Ero sivun ”Jumalan supervoimien rajoittuneisuus” versioiden välillä

9 870 merkkiä poistettu ,  16. lokakuuta 2018 kello 14.49
Käyttäjä korvasi sisällön kirjoittamalla tilalle "Chauffeursto on Hangon satama."
p (Käyttäjän ”185.38.14.171” tekemät muokkaukset kumottiin ja artikkeli palautettiin käyttäjän [[User:GASFHGsagf sg ösm södknastfoaÃ¥irsaöäfdlnzsökdfn04í253+rwerjvsk|GASFHGsagf sg ö...)
(Käyttäjä korvasi sisällön kirjoittamalla tilalle "Chauffeursto on Hangon satama.")
Chauffeursto on Hangon satama.
[[Kuva:Captain_Omnipotent.jpg|250px|thumb|Jumalaa on virallisen opetuksen mukaan [[kolminaisuusoppi|kolmiyhteinen]]: Isä, Poika ja Supersankari. Jumalan supervoimien tutkimusta on kuitenkin laiminlyöty jo tuhansien vuosien ajan.]]
Yliluonnollisia (supernaturaalisia) voimia on monta sorttia [[Hämähäkkimies|Hämähäkkimiehen]] hämisvaistosta [[Pikachu]]n sähköiseen vinkuoksennukseen. [[Teräsmies]], jonka alkuperäinen nimikin (Superman) antaa ymmärtää hänen hallitsevan supervoimia, nauttii superkuulosta, -näöstä, -vahvuudesta ja kyvystä muuttaa ulkonäköään täydellisesti pelkillä silmälaseilla. Mutta supervoimien saralla [[juutalaisuus|juutalais]]-[[kristinusko|kristillinen]] '''[[Jumala]]''' on ylitse muiden. Hänen supervoimiaan ei vie edes kryptoniitti. Tästä huolimatta hänenkin supervoimansa ovat selvästi rajalliset. Kysymys '''Jumalan supervoimien rajoista''' on [[teologia]]n keskeisiä aihealueita.
 
==Rajatut heikkoudet==
Ilmeisin esimerkki Jumalan sinänsä hämmästyttävien kykyjen rajallisuudesta on hänen kyvyttömyytensä luoda [[ihmiskunta]]a toiveidensa mukaiseksi. [[Ihminen|Ihmiset]] epäonnistuivat aivan alkeellisessakin hyvyydessä sekä tottelevaisuudessa, ja Jumalan oli karkotettava heidät puutarhastaan ja hukutettava ja aloitettava kokonaan alusta. Ensi kerralla hänen kannattaisi ehkä kokeilla maailmaa, jossa [[panda]]t tai [[delfiini]]t ovat hallitseva [[elämä]]nmuoto (hänen tiedetään myös harkinneen tähän osaan [[Tapio Rautavaara]]a, jänneleikkuria ja [[vesinokkaeläin]]tä).
 
Tämä oli siis Jumalan ensimmäinen virhe. Hän kaikkitietävyytensä – hyvin mahtava supervoima – oli pettänyt pahemman kerran, eikä hän kyennyt näkemään ennalta, miten sietämättömiä ihmisistä tulisi. Tai sitten hän vain pitää hukkumiskuolemien aiheuttamisesta.<ref>Hän on pitänyt hukuttamistaitojaan yllä, mutta ei enää aivan Nooa-mitoissa.</ref> Tätä Jumalan huomattavaa mokaa pahensi sen välitön seuraus, Jumalan toinen suuri epäonnistuminen. Hänen täydellinen viisautensa petti äkisti vuorovaikutuksessa ihmisten – kaiken kaikkiaan häneen verrattuina hyvin mitättömien ja voimattomien olentojen – kanssa. Hukutettuaan kertaalleen liki kaikki Jumala muutti mieltään ja päätti, ettei koskaan enää toista sitä typerää päätöstä. Se siitä ikuisesta viisaudesta.
 
Lisäksi [[rauta]] (Fe), varsinkin vaunujen muodossa, on Jumalalle eräänlaista vähäisempää kryptoniittia:
{{sitaatti|Herra oli Juudan heimon kanssa, ja Juudan heimo otti haltuunsa vuoriston, mutta ei kyennyt kukistamaan tasangon asukkaita, joilla oli raudoitettuja sotavaunuja.|Tuom. 1:19}}
Tämä selittää, miksi Jumala suoriutuu niin huonosti [[auto]][[-]][[kolari|onnettomuuksien]] estämisestä.
 
