Wiki-deathstar.png
Tosikoille ja heille, joita aihe lähemmin kiinnostaa, on Wikipediassa artikkeli opiskelijoiden painajaisesta.

Wilma on erityisesti peruskouluissa käytetty järjestelmä oppilaiden – ja varsinkin heidän vanhempiensa – tarkkaan valvontaan. Koulussasi et voi tämän systeemin ollessa käytössä niistää nenääsikään ilman, että vanhempasi saavat ilmoituksen oppitunnin häirinnästä.

Niitä aikoja...

Wilmaa alettiin kehittää luultavasti vuoden 2010 tienoilla, kun kuolemanrangaistus uhkauksena ei enää tehonnut ja jälki-istuntolaput eivät enää saapuneetkaan kotiin. Kuulemma oppilaat olivatkin alkaneet opiskella, minkä seurauksena he tietävät kuolemanrangaistusten olevan pois käytöstä nykyään. Sen sijaan opettaja voi painaa nappia, jolla hän saa oppilaan isän (tai äidin) takavarikoimaan lapsensa Playstationin. Myös rehtorilla on pääsyoikeus Wilmaan, ja hän voi ns. bannata oppilaan koulustaan painamalla oppilaan profiilissa olevaa "teloita"-nappia, joskin tämän painikkeen käyttö on herättänyt paljon negatiivisia mielipiteitä. Monien mielestä opettajillakin pitäisi olla oikeus käyttää tätä nappulaa.

Toisaalta Wilma yrittää helpottaa oppilaan arkea esim. niin, että opettajan ei tarvitse enää lähettää huoltajalle sähköpostia; tämä hoituu Wilman kautta. Oppilaiden ei myöskään tarvitse enää muistaa läksyjään, sillä niitä ei voi katsoa helposti Wilmasta. Patalaiskat opettajat kun eivät jaksa merkitä läksyjä. Toisaalta tästä aiheutuneita läksyunohduksia he kyllä merkitsevät, innoissaan ja ahkerasti.

Wilman etusivun ulkonäköMuokkaa

Annettuasi Wilmalle sähköpostiosoitteesi, salasanasi sekä mahd. luottokorttitietosi, sinut kirjataan sisään. Ensimmäiseksi Wilma kertoo sinulle oman nimesi siltä varalta, että olisit unohtanut sen. Saat myös tietää muita tärkeitä asioita, kuten viimeisimmän käyntisi sekä koulusi ja rehtorisi nimen. Koulusi nimen vieressä lukee, oletko koulussasi opettaja vai opiskelija. Lisää muistutuksia seuraa: edellämainittujen alla sinulle kerrotaan sähköpostiosoitteesi – se sama, jolla juuri kirjauduit sisään. Koulusi nimi sekä omasi toistuvat, koska kertaus on opintojen äiti. Ja opintojahan varten Wilma on.

Vihdoin jotain, josta saattaisi ehkä hyötyäkin. Kaksi linkkiä ovat asetussivuille, joilla voit säätää kaikkea kivaa. Mutta näiden keskellä on kolmas linkki, joka vie "alt acco" -yhdistyssivulle. Jos olet jakomielitautinen, kannattaa yhdistää kaikki alter egosi täällä samaan pakettiin. Sitten saat nähdä lukujärjestyksen eli järjestyksen, jossa oppikirjat pitää ottaa pois repusta päivän mittaan. Jos unohdat kirjan kotiin, saat merkinnän ja menetät tietokoneesi.

 
Trung on ollut oikein tuhma, joten opettaja päätti ilmoittaa siitä vanhemmille!

Vielä lisää linkkejä! Seuraavat vielät muille tärkeille sivuille, kuten koulusi Instagram-tilille ja deittipalstalle. Jos klikkaat väärää linkkiä, menetät neitsyytesi ja sen jälkeen Xboxisi.

Wilmassa tuntuu tietty sosiaalisen median tuntuinen tuulahdus. Oppilaat voivat lähettää opettajalleen viestejä, joissa he valittavat läksyjen määrästä ja "kovasta" päänsärystä. Viestinäkymän alla näet opiskeltavat aineesi, ja niiden vieressä näkisit kotitehtäväsi, mikäli opettaja edes viitsisi merkitä niitä Kolmannessa laatikossa on erinäisiä tärkeitä tiedotteita opettajille, oppilaille ja vanhemmille, kuten rehtorin uusi poikaystävä

Sivussa näkyy navigointipalkki täynnä linkkejä. Joskus linkki vie sivulle, jonka lompakko ei ole pullea. Tällöin se opettaa sinua saadakseen sinne täytettä! Wilma nimittäin näissä tapauksissa kysyy sinulta, että miksi sivu on tyhjä, ja olettaa sinun vastaavan oikein kysymykseensä, ennen kuin voi näyttää sivun sinulle.

