Vesa Linja-aho

Star.svg
Tämä artikkeli on kouluesimerkki siitä, miltä hyvä sivu voi näyttää. Tee näin.
Suomen Wikimedian varapuheenjohtaja työssään.

”Minusta paras sana on sooloseksi, koska se on seksiä siinä missä muukin”

~ihmisoikeudet ja yhdenvertaisuus ovat Vesa Linja-aholle tärkeitä

Vesa Linja-aho on ankannokkailmeinen bloggari, mediapersoona, insinöörisopettaja, ihmisoikeusaktivisti, hipsteri ja Suomen Wikimedian varapuheenjohtaja Espoosta [1]. Hänen merkittävin saavutuksensa on siinä, että hän blogaa ja medioi itseään ja elämäänsä. Tämä tarkoittaa käytännössä, että kaikkialla missä on kissoja, kissakahviloita tai Tesla-sähköautoja leimahtamassa liekkeihin, siellä on myös Vesa Linja-aho dokumentoimassa itseään. Tärkein dokumentointi on selfie. Selfiessä hänellä on aina ankannokkailme.

Linja-aholla on ironinen variaatio suomalaisten sukunimien luontoaiheisuudesta. Linja-ahon suku lienee ilmaantunut maailmaan mahdollisesti jo kun ensimmäisiä raitiovaunuja asennettiin Helsinkiin 1891, mutta sinä et luultavasti ole koskaan edes kuullut heistä.

Facebook-taivalMuokkaa

 
Vesa Linja-ahon nuoruudenkuva. Nykyään Vesa Linja-ahosta otetaan keski-ikäisyyskuvia. Niissä hänellä on huomattavasti vähemmän tukkaa. Mutta toisaalta näitä kuvia on paljon, paljon, enemmän...

Vesa Linja-ahon Facebook oli hyvin aktiivinen keskustelupaikka. Se oli erittäin miellyttävä kaikille niille, jotka halusivat esimerkiksi kuluttaa tolkuttoman paljon aikaa ainutlaatuisesta elämästään siihen, että ensin pahastutaan kun satunnaisen sivuston rekisteröintivaihtoehdoissa on vain "mies" ja "nainen". Sitten jos tämä valitus huomioidaan ja otetaan vaihtoehdoksi vielä "muu", oli tämäkin uuden valittamisen ja kohkaamisen aihe.

Facebook-seinä näyttikin siltä, miltä vauvafoorumi näyttäisi jos siellä eivät kirjoittaisikaan äitylit vaan nimenomaan omasta vapaasta tahdostaan lapsettomiksi jääneet feministiaktivistit. Toisaalta toinen merkittävä kirjoittajaryhmä Vesa Linja-ahon seinällä olivat parodiahorisonttia lähestyvät oikeistokonservatiiviset sekopäät. Vesa Linja-ahon elämän menneisyys ja tulevaisuus kohtasivat. Kaikki oli kauheaa mutta toisaalta jokainen läsnäoleva myös ansaitsi toisensa ja kohtalonsa. Ja enemmänkin.

Usko horjuuMuokkaa

Kesällä 2016 Vesa Linja-aho alkoi huomata ongelmia Facebook-jäsenyydessään, jonka parissa saattoi kulua kymmenisenkin tuntia vuorokaudessa. Tärkeät asiat, jopa päivänpolttava Pokémon Go -sheimausongelma, olivat tulleet kuin huomaamatta yhä hankalammiksi löytää selfieiden, kissojen ja taidemuseossa otettujen valokuvien joukosta. Kaverit, jotka olivat aiemmin pysyneet Vesan rinnalla, alkoivat vähitellen lopettaa hänen seuraamisensa etusivullaan. Jotain oli tehtävä.

Tilanteeseen liittyi mielenkiintoinen taidetta ja sosiaalisen median keskustelua koskeva ongelma. Kuten Vesa itse asian sanoisi: voiko 80 000 kg ihmispaskaa olla taidetta? Kyllä – ja yleisöstä tuli osa sitä.