==Perustavaa laatua olevat heikkoudet==
[[Paradoksi]] on kuitenkin Jumalalle varsinaista kryptoniittia. Paradoksia apuna käyttäen jopa [[Epikuros]] – [[kreikka]]lainen virtsakivistä kärsinyt tyhjäntoimittaja – onnistui horjuttamaan Jumalan asemaa niin, että kuolevaisten ihmisten on täytynyt puolustaa Häntä. Jumalan yliluonnollisten voimien rajoittuneisuudesta pidetään osoituksena sitä, ettei hän ole koskaan antanut kunnollista vastausta tiedusteluihin siitä, kykeneekö hän luomaan niin suuren kiven, ettei jaksa nostaa sitä. Tämä paradoksi on pyritty torjumaan väitteillä siitä, että sen teho perustuu käsitteelliseen sekaannukseen, joka johtuu kielen ominaisuuksista. Mutta ainakaan Jumala ei ole vielä antanut kivenluomisnäytöstä puolueettomien todistajien ollessa läsnä.
 
===Kaikkihyvyys/kaikkivoipaisuus===
{{pääartikkeli|Pahan ongelma}}
Tulvat ja muut edellä mainitut möhläykset ovat todellakin vain pieniä möhläyksiä, jotka liittyvät johonkin melko epäolennaiseen, kuten ihmiskunnan hävittämiseen. Jumalan täydellisen [[hyvyys|hyvyyden]] ja absoluuttisen kaikkivoipaisuuden supervoimia koskevat puutteet horjuttavat paljon vakavammin hänen koko olemuksensa perustaa.
 
[[Maailmankaikkeus]] olisi varsin hyvin voitu luoda sellaiseksi, ettei siellä esiintyisi lainkaan [[kärsimys]]tä. Kun jo [[Wikipedian käyttäjät]]kin pystyisivät pienellä päänvaivauksella suunnittelemaan universumin, jossa [[vapaa tahto]] ja pyrkimys hyvään voisivat elää sovussa keskenään – puhumattakaan siitä, että kaikkivoivan superolennon pitäisi jo määritelmänsä nojalla kyetä siihen. Sitä paitsi Wikipedian käyttäjät eivät edes ole läheskään niin teräviä kuin kuvittelevat, vaikka hekin silloin tällöin esittävät Jumalaa.
 
Jumala myös asettaa maailmankaikkeuden säännöt itseään vastaan, vaikka hänen kannattaisi tehdä juuri toisin. Jumala esimerkiksi on asettanut viimeisen takarajan ihmiskunnan [[sielu]]jen pelastukselle. Hän on asettanut deadlinen, johon mennessä [[Jeesus|hänen poikansa]] palaa maapallolle – tämä on jokseenkin orjallista toimintaa tyypiltä, joka loi itse [[aika|ajan]]. Jumala tekee asiat aivan tarpeettoman monimutkaisesti ja päätyy näin tuhlaamaan vavahduttavia supervoimiaan.
 
Jumalan supervoimien suurin ja ilmeisin puute on siis se, että ne eivät ole täydelliset, vaikka niitä usein sellaisiksi on mainostettu.<ref>Toki on myönnettävä, että esimerkiksi [[Lepakkomies]] – supersankari, jolla ei ole mitään varsinaisia supervoimia – pitää paremmin järjestystä Gotham Cityssä, kun rikolliset kuvittelevat hänen hallitsevan yliluonnollisia kykyjä.</ref> Joko Jumala ei kyennyt luomaan universumia, jossa ei olisi kärsimystä, jolloin hänen kaikkivoipaisuutensa petti, tai sitten hän todella nauttii saadessaan antaa [[sudan]]ilaisille [[lapsi]]lle sairauksia, jotka saavat heidät ripuloimaan itsensä hengiltä, jolloin hänen superhyvyytensä floppaa pahasti.
 
