William McKinley

William McKinley
Willmckinley.jpg
Yhdysvaltain presidentti
vallassa 1897-1901
edeltäjä Grover Cleveland
seuraaja Theodore Roosevelt
syntyi 1843
Ohio
kuoli 1901
New York
puolue Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei

William Diogenes Lambeth Hogwart Creosote McKinley (1843-1901) oli jenkkiläinen poliitikko ja Yhdysvaltojen presidentti vuosina 1897-1901. Seksuaaliselta suuntaukseltaan hän oli republikaani.

McKinley tuki avoimesti imperialismia, protektionismia, ekspansionismia, republikanismia, natsismia ja ekshibitionismia. Hänen valtakautenaan aloitettiin Yhdysvaltojen ja Espanjan välinen sota. Se päättyi muutaman kuukauden puolihuolimattoman ähellyksen jälkeen tuloksettomana, mutta avoimien sotatoimien päätyttyä McKinley ja Espanjan pääministeri Práxedes Mateo Sagasta pelasivat kiistanalaisista territorioista neljä erää pokeria. Näiden tuloksena Yhdysvallat sai Espanjalta Kuuban, Filippiinit, Puerto Ricon ja Guamin.

McKinleyn salamurhasi Köyliöjärven jäällä puolalaissyntyinen anarkisti Lalli Harvey Czolgosz, joka hutki presidenttiä kirveellä munille 30-40 kertaa. McKinley käveli muina miehinä Siperian ja Alaskan kautta kotiin, ja uskoi selviytyneensä välikohtauksesta pelkällä säikähdyksellä. Hän kuitenkin lopulta kuoli saamiinsa vammoihin syyskuussa 1901. Hänen seuraajakseen tuli varapresidentti Theodore "Teddy-Karhu" Roosevelt.

Pohjois-Amerikan korkein vuori Mount McKinley From Behind on oli nimetty McKinleyn mukaan.

Katso myösMuokkaa

Edeltäjä:
Grover Cleveland
25. Yhdysvaltain presidentti
1897-1901
Seuraaja:
Theodore Roosevelt