Transformers

Transformersit ovat noin 7 000 000 vuotta vanhoja jättiläisrobotteja jotka japanilaiset löysivät 1980-luvun aikana. Japanilaiset tapansa mukaan päättivät tehdä näistä löytämistään roboteista miljoonia lelufiguureja. Nehän olivat niin hienoja että pitihän jokaisella olla kotonaan pienikokoinen versio näistä nerokkaista laitteista!

Turhankin mekaaninen esitys alkuperästäMuokkaa

Transformerit ovat kotoisin Cybertronilta. Niillä on jostain kumman syystä kyky muuntautua mm. rekka-autoiksi tai tankeiksi. Ei ole selvää, miksi nämä olennot haluavat muuttua juuri autoiksi, kun vaihtoehtoina olisi heidän oman planeettansa tekniikkaa, joka olisi meidän Telluksen asukkien tekniikkaa edellä. Näiden olentojen välillä käydään jatkuvasti sotaa kahden ryhmän välillä. Kyseessä ovat Autobotit ja Decepticonit. Riita alkoi siitä, etteivät Autobotit hyväksyneet Decepticonien riippuvuutta Energoniin. Tässä asiassa me suomalaiset kahvin ja ES’n ystävinä varmasti ymmärrämme Decepticoneja oikein loistavasti. Kyseessä kun on neste jota ilman nämä robotit eivät voi elää.

Transformersien olemassaololle on olemassa sekä uskonnollinne että myös vähän "biologisempi" versio, joista molemmat ovat yhtä uskottavia kuin mummon lupaukset muistaa nimesi ensi kerralla.

Uskonnollisempi versioMuokkaa

Joskus ennen kuin oli edes vuodet nakki ja risat, oli olemassa vain tyhjä ei mitään ja siellä lilluva, kaiken tuhoava otus, Unicron muuten nimeltään, joka nukkui. (Kai se nyt nukkuikin, jos kerran se vain haluaa tuhota ja mitään tuhottavaa ei ole. Miksi sinä luulet, että kissat nukkuvat aina rikostensa jälkeen?) Tämän eräänlaisen harmonian pilaamaan tuli jostakin sikiävä uusi elämä (vähän kuin sellainen kuin sukkalaatikkoihisi jos et siivoa niitä ikinä), jota tuhoaja alkoi Salkkarit-tason hahmovetoisuudellaan ehdoitta tuhota.

Hän joutui kuitenkin uudenlaisen voiman, Primuksen kanssa riitaan siitä, saako kaikkea tuhota vaiko ei. Primuksen mielestä ei saanut tuhota, ja (ottaen paljolti saman kannan kuin eräs Jyrki erään valtion talouden osalta) Unicron taas ajatteli että saa tuhota. He ajautuivat riidassaan eräänlaiseen kuvannolliseen umpukujaan, kun he kirjaimellisesti törmäsivät kahteen metallista koostuviin planeettoihin. Primuksen ansa jäi lyhytaikaiseksi, kuten kaikki hyvät tarinat, sillä he oppivat muovaamaan metallisia vankiloitaan haluamansa kaltaisiksi.

Unicron teki omastaan ison, maailmojen syömiseen kelpaavan robottimuodon, joka päätti metsästää Primuksen käsiinsä

Samaan aikaan Primus muokkasi omastaan ei-energiaomavaraisen pallon, jonka päälle hän antoi Unicroniin verrattuna sittisontiaisten kokoisten otusten perustaa sisällissodan, samalla kun hän itse päätti ottaa ihan hiton pitkät torkut ja toivoa että asiat tulevat omin päin kuntoon.

Herää kaksi kysymystä:

Biologisempi versioMuokkaa

Cybetron-nimisellä planeetalla tapahtui aikojen saatossa elämän synty. Tuo elämä kehittyi hiljalleen tilaan, jossa se saattoi metallisina yksiköinä, joita voisimme kutsua vaikkapa... soluiksi, muovaantua erilaisiksi elollisiksi monimutkaisiksi olennoiksi. Cybetronin erikoispiirteenä oli saada evoluution kautta nämä olennot muovaamaan kehoaan haluamansa laisiksi nanoteknologiaa muistuttavilla keinoilla. Planeetan energiavarojen alkaessa hiipua olennoille tuli riitaa siitä, miten siitä jatkettaisiin, joko orjuuttamalla muita tai säästämällä olemassaolevaa.

