Valko-Venäjä

Neuvostoliiton epävirallinen osa Valko-Venäjä
Belarus.svg
lippu
800px-Belarus-1992-Bill-0.jpg
vaakuna
Valkovepaikka.png
Valtiomuoto Hyvin länsimaalainen
Presidentti
Pääministeri
Aleksandr Lukašenko
Aleksandr Lukašenko
Pääkaupunki Minsk
Muita kaupunkeja Minks
Winks
Hinks
Pinta-ala
 – josta sisävesiä
134 km² (sijalla -9)
0,02 %
Väkiluku (1993)
 – väestötiheys
 – väestönkasvu
1800 (joista noin puolet entisiä KGB-upseereita) (sijalla -1)
0,8 / km²
5 % (2380)
Viralliset kielet propaganda
Pääuskonnot Henkilönpalvonta
Valuutta Kaikki mitä sinulla on taskussa (KMSOT)
Elinkeinorakenne maatalous 0 %,
palvelut 99,9 %,
teollisuus 0,1 % BKT:sta
Itsenäisyys
Itsenäisyysvuosi
 
1991
- Kansallissankari
- Kansallisurheilulaji
Aleksandr Lukašenko
Vessapano
Kansainvälinen
suuntanumero
+69
Motto Kaksi euro, kaksi euro halpapano
Kansallislaulu Katariinan kamarissa valvottiin
{{{alaviite}}}


Valko-Venäjä (joskus käytetään myös vanhahtavaa nimeä Helvetti, ruotsiksi Vitryssland) on Euroopan viimeinen valtio, joka ei ole huomannut Neuvostoliiton romahtaneen ja kuuluu oman määritelmänsä mukaan "maihin joiden politiikka on erittäin hyvä". Erityisen hyviä valkovenäläiset ovat vaalien järjestämisessä.

Historia

Valko-Venäjällä on ollut kautta historian maine Euroopan takapajuisimpana, alkeellisimpana ja vähiten viehättävänä kolkkana. Tämä virheellinen käsitys on edelleen valitettavan yleinen, mutta tosiasiassa Valko-Venäjä on tässä suhteessa vasta toisena Moldovan jälkeen. Historia on koetellut Valko-Venäjän kansaa ankarasti, mutta he ovat selviytyneet juomalla vodkaa ja syömällä mutaa, joka on maan ainoa luonnonvarainen energianlähde.

Valko-Venäjän olemassaololla on ollut aina erityinen psykologinen merkitys Venäjälle. Venäläiset ovat aina Valko-Venäjää tarkastellessaan voineet ilahtuneina huomata, että on olemassa maa, jolla menee vielä huonommin kuin heillä itsellään.

Talous

Valko-Venäjän talous perustuu kaalikombinaatteihin. Maan talouselämän muita haaroja kuin järjestäytynyttä rikollisuutta pidetään yleisesti kehityskelvottomina. 1990-luvulla Valko-Venäjän talous tosin uudistui, kun palveluammattien osuus maan taloudesta kasvoi. Sittemmin on kuitenkin paljastunut, että yli puolet "palveluammattien" tuotosta saadaan itse asiassa parituksesta. Viime aikoina on puhuttu, että myös mutapeltojen kannattavuuden kasvu on tuonut maahan uskomattomat määrät länsimaista valuuttaa.

Maantiede

Valko-Venäjä on tunnettu kauniista luonnostaan, jossa rämeet yhdistyvät harmonisesti soihin. Oman pikantin lisänsä tuovat Tšernobylin jäljiltä mielenkiintoisen korkeat säteilyarvot, joiden johdosta maan metsistä poimittuja sieniä voidaan käyttää sellaisenaan valaisimina.

Valko-Venäjän pääkaupunki Minsk tuhoutui pahasti Saksan hyökkäyksessä itään toisessa maailmansodassa. Se jälleenrakennettiin, mutta tuhoutui pahasti muutaman vuoden kuluttua Neuvostoliiton hyökkäyksessä länteen. Sodan jälkeen Minsk rakennettiin uudestaan stalinistisen arkkitehtuurin helmeksi. Kaupungin kadut ovat vähintään puolen kilometrin levyisiä ja siellä täällä on mahtipontisia monumentteja, jotka esittivät alunperin Stalinia, mutta jotka on sittemmin uudistettu presidentti Aleksandr Lukašenkon näköisiksi.

Politiikka

Valko-Venäjän politiikka on hyvin suoraviivaista ja sujuvaa. Vaalit järjestetään silloin, kun maata 312 vuotta hallinneesta Aleksandr Lukašenkosta tuntuu siltä, ja vaaleissa on aina kaksi vastakkaista vaihtoehtoa: "Mahtava tyyppi Aleksandr Lukašenko" ja "Lukašenkon Aleksandr, meidän kaikkien kaveri". Ensiksi mainittu sai v. 2005 käydyissä presidentinvaaleissa 131.32 prosentin kannatuksen, jolla hän pääsi Kineksen ennätysten kirjaan.

Tärkeimmät politiikot

  • presidentti Aleksandr Lukašenko
  • pääministeri Aleksandr Lukašenko
  • parlamentin puhemies Aleksandr Lukašenko
  • ulkoministeri Aleksandr Lukašenko
  • sisäministeri Aleksandr Lukašenko
  • puolustusministeri Aleksandr Lukašenko
  • peruspalveluministeri Aleksandr Lukašenko