Väliliha

Väliliha on naudan, eli härän sisä- ja ulkofileen väliin jäävä lihaskudos/lihasmassa, joka sisältää luuydintä ja aivosoluja. Sana tulee ranskankielisestä termistä vaelluih (lausutaan väli), joka tarkoittaa suomeksi 'välittää, välityspalkkio, välitön, herkkupala'. Välilihasta voidaan valmistaa useita herkullisia ruokia kuten välilihakeittoa, mureketta, pihvejä ynnä muuta mitä mieleen sattuu juolahtamaan. eikun siis kokeilemaan.

Väliliha on sonnin arvostetuin osa, ja sitä nauttiakseen ravintolassa on suoritettava niin kutsuttu välilihakortti. Kortin saa suoritettua melko helposti. On osattava vain ulkoa väliliharuno, joka kuuluu suomalaisittain näin: "Kun välilihaan kosket, / sinulla täyttyy posket, / selässä on selkäreppu, / senhän tietää joka heppu." Ulkomailla käytettäessä englanninkielinen runo menee näin: "When you touch the secret spot, / your hand is empty, / you have a bag on your back, / this is a hijack." Jos runon lausuu oma-alotteisesti ilman tarjoilijan erillistä pyyntöä, niin ravintoloilla on yleensä tapana tarjota kyseisen seurueen jokaiselle jäsenelle Long Island ice tea (eli alkoholiton jäätee, joka on saanut alkunsa Tero Pitkäsaarelta).

Luonnollisesti jääteetä ei tarjoilla asiakkaille, jotka ovat vielä alle 42-vuotiaita (poikkeuksia voidaan tehdä jos asiakas on horoskoopiltaan härät). Vielä 1990-luvulla väliliha oli vain kuninkaallisten herkkua. Varsinkin säveltäjänä paremmin tunnettu Monacon presidentti prinssi Albert tiedetään jopa sairaanloisesta mieltymyksestä ja riippuvuudesta (riippuvuus = äitisi rinnat) välilihaa kohtaan. Nykyään välilihan nauttiminen on jo huomattavasti yleisempää, johtuen todennäköisesti kasvihuoneilmiöstä. 1800-luvulla elänyt erittäin arvostettu Kiinan nykyinen sulttaani, Whungham Hangover Chang (Mensan perustaja vuonna 1297 eKr.) onkin sanonut, että: "Ken pyyntöä kunnioittaa, hän on välilihan arvoinen", ("kung futsenang bang bojoing fat").

Katso myös