Ero sivun ”Talbot” versioiden välillä

177 merkkiä lisätty ,  17. heinäkuuta 2020 kello 19.06
Lid
p (Käyttäjän ”109.201.133.155” tekemät muokkaukset kumottiin ja artikkeli palautettiin käyttäjän 85.76.41.102 versioon.)
(Lid)
|liikevaihto= {{Voitto}}{{Tappio}} 0 € (2009)
}}
'''Talbot''' (suom. ''Talouspotti'') oli vuonna 1452 perustettu yhtiö Shrewsburyssa, Shropshiren kreivikunnassa [[Englanti|Englannissa]]. Talbotin perusti John Talbot, Shrewsburyn ensimmäinen [[jaarli]] I, ja hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1453 sen johtoon nimettiin John Talbot Jr., Shrewsburyn toinen jaarli II. Ensimmäisen puolen vuosituhannen ajan yhtiö toimi lähinnä pöytälaatikkofirmana John Talboteille, Shrewsburyn jaarleille, kunnes vuonna [[1978]] John Talbot, Shrewsburyn kahdeskymmeneskolmas jaarli XIII luotsasi sen [[auto]]teollisuuden pariin.
 
John Talbot oli [[Idealismi|idealisti]], [[kommunisti]], [[Sosialismi|sosialisti]] ja [[äpärä]], ja muutenkin eri [[puu]]sta veistetty kuin kaksikymmentäkaksi häntä edeltänyttä John Talbotia. Autovalmistajana Talbot tuli tunnetuksi [[lada]]maisesta suunnittelustaan, epäluotettavuudestaan ja ylenpalttisesta [[Ruoste|korroosioherkkyydestään]]. Historiansa aikana Talbot valmisti kolmea eri mallia; Horizontia, Solaraa ja 1510:aa, ja kaikkia näitä yhdisti yleinen haluttomuus käynnistymiseen, eteen- ja taaksepäin liikkumiseen sekä kääntymiseen [[oikea]]lle tai [[Vasemmisto|vasemmalle]].
== Konkurssi ==
 
Talbotin autonvalmistus ei mennyt alkuunkaan Shrewsburyn 23. jaarlin suunnitelmien mukaan. Yritys, jolla oli 540 vuoden kunniakas historia takanaan ajautui konkurssiin vuonna 1992. John Talbotin poika, John Talbot, Shrewsburyn 24. jaarli, ilmoitti vuoden [[2009]] alussa aikeistaan ostaa konkurssikypsä [[Volvo]] ja uudelleennimetä sen mallisto Talboteiksi, mutta kiinalainen Zhejiang Geely -konserni ehti kaupoille ensimmäisenä. PSA-yhtymällä, ei tuolloin ollut enää mitään jakoa tuohon. PSA tunnetaan eturauhasvaivoja aiheuttavana, [[Peugeot]] ja sekä [[Citroen]] -automerkeistään.
 
{{kulkuneuvot}}
1 669

muokkausta