Ero sivun ”Mirage III” versioiden välillä

512 merkkiä lisätty ,  3. kesäkuuta 2020 kello 18.50
Ruotsin ja Ranskan välinen yhteistyö nostettu esille. Erilaiset viritysversiot eli parannellut mallit nosteltu nekin esille. Samalla käyttäjämaita lisätty.
(Muotoiltu. Toinen kuva lisätty ja toinen kuva poistettu. Poistettua kuvaa hyödynnetään myöhemmin toisessa sopivassa artikkelissa.)
(Ruotsin ja Ranskan välinen yhteistyö nostettu esille. Erilaiset viritysversiot eli parannellut mallit nosteltu nekin esille. Samalla käyttäjämaita lisätty.)
'''Mirage III''' eli näin tuttavallisimmin; '''M3''' on eräs [[Ranska]]n kehittämä suko eli suihku[[hävittäjä]] sekä monitoimikone. Koneen liikanimi onkin siksi "Moulinex", suomeksi ''Mullittaja'' taikka ''Myllyttäjä''. Lähinnä lentävää ''silitysrauta''a muistuttavaa konetyyppiä testaili jo Ohkaisen Late, myöh. Pekuri aikoinaan vv. 1957-58. Nimestä huolimatta, ei [[Mika Myllylä]] tällä konelaitteella lentänyt.
 
Monien muiden maiden ohella, myös [[Israel]] ja sekä [[Etelä-Afrikka]] tekivät näistä koneista niin kutsuttuja tuunaus-versioita eli viritettyjä versioita. Myöskin [[Ruotsi]]n epäiltiin kuuluvan näihin, mutta tämä tieto ei pitänyt paikaansa - vaikkakin näillä mailla (Ruotsi ja Ranska) oli läheistä yhteistyötä useallakin eri tieteen ja kehityksen sektorilla.
[[Tiedosto:Timebomb2.jpg|pienoiskuva|''Adam Ant-101 Aatamipommi''. Sen pystyi virittämään vain ja yksinomaan Forrest Gump. Pommi pudotettiin koneesta, joka oli ''Sud-Ouest SU FF.III ''D3M4G3 Mirage'']]
 
'''Mirage M3''' pesee, viipaloi, paloittelee sekä keittää ja höyrystää. Jos nimittäin koneen alapuolelle kytketty ''Adam Ant AN-101'' [[atomipommi]] on toiminnassa. Muiden alatyyppien ohella, esimerkiksi ''IIKK'', ja ''DISS'' -koneversioita on käytetty mm. [[Chile]]ssä ja [[Australia]]ssa. [[Sveitsi]] hyödynsi koneen tuoreinta modifikaatiota, uusintamalla tähän sveitsin[[juusto]]n reikiä koneen ulkoasussa.
 
Suomi ei aikoinaan ostanut tätä nimenomaista konetyyppiä, eikä luultavasti edes sen seuraajaakaan: ''Rafaelin [[Enkeli]]''ä. Syy oli siinä lähinnä, ettei sitä kauan kaivattua ''aatamipommi''a (ransk. ''Bombé A'') koittanut kaupanpäällisiksi. Aataminpommi on eräs suuresti salainen ase, jolla voidaan vastustajat pudottaa suoraan kivikauteen. Valitessaan tultua SIL:liin olisi konetyypin nimeksi tullunna: ''MiXi-8 Baka "Appelsiininkukka"''. Näin sitä ei voitaisi erehdyttää [[japani]]laisten lentävään ''Baka-pommi''in, joka oli Jokohaman sukkatehtaan valmistama ''MXY-8 Ookaus''. [[Australia]] edellisten lisäksi käytti, joitain Mirage 3:n dissaus-versioita. Ne olivat koneita vailla ydinpommituskykyä. [[Tiedosto:Timebomb2.jpg|pienoiskuva|''Adam Ant AN-101 Aatamipommi''. Sen pystyi virittämään vain ja yksinomaan ''Forrest Gump''. Pommi pudotettiin koneesta, joka oli ''Sud-Ouest SO FF.III ''D4M3G3 Mirage'']]
 
 
 
1 669

muokkausta