Vesa päätti odottaa. ”Kuten joku jossain blogini kommentissa totesi, minulla on ’taipumusta ääriajatteluun’, joten postaustahdin vähentäminen ei ollut vaihtoehto”, hän kertoo haastattelussa Image-lehdelle.[2] Omat vaikeutensa toi intersektionaalisuus. ”Se on arvaamatonta. Kun vetää aina sekaisin niitä riitoja, joita on kulloinkin liikkeellä, voi käydä mitä vain.” Vesa alkoi seurata valppaana, milloin löytyisi tilin sulkemiselle sellaisen väli, jolloin mikään kähinä ei olisi päällä. ”Muuten voisi käydä niin, että minun nähdään alistuneen sähköhörhölle tai uusnatsille. Velat periäkseen kaverit olisivat voineet tulla murtamaan polvet tai leimata minut kehitystä jarruttavaksi sedäksi”, Vesa sanoo.

Tie vapauteenMuokkaa

”Tilin poisto sujui yllättävän näppärästi (...) Yllätyksiä tuli vain kaksi (...) Yllätyksistä nauttiminen oli ihan oma valinta: en periaatteessa googlannut mitään aiheeseen liittyviä ohjeita vaan halusin loikata tuntemattomaan.”

~Vesa 2.8.2016[2]

2. elokuuta otollinen hetki oli tullut, ja Vesa poisti Facebook-tunnuksensa. Hänelle myönnettiin Imagen sivustolta korvaushoitona blogiartikkeli, jossa sai kerätä huomiota kertomalla, mitä Facebookista poistuminen tarkoitti ja ei tarkoittanut, ja mitä siitä oli päivässä ehtinyt seurata. Jo sitä kalliolaisesta kahvilasta naputellessa ympäristö vaikutti jotenkin erilaiselta, vaikka kokonaan Vesa ei ollut vielä sisäistänyt teon ratkaisevaa merkitystä. Tekstissä hän järkeli lopettamisen olleen vain hipsterille luontaista toimintaa: ”Facebook rupeaa olemaan jo aika lailla nähty juttu (liityin muistaakseni 2007).”

Ulkona ilma oli raikkaampaa kuin pitkään aikaan. Vesa tajusi, että Facebookin tuolla puolen odotti maailma, jossa hän halusi olla. ”Yhtäkkiä todellisuus oli liian jännittävä sumennettavaksi kaiken postaamisella välittömästi. Avautui esimerkiksi kokonaan uusi kysymys, olenko kirjautunut johonkin palveluun vain Facebookin avulla, niin siis, että en pääse enää kyseiseen palveluun sisään koska suljin Facebook-tilini. Löytyi vain yksi tällainen, Habitica, ja siihen sai ovelasti lisättyä email-kirjautumisen ennen Facebook-tilin sulkua”, hän avaa. Kaikilta vakaaseen alkuun pääseminen ei onnistu, Vesa muistuttaa. ”Itse olen etuoikeutetussa asemassa, kun tämä sujui näinkin helposti.”

KansanvalistajanaMuokkaa

 
Vilho syö kissaa!

”Joskus paras ratkaisu on siis vain kehottaa käppäukkoa syömään paskaa ja laittaa esto perään. Alatyylin töräytys poliittisesti korrektia kieltä käyttävälle käppäukolle ravistelee myös kivasti kulttuuriimme juurtunutta käsitystä, että saat sanoa mitä tahansa, kunhan sanot sen nätisti.”

~Joskus on ihan suotavaa käskeä ”väittelykumppania” syömään paskaa

Vesa Linja-aho arvostaa tiedettä. Hänellä on hyvin omanlaisensa skeptinen ote. Tämä skeptisyys tarkoittaa yleisesti ottaen sitä, että skeptikkoryhmät nähdään aggressivisena poikakerhotoimintana, jossa on liikaa sukupuolistereotyyppisyyttä, joiden tilalle täytyy ottaa aggressiivinen feministien kerhotoiminta, jossa korostetaan asiantuntijuuksia argumentoinnin yrittämisen sijaan. Linja-ahon näkemys on siitä perusteltu, että jos joku opiskelee vuosikausia joitain asioita yliopistossa, hänellä on varmasti hyvä ote asioihin. Ja keskustelu jonkun kanssa, joka on vaan kotonaan ja netissä kavereidensa kanssa muodostanut asiasta mielipiteen, ei ole taidoiltaan verrattavissa. Linja-aholla mukana on kuitenkin ajatus kommunikaation yrittämisenkin täydestä turhuudesta, joka toki on ymmärrettävissä, jos joskus on vaikka yrittänyt argumentoida sähköallergista oppimistyyliä edustavan ihan-itseparemmintietäjän kanssa. Toisaalta Linja-aho käyttäytyy maskuliinis-aggressiivisemmin kuin monet paatuneimmat skeptikot.