===Oikeudenmukaisuus===
 
Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, mutta jätti välille tietoisesti joitakin merkittäviä eroja, kuten ihmisen supervoimattomuuden, rajallisen ymmärryksen, heikkotahtoisuuden, taipumuksen moraaliseen sekoiluun ja kyvyttömyyden nuolla omaa kyynärpäätään. Kaikki ihmisen viat, puutteet ja epätäydellisyydet ovat siis Jumalan itse ja omasta tahdostaan aiheuttamia. Tietäen kaiken tämän Jumala siitä huolimatta rankaisee ihmisiä näistä vioista ja puutteista sekä ajassa että ikuisuudessa. Ihmisen ajallisiin mokauksiin, jotka Jumala itse teki mahdollisiksi, vastataan ikuisilla rangaistuksilla.<ref>Monet, heidän joukossaan [[David Hume]], ovat pitäneet käytäntöä tyystin kohtuuttomana. He paistuvat parhaillaan omassa [[paska]]ssaan, kuten tulevat tekemään vastakin.</ref> Jumalan halu rangaista ihmisiä ikuisilla tuskilla siitä, että nämä ovat sellaisia, jollaisiksi hän heidät loi, osoittaa, että Jumalan ns. täydellinen oikeudenmukaisuus on kaukana täydellisyydestä, ja lisäksi tämä huomio näyttää johtavan huolestuttaviin spekulaatioihin siitä, että Jumalalla ei ole hajuakaan siitä, mitä oikein tekee tai että hän on veemäinen [[sadismi|sadisti]]. Jumal-, ja samalla ihmisystävällisempi vaihtoehto iänkaikkisuudesta äärettymyyteen jatkuville toinen toistaan nolommille munauksille on se, että Jumala on luojana yhtä näkemyksellinen kuin Rafael Wardi muotokuvamaalarina. Asia selittäisi pitkälle koko ihmisrodun monenkirjavuutta ja intergalaktisella mittapuulla mitattuna naurettavaa habitusta.
 
===Kyvyttömyys tehdä sanomaansa kerralla selväksi===
 
Jumala on [[maailmanhistoria|historian kuluessa]] ilmoittanut tahtonsa ihmiskunnalle tai ainakin sen joukosta valitsemalleen osalle useita kertoja. Hän on antanut satoja määräyksiä, käskysarjoja, ohjeita, ja onpa hän kertonut suunnitelmistaankin. Hän ei kuitenkaan ole onnistunut tekemään kerralla selväksi, mitä oikein haluaa, vaatii ja odottaa. Hänen ohjeistaan on koottu kokonainen kirja ja kaksi myöhempää päivitysosaa, joista jälkimmäinen arabiaksi. Nämä ohjeet ovat joskus keskenään ristiriitaisia, mutta erityisen huomionarvoista on, että Jumala pitää luomakuntaansa suuressa epätietoisuudessa. Hän ilmoittaa antavansa ohjeita suoraan [[Pyhä Henki|Pyhän Hengen]] (Joh. 16:13) välityksellä, mutta nämäkin ohjeet ovat ainakin seuraustensa (esim. luostarien perustaminen, [[Siansaksa|olemattomilla kielillä mökeltäminen]], sota ja verenvuodatus) valossa ristiriidassa toistensa kanssa. Jumalan kaikkivoipaisuus pettää taas kerran hänen ala-arvoisten kommunikaatiokykyjensä kohdalla. Mielenkiinnolla ja Herran pelolla on syytä odottaa aikaa, jolloin yläkerran serverit saadaan päivitettyä, sopimukset kuntoon eri mobiili- ja internetoperaattoreiden kanssa, jolloin Jumalan täsmäaikaista tahtoa, käskyjä ja kieltoja alkaa pamahdella savun, tulenlieskojen ja käämin käryn tehostamina matkapuhelimiin ja sähköposteihin.
 
==Toivoton tilanne==
Huomattavan osaamattoman ja kyvyttömän alisuoriutuja-Jumalan luomassa ja hallitsemassa maailmankaikkeudessa ihmiskunnalla ei selvästikään ole minkäänlaista toivoa. Yksikään maallinen supersankari ei kykene lyömään Jumalaa, joka pitelee kädessään kaikkia kortteja, mukaan lukien kryptoniitti. Ainoa mahdollisuus on nuolla Jumalan ääretöntä ja täydellistä takamusta ja toivoa, ettei kuulu siihen joukkoon, jonka kohtalona on kuolla peräsuolen [[syöpä]]än, kurkkuebolaan tai muuhun vastaavaan vitsaukseen ja päätyä sitten ikiajoiksi [[Helvetti]]in [[kidutus|kidutettavaksi]]. Toinen vaihtoehto on syntyä ns luonnonkansan kirjoitus- ja lukutaidottomaksi jäseneksi (voiko Hikipedistiksi syntyä?), jolloin voi elää elämänsä onnellisena loppuun asti vailla pelkoa Jumalan vihasta, uhkailuista ja kostosta, joista ei ole koskaan edes kuullut tai lukenut.
 
==Katso myös==
*[[Jumala]]
*[[pahan ongelma]]
*[[Epätäydellisen Jumalan kirkko]]
 
==Viitteet==
<references/>
 
[[Luokka:Uskonto]]
 
[[en:Limitations of Superpowers as Applies to God]]
Rekisteröitymätön käyttäjä