Myöhemmin tämän hyvän evoluutiokehityksen pilasi eräs elokuvaohjaaja liian intiimeillä ja lavastetun tuntuisilla dokumenttinsa jatko-osilla.

SankaritarinoitaMuokkaa

Sisällissodan runtelema transformersien rotu on jakautunut raakaa leikkausta käyttämällä kahteen leiriin, joissa kuitenkin löytyy myös paljon alaotsikoita sekä syrjäytettyjä, riippuen siitä mitä lähdemateriaalia uskoo.

Hyvikset eli AutobotitMuokkaa


Sankareista suurinMuokkaa

 
Kuten monet suuret johtajat, Optimus tunnetaan hänen ylimaallisesta kyvyistään uhrata itseään hyvyyden nimissä...
 • Optimist Prime on hyvisten, eli Autobottien johtaja ja toimii myös huulikiiltomainostajana ainakin piirrettyjen mukaan. Hänen suuret voimansa, strateginen päättelykykynsä sekä sympatiantahtoisuutensa ovat nostaneet hänet melkein samaan laiseen kulttimaineeseen kuin esimerkiksi Jeesus ja Charles Manson.

Primen voimien määrä on matemaatikoiden loputtoman riidan aihe. Siitä he ovat yhtä mieltä, että aina, kun on olemassa transformerssi, sen voimat ovat vähintään prosentin alle Primen voimien. Riita koskee sitä, tuleeko toisen transformersin voimat Primen tasolle vai kasvavatko Primen voimat vastaamaan tätä vaatimusta.[1]

Tämä jättiläismäisen kokoinen pasifisti olisi koko armeijan paras taistelija, mutta surullista kyllä ei halua satuttaa ketään vielä 80-luvulla.

Vasta uuden vuosituhannen tuhottua hänen aivoja muistuttavat piirinsä energiajuomilla, sokerilla sekä keskittymiskyvyn tuhoavilla leikkauskuvilla, joita hänen oli mainostustyön aikana pakko sietää, nostivat esiin uuden, 2000-luvun edistykseen ja menevyyteen paremmin sopivan roolimallin, joka HAKKAA HENGILTÄ KAIKKI SAATANA! Monet ongelmanuorien kasvattamiseen yhdistetyt laitokset ovatkin jo lähestyneet Primeä, pyytäen häntä edusmieh... robotikseen.

Luotettavat liittolaisetMuokkaa

 • Ratchet on porukan murhaaja lääkäri, joka huolehtii potilaistaan. Hän on todenäköisesti ainoa Autobotti jolla on muutakin elämää kuin huumeet, vaikka tämä istunut pari kertaa linnassa potilaidensa "myrkyttämisestä". Asialla saattoi oikeasti olla Clank.
 • Grimlock on jääräpäinen, helposti suuttuva ja puhevikainen möykky, joka käsittää diplomatian siksi, että lyö miekalla poikki raajan eikä heti päätä, ja joka komentaa dinosauruksen näköisiä robotteja. Kukaan ei ilmeisesti hennonnut kertoa hänelle, että miljoonia vuosia sitten kuolleet eläimet eivät ehkä ole paras valeasu. (Mistä he edes löysivät eläviä dinosauruksia skannattavaksi?)
 • Ironhide on vahvin Optimuksen jälkeen.[2] Hän on äkkipikainen ja arvaamaton ja tallaa kouluttamattomat koirasi. Vapaa-ajallaan hän toimii hammaskeijuna joka ei varmasti jätä ainuttakaan hammasta suuhusi.
 • Jetfire on vanha ja kärttyinen sekä ennenkaikkea ruosteinen ukko. Hän työskenteli joskus nuoruudessaan pahisten puolella, mutta kyllästyi jatkuvaan angstaamiseen ja päätti vaihtaa puolta. Kannattaa pysyä poissa hänen nurmikoltaan. Täys jätkä koko mulkku.
 • Bumblebee On keltainen autobotti, joka on tunnettu pervoudestaan. Sam on väittänyt been kuvanneen hänen panojaan sekä entisen perustyttöystävänsä että nykyisen, perhanan kuuman Carlyn kanssa Bumblebeen takapenkillä, mutta Bumble kertoi sen olevan yhteydessä hänen aktiivisuusrannekkeeseensa. Koska bee jäi kiinni vangittujen dececiptonien julmasta mutta eroottisesta pahoinpitelystä, FBI:n pojat ottivat hänet jäähylle ensimmäisessä elokuvassa. Et kai SPOILAANTUNUT?

