Tony Blair

”Uuh aah...”

~George W. Bush Tony Blairista

”Ai kuka Tony Blair?”

~Paris Hilton Tony Blairista
Tony Blair
Tony blair.jpg
Ison-Britannian pääministeri
vallassa 1997-2007
edeltäjä John Major
seuraaja Gordon Brown
syntyi 1953
Kambodza
kuoli Taitaapa olla vielä elossa...
puolue Labour

Charles Anthony Lyndon Stuart-Lewis Tony Blair (s. 1953) toimi Iso-Britannian pääministerinä vuodesta 1997 edespäin. Hän joutui luopumaan vallasta 2007. Sen jälkeen Tony Blair ei olekaan saanut aikaan paljon uutta. Hän on ainakin julkaissut muistelmateoksen, joka ei sisällä kovin paljon yllätyksiä. Lähinnä se vahvistaa jo yleisesti tiedossa olleita asioita, päällimmäisenä sen, että New Labourin entinen nokkamies on karstapökäle ja huono ihminen.

Blair omistaa samassa teoksessa erinäisiä rivejä seuraajansa, keväällä 2010 vaalit hävinneen Gordon Brownin, lyttäämiseen. Blair moittii Brownia mm. ärsyttäväksi, mikä on varsin kova syytös tullessaan mielipuoliselta menninkäiseltä näyttävän sosiaalipornohuijarin kynästä. Lisäksi Brown kuulemma tuhosi New Labourin perinnön, tuon kunniakkaan epäfilosofian, joka lupasi kaikille kaikkea tarkemmin määrittämätöntä, järkkäsi britit mukaan vaihteeksi taas yhteen hulluun sotaan, survoi talouden EU-ryhmän vaaravyöhykkeeseen… itse asiassa oli ylipäänsä vähän kuin dementoitunut ja huonotuulinen Thatcher.

Blairin kommentit Irakin sodasta ovat hilpeää luettavaa. Hän puolustaa voimakkaasti päätöstä aloittaa sotia fiktiivisten aseiden perusteella ja pahoittelee sitä, ettei osannut aavistaa, kuinka tuhoisa sodasta tulisi. Nyt Blair on sitten ollut opintiellä jo niin pitkään, että tietää sodan olevan tuhoisaa. Hyvä. Ehkä hän olisi pian pätevä jonkin keskikokoisen kaupungin pormestariksi. Ikävä kyllä Her Majesty’s Leading Arsehole on valinnut toisin: hän kirjoittaa pyhimysmäisesti myös toiminnastaan Lähi-idän rauhanlähettiläänä. Miksi helvetissä Tony Blair on rauhanlähettiläänä Lähi-idässä? Miksei laitettaisi Siltavuoren Jammua lasten psykiatrisen osaston ylilääkäriksi? Tony Blair on uskomaton mulkku.

ElämäMuokkaa

NuoruusMuokkaa

Charles Anthony Lyndon Stuart-Lewis Tony Blair syntyi vuonna 1953 Kambodzassa nimellä Cambos Argeni Lergen Surdua-Lunde Tendi Blend. Hänen äitinsä oli kongolainen Luba Gabaone ja äiti malilainen Mugde Rienda. "Tendi" syntyi varsin rikkaaseen sukuun, joka oli jossain vaiheessa ehdolla Kambodzan kuninkaan paikalle. Isästä tuli vuonna 1956 kuningas, joka otti hallitsijanimekseen Luba II (1920-1969).

Vuonna 1969 hallitsijaperhe lähti valtiovierailulle Iso-Britanniaan, jossa he tapasivat kuningatar Elisabeth II:sen lisäksi pääministeri Winston Churchillin. Churchill kidnappasi yllättäen pojan kesken valtiovierailun ja teloitti vanhemmat. Kambodza ei koskaan saanut tietää mitä tapahtui vaan he epäilivät että kuningas oli kadonnut.

 
Tony Blairinkin on joskus aika päästä huvittelemaan.

