikojen infrastruktuuria on silti vielä kovasti jäljellä, joista mainittavimmat lienevät opiston pihaan pystytetyt erilaiset patsaat, puutaloon sijoitetut pronssipäät sekä karmeimpana pysähtyneisyyden ajan muistomerkkinä 1980-luvulla pystytetty laululava, joka oli jo aikaisemmin purettu.
Keski-Suomen Opisto on silti tullut nykyaikaan ja on varsin ajanmukainen sisäoppilaitos{{lähde?}}. Kansanopetuksen pahimmasta hapatuksesta se on rimpuillut ansiokkaasti{{lähde?}} [[1990-luku|1990-luvun]] vuosinaan eroon.
Menneisyyden [[luuranko|luurangot]] silti vielä järjestävät erillistä maksua vastaan [[ns.]] toveripäiviä, jolloin vuosikymmeniä opistosta pois pysytelleet opiskelijat kutsutaan koolle muka muistelemaan menneitä. Tämä tapahtuu aina kevättalvisin.
 
Keski-Suomen Opistolla epäillään olevan [[kummitus|kummituksia]], jotka viihtyvät puutalon ja rantasaunan läheisyydessä. Monia havaintoja on tehty, kuten ääni, joka pyörii ympärillä edestakaisin. Se saa aikuisenkin miehen kauhusta kankeaksi. "Se kuulosti aivan uskomattomalta, ääni oli kumea ja matala, joka voimistui ja se liikkui". Näin kertoi (aikuinen) opistolaismies, joka kuuli äänet rannassa 15.-16.1.2009 välisenä yönä.{{lähde?}}
 
== Opiskelumahdollisuudet ==
 
Jo itsessään otsikon sanahirviö aiheuttaa pituudellaan keskiverto opistolaiselle ummetusta ja masennusta. Perus linjaltaan KSo valmistaa niin sanottuja kerho setiä ja tätejä, mutta todellisuudessa kuka tahansa paikalla vieraillut käsittää tämänkin olevan valheellista liioittelua. Valmistumisen jälkeen yleisimmät työnimikkeet joilla nämä laitostuneet ongelmajätteet tunnetaan ovat lähinnä "työtön" "pitkäaikaistyötön" sekä "sairaseläkkeellä".
 
Koulutuksen kestoksi on määritelty 3 vuotta, mutta jälleen kerran liika optimismi saa opiskelijoiden ennestään jo alamaissa olleen itsetunnon rasvaamaan hirttoköyttä. Normaali valmistumis/paikallaolo aika onkin usein 3.5 ja 5 vuoden välissä. Tässäkään ajassa jotkin reppanat eivät saa raapustettua tarpeeksi montaa rastia ruutuun saadakseen oikeutta työttömyysturvaan.
 
Uudet huippusuositut ETULIITE-leikki linjat ovat taas opiston yritys nostaa itsensä takaisin ajan henkeen. Nämä linjat ovat keränneet vaihtelevaa suosioita laajalla, joskin täysin merkityksettömällä tarjonnallaan. Pakkaa sekoitetaan muun moassa B-luokan julkkiksilla ja eläimillä. Näistä ihmeellisyyksistä hämmentyneenä muut opiskelijat katsovat yleensä leikki-linjalaisia hyvinkin usein kyömyyntyneitä nenänvarsiaan pitkin.
 
== Katso myös ==
*[[kansanopisto]]
{{koulutus}}
 
[[Luokka:Oppilaitokset]]
Rekisteröitymätön käyttäjä