PahiksetMuokkaa


Nilkeistä pahinMuokkaa

 • Negatron (a.k.47. Megatron) on Decepticonien, eli niin sanottujen “pahisten” johtaja. Jaksot tapaavat loppua tämän kyseisen jättiläisrobotin hurmaavaan nauruun kun se on kehitellyt jälleen uuden voitokkaan suunnitelman. Seuraava jakso sitten käsitteleekin sitä miten Autobotit jälleen onnistuivat sabotoimaan nämä suunnitelmat, jotka punotaan yhä uudelleen vain katselijan mielenkiinnon ylläpitämiseksi turhan räiskinnän ohessa. Negatron on tapettu sarjan eri versioiden kuluessa useaan kertaan. Hänen kykyään palata kuolleista onkin pidetty yhtenä "megapaskiaisen" suurimmista saavutuksista.

Jotakin Negatronin hallitsijan kyvyistä tosin todistaa se, että lähdemateriaalista riippumatta hän aina ottaa Starscreamin takaisin mukaan remmiin. Se kuulemma "vain todistaa ettei mulle vittuilla"...[3]

(Kaikkea muuta kuin) luotettavia liittolaisiaMuokkaa

 
Negatronin toistuva kohtalo todistaa, että hänen propagandaan hukkaamansa energon olisi voinut olla hyödyllisempää muualla...
 • Starscream tunnetaan petturuudestaan. Joka kolmas sekuntti hän huijaa/valehtelee ja jopa ostaa ruohoa Optimukselta Megatronin kiusaksi. Hänen kuuluisimpiin takinkääntöihinsä kuuluvat:
 • Negatronin pettäminen
  • Negatronin pettäminen uudelleen
   • Negatronin pettäminen uudelleen
    • Negatronin pettäminen uudelleen
       • n(Negatronin pettäminen uudelleen)=n(Negatronin pettäminen uudelleen)+1
 • Alikannan metsästys ja melkein koko transformers-sukupuun tuhoaminen.
 • Scorponokin pettäminen
 • Shockwaven pettäminen
 • Itsensä pettäminen (jotkut filosofit pitäisivät tätä suurimpana petoksista, kunnes joku muu pettäisi heidät...)
 • Tavoitevetoisen yhteiskunnan pettäminen
 • Vaimonsa tämä petturi varmasti pettäisi, jos tällä sellainen olisi.

Ja kyllä, hänkin on jossakin kohtaa pettänyt Negatronin... (Kun eräs suuri johtaja sanoi, että pitää pitää liittolaiset lähellä ja viholliset vielä lähempänä, hän ei ehkä ajatellut mielikuvaansa myös robottien ajatuksenjuoksu harkinnassaan...)

 • Scorponoc on lähteestä riippuen joko mielipuolinen ja yksiulotteinen tappajarobotti tai ihmistä muistuttavan hahmon kanssa mekaanisen symbioosisuhteen luonut mielipuolinen ja monipuolinen tappajarobotti. Hän janoaa joka tapauksessa jotakin, joko ruumiita tai valtaa. Hänen ajatuksensa naamioitua otukseksi, jonka koon hän arvaa väärin noin 100 tai 1000 prosentilla, ei edusta hänen parasta puoltaan.

Ja kyllä, hänkään ei kieltäytynyt missään määrin olemasta Decepticonien johtaja, kun Negatronin paikka vapautui uusimman kerran...

 • Soundwave on saanut erittäin konemaisen ja köheän äänen liiallisen ruohottamisen tai rohottamisen johdosta. Siksi onkin suuri suru, että hänen roolinsa on juuri sen Decepticonin, joka milloinkin sattuu olemaan heimomurhaamisellaan saavuttanut johtajan aseman, pääluotettu tiedonantaja, jossa roolissa hänen honottavaa ääntään saa kuunnella kyllästymiseen asti. Onkin yllättävää, että hän on yksi suosituimmista transformerseista. (Hikipedian lähteiden mukaan tosin syy voi olla se, että transformerssien tosifani on 1980-luvulla elävä nörtti, jonka mikroa muistuttava televisio varmasti kärsii äänentoisto-ongelmista...)