IhmisoikeustaistelijanaMuokkaa

 
Kissa, jonka Vesa Linja-aho on ostanut. Tai oikeastaan ei. Se on edelleen kissakahvilan kissa. Vesa Linja-aho on keksinyt keinon sekä maksaa kakun että olla pitämättä sitä.
Tiesitkö, että...
...Vesa Linja-ahon äiti varoitteli, että jos hän ei lakkaa vääntämästä naamaansa, niin naama saattaisi jämähtää sellaiseksi? Näin valitettavasti kävi. Siksi on asiatonta kiusata häntä hänen ankannokkailmeestään.

”Antirasistien puolelta mielenosoituksessa oikeastaan ainoa kunnolla pieleen mennyt juttu oli, että siellä oli liian vähän ihmisiä mukana.”

~Vesa Linja-aho itsenäisyyspäivän "tuhotaan siat, omat ritsat mukaan" -Kiakkovieraista

”1 tykkäys = 1 asia joka HÄVETTÄÄ SAATANASTI. (...) 2. Kikkelin heiluttelu humalassa Aarolle ja Laurille Riihimäellä. (...) 4. Vonkaaminen ihmiseltä joka on selväsanaisesti ilmaissut ettei ole "sillä lailla" kiinnostunut.”

~Vesa Linja-aho Twitterissä 10. marraskuuta 2016[3]

”Mieti jos minä vonkaisin kiinnostumattomilta, on iso riski saada turpaan tai pahempaa. Ettäs kehtaa Vesa privilegiostaan tehdä vitsejä ja näin kevyesti väheksyä sekä naisten itsemääräämisoikeutta että homovastaista väkivaltaa. Törkeää. Nyt meni se sen oppilaitos boikottiin. Jne. Jne. Jne.”

~Käyttäjä:Napoleon

Vesa Linja-aho on koko elämänsä ajan ollut eetikko. Nuorena hän oli mukana ääriuskonnossa. Ja kun hän vuonna 2012[4] luopui siitä, hän heittäytyi olemaan kohtuullisen äärifeministi. Hän on esimerkiksi esittänyt että ”Valkoista heteromiestä ei voi syrjiä, sillä valkoiset heteromiehet ovat valta-asemassa kaikkialla maailmassa.” Tämä on hyvin erikoista, sillä yleisesti Linja-ahon (omaksuman) kannan mukaan erilaiset kategoriat ovat turhia ja vääristäviä kun pitäisi katsoa yksilöitä ja heidän kohteluaan. Tässä kohden hän kuitenkin katsoo enemmän sitä mitä ihminen edustaa kuin sitä mitä hänelle tapahtuu. Valta myös kuvataan hyvin kategorisena joko–tai-tilanteena jossa valta yhdessä asiassa tarkoittaa valtaa kaikessa. Näin esimerkiksi tapaus, jossa taiteilija Ismo Alanko puhutteli kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosta ”sirpsakaksi tyttöseksi[5] oli erityisen raskauttavaa, koska puoluejohdon korkeille vastuupaikoille istuttamat poliittiset broilerit ovat sorrettu ihmisryhmä.