Poliittinen uraMuokkaa

Cambos Argeni Lergen Surdua-Lunde Tendi Blend kastettiin vuonna 1972 nykyiselle nimelleen Charles Anthony Stuart-Lewis Tony Blairiksi. Kastajana toimi itse kuningatar Elisabeth II ja pappina Saatana, josta tuli myös Blairin kummisetä. Vuonna 1975 Blair liittyi Labour-puolueeseen. Parlamentin alahuoneen jäsen hänestä tuli vuonna 1977.

Parlamentissa Blair oli sivustaseuraaja. Hän nukkui jokaisessa kokouksessa vuosien 1977-1981 välillä. Tämä johti siihen, että Blairia ei valittu seuraavalle kaudelle. Vuonna 1985 Blair kuitenkin palasi parlamentin alahuoneeseen.

PääministeriaikaMuokkaa

Pääministeriajan alkuMuokkaa

Vuonna 1997 silloinen pääministeri John Major joutui ahtaalle. Major puhui parlamentille kokonaiset kuusi tuntia ja epäili ettei kukaan pystyisi sen jälkeen vastustamaan häntä. Blair kuitenkin nukkui koko puheen ajan, mihin Major lopulta kyllästyi. Hän luopui näin vallasta ja Blairista tuli uusi pääministeri.

Heti ensimmäiseksi laikseen Blair laati, että Iso-Britannia nimetään Iso-Blairitanniaksi. Se meni yllättävän helposti läpi, mutta seuraava laki, jossa Blair sanoi nostavansa veroja kohentaakseen valtion taloutta, joka oli Majorin vika, joutui yllättäen parlamentin syljeksimäksi. Laki ei mennyt läpi maa ajautui kassakriisiin.

Bushin ja Blairin ensi tapaaminenMuokkaa

Vuonna 2001 Blair tapasi George W. Bushin. Bush sanoi auttavansa kohottamaan Iso-Blairitannian taloutta, jos se liittyy USAan 50 %:sesti. Blair suostui ja yllättäen ihastuikin Bushiin. Tuon jälkeen joka päivä Blair haaveili Bushista. Kun Irakin sota syttyi 2003 (Bushin sytyttämänä), niin Blair lähetti viikossa kaksi kertaa enemmän joukkoja Irakiin, kuin Bush, eli näin paljon Blair halusi Bushia.

EnsisuudelmaMuokkaa

 
Blairin elämän hienoin hetki (ei siis se että juttu tuli lehteen)

Vuonna 2004, kun Bush oli valittu toiselle kierrokselle, Blair lensi välittömästi onnittelemaan häntä. Hän veti Bushin syrjään "keskustellakseen" tarkemmin ja aloitti lemmiskelyn GWB:n kanssa. Blair oli juuri ottamassa paitaa pois ja riisumassa housuja, kun lehdistö tuli paikalle ja nappasi vuosituhannen kuvan tapahtumasta. Kuva oli lähes miljoonan lehden etusivulla, ja se oli viimeinen pisara Bushille. Hän hylkäsi Blairin lopullisesti.

Iso-Blairitannian loppuMuokkaa

Blairin valtakunta (Iso-Blairitannia) alkoi huojua jo 2006. Bushin hylättyä hänet, hän alkoi menettää valtaansa. Blairin valta alkoi siirtyä muille hallitusten jäsenille, ja lopultavuonna 2007 Blair luopui vallasta ja hänen seuraajaksi nousi Gordon Brown. Kun Bush salamurhattiin (Ei ole vielä tapahtunut, on vasta suunnitteilla) 2009, Blair sanoi suutelevansa viimeisenä Bushia.

Blair muilleMuokkaa

Blair oli muille vain Bushia nuollut homo. Kukaan ei oikeastaan pitänyt hänestä, ja hänen hautajaisissaan suorastaan juhlittiin sitä että Blair oli kuollut. Blairin haudassa ei luekaan "Tony Blair" vaan "Bushin nuolija".

Katso myösMuokkaa