Ja ei, Soundwave ei ole koskaan itse pettänyt Negatronia.

Ja kyllä, hän on auttanut erään kerran Shockwavea pettämään Negatronia. Tapa sekin on olla pettämättä Negatronia.

Sitten on lukemattomia muita, joita saatte itse hakea.

SarjakuvatMuokkaa

Aloitettiin 1984. Sarjakuvissa (varhaisissa) piirokset olivat ala-arvoisia ja huonosti ymmärrettäviä, mutta silti pidetty klassikkoina. Täältä suunnalta on kaivettavissa alkuperä monilla transformersseille.

Myöhemmät sarjakuvat (nykyiset) paranivat huomattavasti grafiikoista, mutta koska vakion mukaan joko ulkoasuun tai sisältöön riittää kerralla rahaa, on kehitys ollut sen mukaista. Ainakin ne näyttävät hyvältä.

Michael Bay tulee!Muokkaa

 
Tässä graafisessa kuvassa näkyy, miten Michael Bay tunkee Primen... Joo. Ei se ensimmäinen elokuva niin huono vielä ollut, vaikka asiahan on jokaisen omassa harkinnassa.

2006 Michael Bayllä oli tylsää ja hän päätti pilata jonkin siistin tarinan piloille. Onnistumatta löytämään sellaista hän keksi tehdä Transuformereista elokuvan ja niin hän teki. Sen sanoivat kansalaiset: "HÄN PILASI TRANSFORMERSIT! TAPPAKAA!". Niin tuli ensi-ilta ja he sanoivat: "Oli hieno, mutta menit silti pilaamaan". Sitten hän päätti pilata Transuformereiden maineen TÄYSIN piloille. Hän teki 2-osan. Se oli niin suurta paskaa. Bay ei lannistunut ja päätti tehdä 3-osan. Tälläkin hetkellä hän paskoo Transformereiden tunnuksen päälle ja tekee samalla siitä elokuvaa. Megan Foxin ja hänen vartalonsa ja tissiensä lähdettyä 2-osan jälkeen ovat monet ihmiset itkeneet asian eteen. Uskottavasti 3-elokuvan katsojaluku tulee olemaan 91 % vähemmän kuin 2-osan. Foxin tilalle tulee surkeampi malli Rosie Huntington-Whiteley. Tästä katsojaluvut saattavat nousta 14 %.

Transformersien tulevaisuusMuokkaa

Kuten melkein kaikilla elollisilla olennoilla, myös transformersseilla on tulevaisuus. Kai. Ehkä menneisyyttä tai tulevaisuutta ei olekaan. Hikipedia ei ole vielä saanut laskettua, montako huonoa jatko-osaa tarvitaan, ennen kuin jonkin entiteetin olemassaololle ei ole enää tulevaisuutta.

Tähän asti paras oletus on noin 3, sillä niin monta jatko-osaa riitti tappamaan Tappajahain.

Tosin, kuten sarjakuvissa on todettu viimeisellä sivulla, ehkä Transformerssien tarina jatkuu jossakin. (Koska tämä toteamus lukee lehdessä, joka julkaistiin kauan ennen elokuvasarjaa, sitä voi pitää ei-jälkiviisautena.)

Katso myösMuokkaa

ViitteetMuokkaa

 1. Hikipedian työryhmä lupasi luoda asiasta kaavan mutta kahvin loppuessa kesken taukohuoneesta eivät jaksaneet vaivautua.
 2. Sarjakuvissa tämä maine ja kunnia menisi periaatteessa Grimlockille, mutta elokuvahullujen kanssa ei jaksa kinata. Ehkä 3. jatko-osa muuttaa kaiken...
 3. Monet saattavat tunnistaa tämän logiikan vertaantumisen kavereihin, jotka ovat sanoneet suunnilleen samaa juuri ennen kuin heidät on ammuttu, omituista kyllä ennen hyökkäystä ja takaraivoon...