Opettajan näkökulmaMuokkaa

Wilma antaa opettajalle lisää mahdollisuuksia kiusata oppilasta. Mahdollisuudet ovat pääasiassa huoltajan kanssa rupattelu ja mitättömistä syistä merkintöjen jakeleminen. Opettaja voi yleensä antaa merkinnän seuraavista asioista:

  • Poissaolo: Jos oppilas on yli 15 sekuntia myöhässä, tämä punainen merkintä leimahtaa taulukkoon.
  • Myöhästyminen: Alle 15 sekuntia myöhässä, sellainen sinipunainen jossa on enemmän punaista ja joka on aika vaalea.
  • Aktiivinen tuntiosallistuminen: Korkeintaan yksi viittaus tunnilla. Jos viittaat useamman kerran, sinut lähetetään terveystarkastukseen ja saat poissaolomerkinnän, koska et ole tunnilla. Ei väriä.
  • Kotitehtävän esitys taululla: Tämä on erittäin vaikea saavutus, sillä opettaja suojelee liitutaulua kuin omaa lastaan. Jos pääset taululle asti ja saat siihen vedettyä edes yhden viivan, opettaja myöntää tämän palkinnon. Ei väriä.
  • Tavarat kotona: Aamuisin opettaja tarkistaa, ovatko kaikki työvälineet kunnossa. Jos kumi on enemmän kuin 1mm viime mittausta pienempi, saat tämän vihreän merkinnän.
  • Tunnin häiritseminen: Wilman myötä tämän kaavan noudattaminen helpottui ja se otettiin taas käyttöön. Pienikin luvaton äännähdys tunnilla, niin tämä musta merkintä räjähtää Internettiisi.
  • Kotitehtävät tekemättä: Ei mitään kummallista, tämän merkinnän välttämiseksi vaaditaan vain, että kaikki tehtävät on tehty oikein sellaisella käsialalla, josta opettaja saa selvää. Eli saa olla melko suttuinenkin, koska ei opettajan käsiala ole sen parempi.
 
Teloita-painike.

Opettaja voi rankaista oppilasta myös ns. bannaamalla hänet Wilmasta. Tämä on hieman eri asia kuin rehtorin "Teloita"-toiminto, tämä vain poistaa oppilaalta oikeuden käyttää Wilmaa. Sinänsä tämä on oppilaalle helpotus, sillä hänen ei enää tarvitse nähdä opettajan epätoivoisia, vanhemmille suunnattuja flirttejä huomautusten yhteydessä. Toisaalta oppilas kuitenkin saattaa haluta tietää, mitä kamaluuksia hänen vanhempansa tietävät, salaisuus kun ei ole salaisuus enää silloin, kun vanhemmat saavat sen tietoonsa.

Rehtorin "Teloita"-toimintoon on käyttöoikeudet vain rehtorilla (sekä tarvittaessa sivuston ylläpitäjällä), ja painike löytyy oppilaan käyttäjäsivulta. Painike on punainen näkyvyyden takia, mutta koska Visma InCommunity Oy:ssä[1] ollaan melko laiskoja, painike on vain nopeasti pöllitty jostain Googlesta. Tämän vuoksi painike on myös englanninkielinen, mikä tuottaa rehtorille suunnatonta tuskaa, ellei sanakirja ole 5 metrin päässä.

Wilma vandalismin kannustajanaMuokkaa

Ennen oppilaat olivat mielikuvituksellisempia ja keksivät vaikka mitä jekkuja ja jäyniä opettajien päänmenoksi. Nyt ajat ovat toiset; oppilaat oikeasti oppivat jotain hyödyllistä, sillä opettajat eivät enää esitäkään kotiosoitteitaan julkisesti aulan ilmoitustaululla. Wilmaa vastaan on tämän takia esitetty paljon vihamielisiä toteamuksia, joiden mukaan kuri ei ole tarpeeksi tiukkaa. Tosiasiassa näiden puheiden takana ovat enimmäkseen lemmenkipeät, eronneet vanhemmat ja vanhojen aikojen perinteitä kunnioittavat kunnon jäynämaisterit.

Kuitenkin myös Wilmaa voidaan tarpeen tullen käyttää rikkomuksiin. Voit esimerkiksi kätevän yksityisviestiominaisuuden avulla kiristää opettajaa, sillä tiedät hänen pussailleen jotakin toista opettajaa. 15 euron lunnaat vaadit Bitcoineina 0,0004BTC:n erissä osoitteeseen l3E75pe4KG9EGO53x, mistä ne vaihdat diilerisi kautta käteiseksi. Sitten ostat itsellesi henkselit ja leikkisikarin, jotka puet päälle aina kaupunkiin lähtiessäsi. Mutta kiristäminenhän on laitonta, joten ei kannata kertoa kenellekään rahojesi lähteestä – varsinkin ilmiselvästä viikkoraha-tekosyystä jäisit kiinni heti.

Aiheesta muuallaMuokkaa

ViitteetMuokkaa

  1. Visma InCommunity Oy on Wilman kehittäjä. [1]
Koulutus
Subjektit: Amis - Lukiolainen - Opiskelija - Opettaja - Oppilas
Tutkinnot: Datanomi - Insinööri - Kleptonomi - Medianomi - Merkonomi - Sosiopaatti - Tradenomi
Laitokset: Aliopisto - Ammattikorkeakoulu - Ammattikoulu - Autokoulu - Elämänkoulu - Esikoulu - Kansanopisto - Peruskoulu - Päiväkoti - Lukio - Steinerkoulu - Yliopisto
Erikseen mainittavat: Espoon kristillinen koulu - Haurea-ammattikorkeakoulu - Metropolio - Keski-Suomen Opisto - Kymenlaakson ammattikorkeakoulu - Oulun yliopisto - Päivölän kansanopisto - Ressun lukio - Ukon yliopisto - West Pointin sotilasakatemia
Muuta: Erityisluokka - Humanisti - Innovaatiopedagogiikka - Maisterismi - Maol-taulukot - Opinnäytetyö - Oppiminen - Plagiointi - Pro gradu - Teekkari - Väitöskirja - Ylioppinut - Wilma