Linja-aho on koulutukseltaan autoelektroniikan lehtori[6] ja opiskellut piiriteoriaa. Hauskan kuuloinen termi saattaa olla kiertoilmaus sille, että kierojen ääriliikkeiden, kuten Leppävaaran helluntaiseurakunnan, Ristin kilta -opiskelijayhdistyksen ja Suomen Wikimedian järjestötoiminnassa Linja-aho on oppinut tai ehdollistunut toisintamaan keinoja[7], joilla väkeä saadaan omalle puolelle ja erilaiset ringit pidetään löyhästi koossa. Arvokeskustelussa Linja-ahon skeptisenä metodina on poimia ja myötäillä sukupuolentutkimuksen erittäin johdonmukaislaadukkaalta ja empiirisesti koetellulta kentältä niitä väitteitä, joita joku aatteellisesti aloitteellisempi tai vähemmän cis-heteromiespuolinen[8] kanssa-aktivisti on jo nostanut esille. Teoreettisen tiedon primäärilähteenä Vesa Linja-aho on suosinut esimerkiksi Everyday Feminism -sivustoa,[9] jonka akateeminen taso ylittääkin jopa Kullervo Kalervonpojan.

Linja-ahon itse kehittämät kannanotot edustavat usein vakuuttavaa insinöörin ammattitaitoa. Eräs tällainen saatiin ajankohtaiseen riitaan, kun apurahakirjailija Laura Lindstedt oli valittanut Finlandia-palkintopuheessaan ”perusoikeistohallituksen veroparatiisipuljausta” ja sellaista. Uskomattoman yllättävästi tätä vastaan hyökättiin niiden taholta, joille tuottamaton taide on arvotonta, mutta voittojen maksimointi itsessään korkein hyvä. Sukupuolesta ei kritiikeissä ollut mainintoja, mutta Linja-ahon piti sitten kohteliaasti syyttää kirjoittajia seksisteiksi.[10] Perusteena on, että Laura Lindstedt on nainen, ja Jari Sarasvuo ei saisi (puhtaasti hypoteettisista) vastaavista puheista samanlaista ryöpytystä, koska on mies, eikä missään nimessä esim. koska sattuu olemaan miljonääriliikemies, yritysvalmentaja ja oikeistoguru, eikä mikään avustuksilla hyödyttömiä romaaneja rustaava hippi. Vesa Linja-aho kertoi maailmankuvastaan samana vuonna: ”[E]n ainakaan tietoisesti usko mihinkään jonka uskominen vaatisi älyllistä epärehellisyyttä tai ad hoc -selitysten keksiskelyä tutkittuihin tosiasioihin.”[4]

Eräs asioista, jotka Linja-ahoa sitä vastoin ”hävettävät saatanasti”, on kun tuntuu että ei riitä lusikat (ja ajanhallintataidot) kaikkien kivojen ihmissuhteiden ylläpitämiseen. Joku muu saattaisi keksiä Vesan ajanhallintaan epäinsinöörimäisen helppoja ratkaisuja.

Donald Trumpin voittoaamuyönä 9. marraskuuta 2016 Linja-aho päivysti aktiivisesti Twitterissä, kuten kaikkina muinakin kellonaikoina ja päivämäärinä vapaa-ajallaan. Vuosikymmenen suurimman skandaalin kouraistessa supervaltaa sukuelimistä Vesa jakoi sellaisia uutispommeja kuin Laivojen musta ja pahanhajuinen savu jää historiaan[11], Sosiolasit kertovat, kuka edessäsi seisoo[12], Lukulasit olisivat tarpeen ikääntyvälle bonobollekin[13] ja Se lähti pastakoneesta[14]. Velvollisuutta ottaa kantaa ei ole, varsinkaan jos on ugrilainen lehtori vailla mitään vaikutusmahdollisuuksia asiaan, mutta tällaista tilan- ja tilinkäyttöä voidaan pitää moraalittomana symbolisessa mielessä – eli sillä tavalla, joka todella merkitsee hänen sakilleen.

Katso myösMuokkaa

"Ei ole mitään mitä ei voisi katsoa feminististen silmälasien läpi."
Vesa Linja-ahon ihan oikeasti kierrättämä twiitti[15]

Aiheesta muuallaMuokkaa

  • Nuori Linja-aho tykittelee: ”Mutta miksi niin mielenkiintoinen henkilö on niin tuntematon? Salaliittoteorioita voi aina kehitellä kuinka hurjia tahansa, mutta itse olen järkeillyt niin, että Hankamäki yritetään (enemmän tai vähemmän) systemaattisesti vaieta kuoliaaksi, koska hänellä on paljon vääriä mielipiteitä.”

ViitteetMuokkaa